Următoarea adversară a FCSB-ului a remizat pe teren propriu cu Freiburg, locul șapte din Bundesliga, scor 1-1, într-un meci în care a revenit de la 0-1 și pe care-l putea pierde pe final. Nemții rămân fără victorie de patru meciuri, interval în care au strâns trei înfrângeri și un egal, și jocul e departe de a convinge.
Meciul cu Freiburg trebuia să fie cel în care antrenorul Christian Ilzer le arată fanilor și conducătorilor că merită să rămână pe banca lui Hoffenheim, dar gazdele aflate pe locul 14 al Bundesligii nu au impresionat și s-au mulțumit, până la urmă, cu un singur punct. Freiburg a lovit prima în minutul 68, puștiul Bishof a egalat în minutul 73, iar scorul a rămas 1-1 grație unei intervenții bune a portarului Baumann pe finalul partidei.
La ce capitole ale jocului se descurcă bine Hoffenheim și unde a rămas datoare?
Atacurile, aproape exclusiv pe zonă centrală
Fără să fie o echipă de posesie nici măcar pe teren propriu (49% în meciul cu Freiburg), Hoffenheim propune un 4-2-3-1 care suferă modificări în funcție de context, are în Kramaric un punct fix în linia ofensivă, Bishof preia rolul de coordonator de joc în majoritatea momentelor, iar observația interesantă e legată de comportamentul celor două extreme, Bruun Larsen și Hlozek. Niciunul nu e atacant de bandă clasic, nu caută duelurile unu vs. unu cu fundașul de bandă advers, ambii au un apetit pentru a intra în combinații cu mijlocașii centrali, caută de multe ori zona centrală și culoarele făcute de Kramaric.
Hoffenheim e genul de echipă care preferă jocul direct, fără prea multe floricele la mijlocul terenului, iar cheia fotbalului nemților e reprezentată de încercările de combinații rapide, desfășurate în marea lor majoritate între mijlocașii defensivi și stoperii adverși. Așa a început meciul cu Freiburg, cu Kramaric blocat în ultimul moment după o pasă a lui Hlozek, așa a și continuat, cu același Hlozek scăpat singur cu portarul pe finalul primei reprize și oprit chiar în momentul finalizării.
Bishof e omul de care depind multe
Cum fundașii laterali nu sunt prea preocupați de urcarea în ofensivă și aprovizionarea lui Kramaric cu centrări utile, greul cade de cele mai multe ori pe umerii lui Tom Bishof. mijlocașul ofesiv în vârstă de doar 19 ani care-și asumă cele mai multe responsabilități și cele mai multe riscuri. Pe la el trec majoritatea baloanelor pe atacul pozițional, e preocupat tot itmpul fie să scoată adversarul direct din joc, fie să joace din prima și să ofere viteză acțiunilor. Contra lui Freiburg, a căutat de cele mai multe ori timingul perfect cu demarcările în profunzime ale lui Kramaric, dar nu toate pasele decisive pe care și le-a propus și-au atins scopul.
Tânărul fotbalist e și cel care a înscris singurul gol al lui Hoffenheim în partida de duminică, venit după o respingere greșită a defensivei adverse, o combinație norocoasă cu Moerstedt, rezerva lui Kramaric, și un șut de la 14 metri foarte bine plasat, cu stângul. Bishof e cel mai înzestrat dintre oamenii ofensivi ai lui nemților, are nevoie de puțin spațiu pentru a deveni periculos, iar Adrian Șut va juca, joi, un rol foarte important în blocarea playmaker-ului lui Hoffenheim.
Apărarea e vulnerabilă
Cu 13 goluri încasate în ultimele cinci meciuri în toate competițiile, linia de fund a lui Hoffenheim a părut ezitantă ori de câte ori Freiburg a mărit ritmul, iar cei doi stoperi folosiți duminică, Nsoki și Arthur Chaves, par lenți și destul de rigizi.
Linia de patru stă de multe ori sus pe atacul pozițional al adversarilor, iar Freiburg a surprins-o destul de ușor în principal în prima repriză, când austriacul Gregoritsh a profitat de spațiile mari dintre fundașii centrali și cei laterali și a scăpat de două ori foarte periculos în spatele stoperilor. O zonă în care FCSB poate profita chiar și fără Bîrligea, suspendat, lipsa vitezei în cazul celor doi stoperi fiind "o pâine de mâncat".
Golul primit a venit tot ca urmare a neatenției din defensivă, la o lovitură liberă de pe partea dreaptă la care Ginter, stoperul lui Freiburg, a apărut foarte liber la prima bară și l-a învins pe Baumann cu o execuție simplă. Tot din zonă centrală putea veni o a doua reușită a oaspeților, dacă Baumann nu respingea de sub transversală un șut de la 20 de metri al lui Dinkci la o fază la care mijlocașul advers nu a întâmpinat nicio opoziție din partea fundașilor sau a mijlocașilor de acoperire.