Patru concluzii dupa esecul Stelei: Problema Enache e tot mai mare, atacantul care nu marcheaza si modul in care turcii traiesc un meci
Steaua a pierdut cu 2-0 meciul cu Osmanlispor din grupele Europa League si a facut deja un pas stangaci in drumul spre primavara europeana.
Reporterul PROTV, Adrian Costeiu, prezent la meci, iti spune ce nu s-a vazut la televizor si incearca sa traga patru concluzii dupa esecul echipei lui Laurentiu Reghecampf
Prudenta pana la eliminare
Sa fie victorie sau ne multumim si cu un egal? E intrebarea care l-a macinat pe Laurentiu Reghecampf in ultimele zile, insa antrenorul Stelei a ales sa joace precaut in meciul cu Osmanlispor. „Staff-ul ne-a spus ca intalnim o echipa puternica, o echipa care lupta in permanenta, care sta bine fizic si care alearga foarte mult”, marturisea, dupa meci, un jucator al Stelei. Pana la urma, „safe mode” a fost alegerea lui Reghecampf, care a recunoscut inca de miercuri ca un egal e un rezultat bun pentru Steaua. Astfel ca nu a riscat mult, ci a facut o singura schimbare fata de primul „11” anuntat de Gigi Becali inca de miercuri, introducandu-l pe Adnan Aganovic. Aici, surpriza! Aganovic era anuntat mijlocas central, alaturi de Bourceanu, insa a inceput meciul in banda stanga, intr-un modul 4-2-3-1! Tosca devenea fundas central, in locul lui Moke, care urca in linia mediana. Cam multe schimbari pentru ceea ce aratase UEFA initial, nu?
Ei bine, la un semn facut discret de Reghecampf, dupa 10 minute de joc, situatia s-a schimbat radical. Pe faza defensiva, Steaua a ramas in modulul 4-2-3-1, doar ca atunci cand avea posesia, a schimbat intr-un 3-2-4-1, cu o tripleta Moke-Tosca-Tamas in defensiva, Aganovic si Bourceanu in fata unei linii de patru mijlocasi, in care si Gabi Enache venea mult in centru, inovatie „imprumutata” de la Guardiola, dupa meciul cu Manchester City. In teren, echipa a stat bine, iar Osmanli nu a impresionat, cu exceptia unei iesiri hazardate la ofsaid a stelistilor, in care echipa a fost salvata de Nita. Totul s-a rupt, insa, in minutul 45, cand Enache a surprins pe toata lumea, comitand gafa care a schimbat meciul, iar Steaua nu a mai fost nici macar o secunda echipa care a tinut jocul in frau. Merita mentionata aici si o usoara confuzie care a fost in teren din cauza acestor schimbari, Aganovic fiind des mustrat de Reghecampf pentru ca nu intelegea unde trebuie sa stea in teren, fiind mai atent la antrenor decat la ceea ce se intampla in teren. Cand mai vine vorba si de cele trei posturi jucate de croat in acest meci (ambele benzi ca fundas lateral plus mijlocas central), e usor de inteles de ce a aparut aceasta confuzie.
Vesnica problema Enache
Steaua a schimbat complet liniile in aceasta vara, mutand important chiar in ultimele zile de mercato. Unele posturi au fost acoperite, insa altele au ramas problematice. Cronologic, pornind din defensiva, nevoia cea mai mare este pe postul de fundas dreapta. Si aici se despart drumurile Liga 1 – Europa. Daca in prima divizie romaneasca, Steaua se poate descurca cu Enache acolo, ba chiar ar defila fara probleme spre titlul de campioana, in Europa lucrurile stau altfel. Chiar si cu locul 5 din Turcia! Iar acum, probabil ca oficialii Stelei regreta deciziile din vara, cand atat Papp, cat si Rapa au fost lasati sa plece fara pretentii financiare. Pentru ca nici Enache, nici Aganovic, nici Jakolis nu sunt, cu adevarat, solutii reale pentru acest post, ci provin din extreme, cu alta gandire, alte automatisme, obisnuiti cu alte sarcini trasate de antrenori.
Problema Enache este una reala si trebuie tratata cu maxima atentie si seriozitate de Laurentiu Reghecampf. Pana acum, oficialii Stelei au facut un zid in jurul fotbalistului venit de la Astra la insistentele lui Gigi Becali. Dar ceea ce s-a intamplat la meciul de joi seara nu a fost decat concluzia unei perioade de vara in care Enache a dezamagit crunt, atat in amicale, cat si in meciurile oficiale. Dupa victoria cu 1-0 cu NEC Nijmegen, primul meci din cantonamentul olandez al Stelei, sport.ro nota ca „Trei din cele mai mari patru ocazii venite in „open play” au venit din banda stanga a lui NEC, unde Enache a fost depasit prea usor. Oricine vede inregistrarea meciului isi da seama ca Steaua are probleme in banda dreapta, iar adversarii potentiali din turul III de calificare pentru Champions League abia asteapta o slabiciune”. Ei bine, Enache a continuat evolutiile slabe, fiind certat des de Reghecampf cu Sparta Praga, a comis eroare dupa eroare in meciul cu Manchester City si a ingropat-o pe Steaua in meciul cu Osmanlispor, dupa o gafa impardonabila, provocata de nervi si de provocarile adversarilor. Ori acest lucru nu poate sa ramana nepedepsit.
1 gol la aproape 3 meciuri si jumatate are Golubovic in cariera. La Steaua nu a marcat deloc in sase meciuri
Golubovic, fara gol in 403 minute jucate
Un alt post la care Steaua sufera teribil e cel de atacant. Inlocuiti numele Golubovic si reclama pozitiva facuta de managerul Stelei, Mihai Stoica, cu orice alt atacant. Cu siguranta, bosniacul ar fi fost deja huiduit pe stadion de fanii ros-albastri! In 6 meciuri jucate deja pentru Steaua, in dreptul lui Golubovic troneaza un mare, un imens 0. Atat la goluri, cat si la pase de gol! Asadar, din cele 15 goluri marcate de Steaua in cele 13 meciuri jucate pana in acest moment in actuala stagiune, Golubovic a contribuit fix la zero! E drept, stilul bosniacului nu e deloc unul estetic: vine foarte mult in propria jumatate, cu adversarul in spate, deviaza pentru extrema, care poate sa isi continue cursa catre poarta. Doar ca atunci cand Popa, de exemplu, profita de viteza pe care o are, nu gaseste omul in careu pentru a centra! Lent, dar si greoi, Golubovic nu ajunge pentru a relua o eventuala centrare, astfel ca Popa sau cealalta extrema sunt obligati sa incerce o reluare personala. Care de cele mai multe ori nu are sorti de izbanda! Din acest motiv, Steaua are nevoie imensa de un varf cu adevarat marcator. Pentru ca media de 1,15 goluri pe meci marcate in acest start de sezon este una incredibil de mica!
Telefoanele aprinse, toata lumea canta! pic.twitter.com/bYFNq4NANp
— Adrian Costeiu (@costeiu) September 16, 2016
Cum traiesc turcii un meci
Capitala Turciei, Ankara, are peste 4,5 milioane de locuitori si un diametru de 100 de kilometri. Nu e de mirare ca arena lui Osmanlispor se afla, astfel, in camp, la circa 40 de kilometri de centru, accesul fiind facut fie cu autobuze, fie cu masinile personale. Insa experienta e una incredibila! Desi nu au fost decat 12.000 de suporteri la meciul de joi seara, strazile se anima cu 3-4 ore inainte de joc. Apar, de nicaieri, baieti cu adevarate dughene mobile care sunt conectate la o butelie si prepara un kebab sau un kofte (carne tocata – un fel de chiftea), alaturi de ardei iute, rosii si ardei gras prajit.
Atmosfera de la stadion ? Ca la balci! pic.twitter.com/tQZQnbUv93
— Adrian Costeiu (@costeiu) September 15, 2016
Nu lipsesc celebrele seminte, dar si vanzatorii ambulanti de fulare, care cer 10 lire turcesti, adica 13 lei pe un obiect auriu-violet. Haosul de pe strazi se traduce excelent si pe stadion, unde fanii lui Osmanlispor nu au avut probleme in a veni imbracati in tricouri cu Fenerbahce sau Galatasaray, multi dintre ei sarind de mama focului la golurile echipei gazda. Daca despre ienicerii auriti am mai vorbit, si autocarul echipei lui Rusescu are culoarea aurie si un numar personalizat: 06 Osmanlispor 0006.Merita mentionat si ca religia ocupa un loc important si in fotbal, una dintre berile care sponsorizeaza Europa League neavand numele trecut pe panourile publicitare, ramanand doar logo-ul si culorile acesteia. In schimb, la finalul meciului, strazile din jurul arenei aratau ca dupa un adevarat razboi, munti de gunoaie ramanand pe jos, asteptand sa fie, vreodata, stransi.
Autor: Adrian Costeiu
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News