Revenirea FCSB-ului în grupele Europa League după o pauză de șapte sezoane a însemnat un 4-1 convingător cu letonii de la RFS Riga, meci în care campioana României a jucat într-o viteză superioară unui adversar modest, a trecut prin puține momente grele și s-a ales cu multe plusuri. Și câteva minusuri.
- Ce a făcut bine spre foarte bine FCSB în meciul de pe Arena Națională?
Forcingul de început a funcționat
Așa cum îi stă bine unei echipe mari care joacă în fața a peste 30.000 de fani, trupa lui Charalambous & Pintilii și-a propus să înceapă tare, să urce adversarul pe gard, așa cum se spune în limbaj fotbalistic. Și a reușit din plin!
Primele minute au adus ocaziile lui Miculescu și Dawa, golul lui Bîrligea, un presing foarte sus, multe recuperări la mijlocul terenului și senzația că peste letoni se va abate un tăvălug care nu poate fi oprit. La finalul "sfertului academic", tabela arăta 1-0, iar statistica era tot ce-și putea dori Gigi Becali: 66% posesie, trei șuturi pe poartă, unul pe lângă poartă, două cornere și, mai important, zero în dreptul ofensiv al adversarului. Care s-a dezmeticit abia ceva mai târziu.
Revenirea a fost rapidă
Forțați de tabelă, letonii au ieșit la joc, au început să-și arate colții în limita posibilităților și au egalat în minutul 23, după o fază în care trei fotbaliști ai FCSB-ului nu l-au putut bloca pe Ikanuieks și Lipuvsek a înscris.
Ar fi trebuit să urmeze un recul al campioanei României, unda de șoc ar fi putut să lase urme, însă scenariul clasic nu s-a repetat. FCSB s-a dezmeticit instant, a recăpătat supremația la mijlocul terenului, a punctat pentru 2-1 după doar nouă minute, prin Ștefănescu, și a zdrobit orice urmă de entuziasm a adversarului. O revenire rapidă în avantaj provenită în special dintr-o atitudine foarte bună.
Târnovanu în zi bună
Era minutul 19 când RFS pășea pentru prima dată în treimea adversă după un corner al lui Olaru, defensiva fusese prinsă descoperită, iar Savalnieks scăpase singur cu portarul și avea șanse uriașe să egaleze prematur. Dar nu a făcut-o din două motive: o preluare puțin prea lungă și o ieșire inspirată a lui Ștefan Târnovanu, care l-a blocat la timp.
Lipsit de vină la golul de 1-1, goalkeeper-ul criticat după meciul cu Petrolul a continuat seara bună și a scos tot ce era de scos, adică șuturi de la distanță ale adversarilor: mai întâi a respins execuția lui Ikaunieks (min. 35), apoi s-a întins pentru a para de lângă bară șutul lui Panic (min. 36), unul care devenise periculos penntru că prinsese pământul fix în fața sa.
Revitalizarea lui Ștefănescu
Aflat în pierdere de teren în concurența cu Băluță în ultimele meciuri, Marius Ștefănescu a evoluat sub o presiune enormă joi seară și, din fericire pentru viitorul său în roșu și albastru, a trecut examenul dat de Gigi Becali.
Coleg de flanc în premieră cu Mihai Popescu, a fost activ din primele minute, când a așezat o centrare pe capul lui Dawa, a ratat singur cu portarul în minutul 12 și a simțit excelent faza în care a înscris pentru 2-1. Cu moralul sus, a prins încrederea necesară, a fost aproape de dublă în minutul 40, când Ondoa i-a respins șutul cu dreptul și adversarul direct i-a prins frica, lucru ușor de observat în multe momente. Chiar dacă a scăzut ritmul în partea a doua, a petrecut pe teren o oră și șase minute bune, care au darul de a mări presiunea de pe umerii titularului Băluță.
Chiricheș și meciul de care avea nevoie
În cazul lui Vlad Chiricheș, FCSB - RFS poate funcționa ca un punct de cotitură într-un sezon început greu, dar în care va avea șanse destule să arate că poate face față nivelului impus în SuperLigă și în Europa League.
Concentrat din primul minut, a fost fundașul central care s-a preocupat să construiască, l-a lăsat pe Dawa să depună mai mult efort fizic și și-a folosit anii în care a respirat fotbal european pentru a da anihila o linie ofensivă în care Ikaunieks nu a mișcat. Primește, de asemenea, puncte bonus pentru pasa decisivă de la reușita lui Ștefănescu, dar și pentru calmul arătat și transmis și coechipierilor.