EUROPEDIA Cum viseaza Rusia sa prinda sferturile la Campionatul European
De ce Kokorin ar putea fi o deazamagire si care sunt surprizele Rusiei
Vedeta - Oleg Shatov
de Gosha Chernov (Sport-Express)
Tactica
de Gosha Chernov (Sport-Express)
Secretele jucatorilor
de Gosha Chernov (Sport-Express)
Leonid Slutsky a preluat Rusia vara trecuta dupa ce lumea n-a mai avut in cele din urma rabdare cu Fabio Capello. Slutsky a continuat insa si la TSKA Moscova si n-a avut timp sa inventeze o noua strategie pentru nationala. In mare, Slutsky pare sa preia cele mai bune lucruri de la echipa sa de club si incearca sa le aplice la nationala.
In primul rand, Slutsky e blocat pe un sistem de joc. Capello a incercat mai multe, dar noul selectioner e adeptul lui 4-2-3-1, pe care il foloseste si la TSKA. Unul dintre cei doi mijlocasi centrali defensivi ar fi fost playmaker-ul lui TSKA, Alan Dzagoev, daca acesta nu s-ar fi accidentat inaintea turneului final. Probabil va fi inlocuit de Denis Glushakov de la Spartak, care va prelua rolul de box-to-box. Accidentarea lui Dzagoev este o lovitura majora, dar mai sunt cateva puncte fixe in echipa. Igor Akinfeev, Sergey Ignashevich si Vasili Berezutski au fost titulari in majoritatea meciurilor din ultimul decenii, iar ultimii doi, care formeaza perechea de fundasi centrali, sunt principala slabiciune. Ignashevich are 36 de ani, iar Berezutski va implini 34 de ani in ziua ultimului meci din grupa, cu Tara Galilor, pe 20 iunie. Altii au fost inlocuiti de-a lungul timpului, dar pentru cei doi nu s-au gasit alte solutii potrivite.
Optiunile pentru fundasi laterali sunt mult mai multe. Slutsky vrea jucatori de atac pe aceste posturi, astfel ca Igor Smolnikov si Yuri Zhirkov de la Zenit se potrivesc perfect, chiar daca ultimul are 32 de ani si probabil a trecut de forma maxima. Dmitri Kombarov si Oleg Kuzmin sunt rezervele lor si se vor bate pentru un loc de titular cu Anglia, pe 11 iunie.
Slutsky nu este un adept al pressingului agresiv, motiv pentru care in general foloseste un singur mijlocas de acoperire - in general Igor Denisov, Glushakov sau Dmitry Tarasov. Capitanul, Roman Shirokov, poate juca de asemenea pe postul acesta.
Pentru extreme sunt de asemenea mai multe solutii. Oleg Shatov de la Zenit este prima alegere pentru aripa stanga, iar Aleksandr Kokorin va acoperi probabil flancul drept sau ar putea intra ca al doilea varf. Rolul de numar 10 este probabil cel mai problematic pentru ca Shirokov, care a jucat mijlocas ofensiv in preliminarii, nu e in forma necesara pentru un asemenea turneu. Daca nu-si revine, probabil in locul lui vor intra Oleg Ivanov de la Terek Grozny sau Pavel Mamaev de la Krasnodar.
La TSKA, Slutsky foloseste un singur varf impins, ca Seydou Doumbia sau Ahmed Musa. Nationala are unul asemanator in persoana veterenului Aleksandr Kerzhakov, a carui cariera a renascut o data cu imprumutul de la Zenit la FC Zurich. Totusi, Slutsky pare decis sa apeleze la unul dintre tinerii Artyom Dzyuba de la Zenit si Fyodor Smolov de la Krasnodar, care au fost in forma excelenta in acest sezon.
Primul 11 probabil (4-2-3-1):
Akinfeev - Smolnikov, Berezutski, Ignashevich, Zhirkov - Denisov, Glushakov - Kokorin, Mamaev, Shatov - Dzyuba.
Ce jucator ar putea surprinde la Euro?
Pavel Mamaev sau Fyodor Smolov. Perechea de la Krasnodar a impresionat pe toata lumea in ultimul sezon. Smolob a marcat peste 20 de goluri in prima liga, iar Mamaev a furnizat multe pase decisive din spatele lui. Mamaev are sansa sa prinda primul 11 tinand cont de forma slaba a lui Shirokov. Smolov va lupta cu Dzyuba pentru postul de atacant. Daca Smolov va castiga, are potentialul sa fie letal in atac.
Ce jucator ar putea fi o dezamagire?
Aleksandr Kokorin. Jucatorul de 25 de ani este varf, dar Slutsky il foloseste des pe aripa dreapta, ceea ce ii limiteaza abilitatile evident. Acesta nu e motivul principal pentru posibila dezamagire de la turneul final insa, ci faptul ca a avut un sezon teribil, in care a jucat doar 8 meciuri pentru Dinamo Moscova in toamna, inainte sa se transfere la Zenit, unde i-a fost la fel de dificil sa-si asigure un loc de titular. Va juca sigur in Franta, dar e posibil sa nu o faca prea bine.
Cat de departe va merge Rusia?
Rusiei pare sa-i fie intotdeauna mai greu cand grupa este mai usoara. Asa s-a intamplat la Euro 2012 si CM 2014, cand a clacat la primul obstacol, in ciuda unor adversari accesibili. De data aceasta, Rusia pare capabila sa prinda optimile, dar orice pas suplimentar depinde de adversar. In mod realist, nu se va bate pentru trofeu; in tara lumea crede ca sferturile ar fi maximul posibil.
EUROPEDIA
Cea mai spectaculoasa prezentare a Euro 2016, facuta de cele mai importante publicatii de sport din Europa
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News