EUROPEDIA Un fotbalist transferat de la FUTSAL a ajuns vedeta pentru Euro! Povestea lui e incredibila
Oleg Shatov are o poveste aparte in fotbal si nu si-a uitat niciodata radacinile
Vedeta - Oleg Shatov
de Gosha Chernov (Sport-Express)
Tactica
de Gosha Chernov (Sport-Express)
Secretele jucatorilor
de Gosha Chernov (Sport-Express)
Fotbalistul obisnuit are un traseu normal al carierei: se antreneaza afara din copilarie, pe terenuri mari, cu iarba naturala. Orice alt teren e ai degraba o exceptie, dar cu adevarat neobisnuita este situatia lui Shatov. La inceput a jucat futsal, in orasul Nizhny Tagil, din centrul Rusiei. De acolo pana la Euro 2016 pare un drum lung.
"Aveam 16 ani cand a trebuit sa aleg intre futsal si fotbal", povesteste Shatov. "Nu se joaca fotbal iarna in Nizhny Tagil, conditiile meteo nu permit, e multa zapada si e foarte frig. Asa ca am jucat futsal, pentru ca parea sa am perspective mai bune asa. Am semnat primul contract de profesionist cu o echipa de futsal, pe numele ei Viz-Sinara, de unde FC Ural m-a luat imprumut. Ambele echipe sunt din Ekaterinburg si au acelasi patron, ceea ce m-a ajutat mult"
Astazi, Shatov este unul dintre liderii nationalei Rusiei si probabil cea mai mare speranta la turneul final. Nimeni nu poate contesta ca a facut un progres extraordinar in ultimii 2-3 ani; Shatov este arhitectul majoritatii fazelor de atac ale Rusiei si ale echipei sale de club, Zenit. Este la acelasi nivel cu prolificul Hulk, straluncind in Champions League in acest sezon si folosindu-se de oportunitatea oferita de antrenorul Andre Villas-Boas, care i-a dat multa libertate.
Trecutul din futsal poate fi chiar secretul succesului sau. L-a invatat sa depaseasca mai multi adversari intr-un spatiu mic si i-a adus o tehnica braziliana, combinata cu un ritm foarte bun si o precizie a centrarilor. Pentru a dovedi ca e un jucator complet, putem spune ca are si un sut precis, dar este prezent si in defensiva.
Oricat de apropiat ar fi, futsalul e totusi diferit de fotbal. Incheieturile si ligamentele fotbalistilor lucreaza altfel, jucatorii se deplaseaza altfel, cu si fara minge, chiar si ritmul respiratiei e diferit. Shatov, care a imbinat futsalul cu fotbalul intre 14 si 17 ani, are toate aceste abilitati si intelege si diferentele tactice. Fizicul sau il diferentiaza de alti fotbalisti, intotdeauna o va face.
Shatov, copil fiind, obisnuia sa urmareasca video-uri cu Zinedine Zidane si apoi incerca sa copieze tehnica francezului. Apoi a jucat peste 100 de meciuri pentru Ural in liga secunda. Suporterii l-au adoptat imediat si l-au desemnat jucatorul anului in 2010, dar tot a fost o surpriza cand cluburile mari din Rusia au inceput sa-l curteze. TSKA Moscova s-a interesat, dar pana la urma a ales Anzhi Makhachkala, la care juca atunci Samuel Eto'o, iar ulterior urma sa ajunga si Willian.
Rapid a devenit clar ca Shatov se simte bine intr-o asemenea companie. A stralucit la Anzhi si a fost chemat la nationala de Fabio Capello in primavara lui 2013, marcand chiar la debut, intr-un 2-0 cu Islanda.
Epoca de aur de la Anzhi s-a sfarsit rapid, iar Shatov a fost printre cei vanduti in vara lui 2013. Zenit l-a acontat imediat, iar de atunci progresul sau este meteoric. Rusia are multi fotbalisti talentati, dar putini atat de dedicati, un profesionist adevarat, care se antreneaza serios si are grija de el si in afara terenului.
Totusi, n-a fost ferit de controverse. Shatov nu se simte bine la interviuri si, probabil din lipsa de experienta, a spus putin prea multe intr-unul recent. "Toata lumea crede ca fotbalistii se scalda in bani. Meseria de fotbalist profesionist e una grea - mai grea decat cea a jurnalistilor si mai grea decat multe alte profesii. Ne antrenam zilnic 3-4 ore si nu stiu cu ce se poate compara - poate cu muncitorii dintr-o fabrica; poate doar intr-o asemenea meserie sunt oamenii mai obositi decat suntem noi", a explicat Shatov.
Au existat reactii negative, dar, pana la urma, Shatov e un baiat bun. Recent a iesit la iveala ca va cheltui 15 milioane de ruble (aproape 200.000 de euro) pentru un teren de fotbal in Niznhy Tagil, unde vrea sa deschida o scoala de fotbal. Terenul ar trebui sa fie gata anul acesta, iar intentia lui Shatov este sa ajute tinerii localnici sa se dezvolte ca fotbalisti si ca oameni.
"Oleg e un tip generos, gata sa isi ajute prietenii si familia", spune tatal sau. "Vrea sa construiasca un teren in orasul sau natal pentru ca baietii de acolo sa aiba unde sa mearga. El a crescut in suburbii, unde sunt multi huligani; daca acum copiii vor deveni oameni buni, atunci nu e degeaba".
Unul dintre prietenii lui Shatov la Zenit este fundasul Igor Smolnikov. Sotiile lor sunt de asemenea apropiate, iar in urma cu sase luni au lansat actiunea caritabila "Play and help" ("Joaca si ajuta"), pentru a ajuta copiii bolanvi. Pe 18 octombrie 2015, au tinut prima licitatie caritabila, strangand peste 15 milioane de ruble. "Vrem sa implicam cat mai multi fotbalisti, hocheisti, baschetbalisti si voleibalisti in proiectul nostru. Scopul nostru este sa atragem oameni catre filantropie. Organizatia noastra ii cuprinde deja pe hocheistul Ilya Kovalchuk si sotia sa Nicole, iar acum discutam cu boxerul Roy Jones Jr., care tocmai a primit cetatenia rusa", explica Victoria, sotia lui Shatov.
E clar ca Shatov e mai degraba un muncitor decat un visator - un om cu picioarele pe pamant, care nu-si va uita radacinile. "Visele sa ramana vise", a raspuns cand a fost intrebat daca se poate imagina jucand intr-un "Clasico" spaniol pentru echipa pe care o simpatizeaza, Real Madrid. "Prefer sa nu visez, ci sa fixez obiective. Stiu ca intr-o zi voi purta din nou tricoul lui Ural, mi-am promis asta. Ural e a doua mea casa. Am crescut acolo - ca fotbalist si ca om".
EUROPEDIA
Cea mai spectaculoasa prezentare a Euro 2016, facuta de cele mai importante publicatii de sport din Europa
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News