Prinţul Khalid bin Sultan Al-Abdullah Al-Faisal le-a declarat reporterilor într-o convorbire video înaintea cursei din acest weekend de la Jeddah că a existat interes în acest sens.
Arabia Saudită, lovitură în Formula 1
''S-ar putea întâmpla, s-ar putea întâmpla curând dacă observăm dezvoltarea sportului'', a spus oficialul saudit, potrivit Agerpres.
''Dacă ar urma să cumperi o echipă de Formula 1 apoi oamenii ar cumpăra-o ca să producă bani din asta, în special dacă va fi cumpărată de una dintre companiile din PIF (Fondul de Investiţii Public Saudit)'', a mai spus oficialul.
''Vom vedea că Formula 1 va cuceri noi pieţe, vânzările cresc la nivel global... Nu este uşor să spui care echipă trebuie cumpărată şi cum o vei gestiona. Dar avem un interes uriaş ... găzduim Formula 1, sponsorizăm echipe. Deci nu voi fi surprins dacă vom vedea un anunţ pentru o echipă saudită'', conform preşedintelui federaţiei de automobilism şi motociclism.
Arabia Saudită a investit masiv în sport
Arabia Saudită a găzduit primul Mare Premiu de Formula 1 în 2021, iar gigantul global din domeniul energiei Aramco este un partener global al sportului şi de asemenea un sponsor al echipei Aston Martin. PIF a investit în echipa McLaren în 2021 şi deja are 20,5% din producătorul de maşini de lux Aston Martin, care este aparte de echipa controlată de miliardarul canadian Lawrence Stroll.
Alte ţări din Orientul Mijlociu care găzduiesc curse au legături cu Formula 1, Qatar Investment Authority deţine o participaţie în echipa Audi care va debuta anul viitor. Fondul suveran de bunăstare al statului Bahrain, Mumtalakat, este acţionar major la echipa campioană McLaren, iar holdingul CYVN din Abu Dhabi a achiziţionat recent McLaren Automotive.
Arabia Saudită a investit masiv în sport în ultimii ani în timp ce există critici la adresa regatului saudit că foloseşte implicarea în sport drept o metodă de a dilua atacurile grele privind situaţia drepturilor omului.
Arabia Saudită neagă acuzaţiile privind abuzurile din domeniul drepturilor omului şi menţionează faptul că protejează securitatea sa naţională prin intermediul legilor.
Formula 1 se bucură de un sprijin uriaş din Orientul Mijlociu, cea mai mare creştere a fanilor fiind în rândul tinerelor la nivel global, potrivit datelor Nielsen Sports. Orientul Mijlociu are patru din cele 24 de curse ale anului competiţional.
Formula 1 a crescut în popularitate în ultima perioadă, noile audienţe fiind generate şi de seria Netflix ''Drive to Survive''.
- Alpine, cea de-a şasea echipă clasată în sezonul trecut, precum şi Aston Martin, ocupanta locului cinci, au fost evaluate la aproximativ 900 de milioane de dolari în 2023 după ce un grup de investitori a preluat 24% din acţiuni pentru 200 de milioane de dolari.