In acest weekend incepe sezonul de Formula 1. Cele 5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Marele Circ 2019

In acest weekend incepe sezonul de Formula 1. Cele 5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Marele Circ 2019 F 1

Prima cursa este programata duminica, la Melbourne.

1. CARE SUNT NOUTATILE IN PRIVINTA REGULAMENTULUI

In 2019, se va da cate un punct bonus pentru pilotul si echipa care reusesc cel mai rapid tur de pista. Punctul se va acorda doar daca pilotul respectiv termina cursa in primii 10. Este prima data, din 1959 incoace, cand se va acorda un bonus pentru cel mai bun timp pentru un tur de pista.

  • In Acest Weekend Incepe Sezonul De Formula 1 Cele 5 Lucruri Pe Care Trebuie Sa Le Stii Despre Marele Circ

Pneurile vor fi furnizate tot de Pirelli, dar, pentru o mai buna intelegere de catre public a tipurilor de cauciuc si a strategiilor folosite de echipe in cadrul curselor, vor disparea denumirile de "hypersoft" sau "ultrasoft". Duritatea materialor din care sunt fabricate pneurile va fi numerotata de la 1 (cele mai dure) la 5 (cele mai moi) si cu o gama de culori care sa identifice mai usor gumele dure (alb), medii (galben) si moi (rosu), cu anumite modele pe laturile anvelopelor pentru o mai buna recunoastere.
 
Inaintea acestui sezon, toti fabricantii de casti pentru pilotii din F1 vor trebui sa treaca printr-un nou proces de certificare, deoarece s-au introdus noi standarde pentru imbunatatirea absortiei energiei si deflexiunii, precum si reducerea probabilitatii ca obiectele sa poata penetra structura. De asemenea, echipele au fost de acord cu o serie de modificări aerodinamice care va modifica profilul aripilor din fata si din spate ale masinilor. Se va mari si spatiul rezervat sponsorilor in partea din spate a masinilor, dupa ce echipele mai mici s-au plans ca le-au scazut incasarile din publicitate si ca le-a fost mai greu sa gaseasca sponsori.

O alta schimbare prevede marirea rezervoarelor pentru a incapea 110 litri de carburant (fata de 105 litri, cat incape acum), iar greutatea pilotului nu va mai fi luata in considerare la masurarea greutatii minime a masinii, din cauza temerilor ca sportivii erau obligati sa dea jos periculos de multe kilograme pentru a castiga un avantaj, asa ca pilotii care cantaresc sub 80kg vor trebui sa compenseze cu balast situat in cockpit.  

2. CARE SUNT NOUTATILE LA NIVELUL ECHIPELOR

Lewis Hamilton este campionul en-titre si favorit, alaturi de Sebastian Vettel, la cucerirea unui nou titlu mondial. Pe langa duelul la varf intre Mercedes si Ferrari, va fi interesant de urmarit si duelul dintre Red Bull si Renault. Echipa austriaca a intrerupt colaborarea cu Renault, care le-a furnizat motoarele in ultimii 12 ani, alegand unele produse de Honda, pe care le alesese si echipa afiliata Toro Rosso, inca din sezonul precedent. In schimb, ca o revansa, Renault a semnat un contract cu pilotul australian Daniel Ricciardo (29 ani), care anul trecut a concurat pentru Red Bull, dar a preferat sa plece dupa ce Christian Horner, directorul de la Red Bull, a parut sa il favorizeze pe colegul Max Verstappen.

Numele Racing Point Force India a fost schimbat in Racing Point F1 Team, dupa ce un grup de investitori condus de miliardarul canadian Lawrence Stroll (tatal pilotului Lance Stroll) a preluat pachetul majoritar de actiuni de la Vijay Mallya, un om de afaceri si politician indian, trimis in judecata in lipsa in India pentru mai multe infractiuni financiare. Echipa purtase anterior numele Jordan Grand Prix, Midland F1 Racing si Spyker F1, inainte sa fie cumparata de Mallya, in 2008. De asemenea, echipa Sauber, care activeaza in F1 sub aceasta denumire inca din 1993, a fost redenumita Alfa Romeo Racing.

In acest an, vom avea cea mai mica medie de varsta a pilotilor din istoria F1, iar alcatuirea echipelor a suferit numeroase schimbari. Tanarul Charles Leclerc (21 ani) a plecat dupa doar un an petrecut la Sauber si i-a luat locul la Ferrari veteranului Kimi Raikkonen (39 ani), care a facut rocada si a semnat cu Sauber, acum redenumita Alfa Romeo, echipa cu care si-a inceput cariera in F1, in 2001. Colegul lui Raikkonen va fi Antonio Giovinazzi (25 ani), care a mai concurat in doua curse de F1, in 2017, cand l-a inlocuit pe accidentatul Pascal Wehrlein. Marcus Ericsson (28 ani), anul trecut la Sauber, a ramas al treilea pilot la Alfa Romeo si brand ambassador, dar va concura in IndyCar Series 2019 pentru Schmidt Peterson Motorsports.

Dupa 5 ani la Red Bull, Ricciardo s-a mutat la Renault, unde il va inlocui pe Carlos Sainz jr. (24 ani), locul australianului urmand sa fie luat de Pierre Gasly (23 ani), acesta fiind promovat de la Scuderia Toro Rosso. Daniil Kvyat (24 ani) s-a intors in competitie dupa o pauza de 1 sezon si va face echipa la Toro Rosso cu Alexander Albon (22 ani), pilot de Formula 2 (care l-a inlocuit pe Brendon Hartley) si al doilea thailandez din istoria competitiei, dupa Prince Bira, care a concurat in prima parte a anilor ’50. Sainz jr. s-a mutat la McLaren, unde l-a inlocuit pe Fernando Alonso (37 ani), care s-a retras din F1 si va pilota in acest an in IndyCar. Colegul lui Sainz jr. va fi Lando Norris (19 ani), campionul din Formula 3, in 2017. Stoffel Vandoorne (26 ani) a parasit McLaren si va concura in noul sezon din Formula E pentru echipa HWA Team, care este afiliata Mercedes. 

Williams, care in sezonul trecut a trecut printr-o criza de rezultate si de imagine, va conta in acest sezon pe George Russel (21 ani), campionul din Formula 2, si pe Robert Kubica (34 ani), care se intoarce dupa o pauza de 8 ani in F1. In 2011, Kubica a suferit un accident extrem de grav in raliul Ronde di Andora si a fost operat pentru rani la maini, sold si picioare care i-au pus in pericol viata. Esteban Ocon (22 ani) nu a mai primit un nou contract din partea Racing Point, unde a fost inlocuit de Lance Stroll (20 ani), fiul noului actionar al echipei, si s-a alaturat Mercedes ca pilot de incercare, el urmand sa imparta rolul de simulator pilot cu Vandoorne.

3. CUM ARATA CLASAMENTELE ALL-TIME ALE PILOTILOR SI CONSTRUCTORILOR

In 2019, se va desfasura cel de-al 70-lea sezon de Formula 1 din istorie. Pana acum, lider in clasamentul all-time al competitiei este Michael Schumacher, care a cucerit 7 titluri, el fiind urmat in aceasta ierarhie de Juan Manuel Fangio si Lewis Hamilton, fiecare cu cate 5 titluri, si de alti doi piloti cu cate 4 trofee de campion mondial, Alain Prost si Sebastian Vettel. Cinci piloti au cate 3 trofee (Jack Brabham, Jackie Steward, Niki Lauda, Nelson Piquet, Ayrton Senna), 6 piloti au cate 2 titluri (Alberto Ascari, Graham Hill, Jim Clark, Emerson Fittipaldi, Mika Hakkinen, Fernando Alonso) si 17 s-au impus doar o data (Giuseppe Farina, Mike Hawthorn, Phil Hill, John Surtees, Denny Hulme, Jochen Rindt, James Hunt, Mario Andretti, Jody Scheckter, Alan Jones, Keke Rosberg, Nigel Mansell, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Kimi Raikkonen, Jenson Button, Nico Rosberg). Dintre campionii mondiali, in noul sezon vor concura Hamilton, Vettel si Raikkonen.

Clasamentul all-time al constructorilor este condus de Ferrari (15), scuderia italiana fiind urmata de McLaren (12), Williams (7), Mercedes (7), Lotus (6), Red Bull (4), Brabham (4), Renault (2), Cooper (2), Benetton (2), Tyrrell (2), Alfa Romeo (2), Maserati (2), BRM (1), Matra (1) si Brawn (1).

4. CARE SUNT CELE 10 ECHIPE SI CINE SUNT PILOTII LOR

Mercedes - AMG Petronas Motorsport (motor Mercedes M10 EQ Power+) - Lewis Hamilton (Marea Britanie / 34 ani) si Valtteri Bottas (Finlanda / 29 ani)
Scuderia Ferrari (motor Ferrari 064) - Sebastian Vettel (Germania / 31 ani) si Charles Leclerc (Principatul Monaco / 21 ani)
Aston Martin Red Bull Racing (motor Honda RA619H) - Max Verstappen (Olanda / 21 ani) si Pierre Gasly (Franta / 23 ani)
Renault F1 Team (motor Renault E-Tech 19) - Daniel Ricciardo (Australia / 29 ani) si Nico Hulkenberg (Germania / 31 ani)
Rich Energy Haas F1 Team (motor Ferrari 064) - Romain Grosjean (Franta / 32 ani) si Kevin Magnussen (Danemarca / 26 ani)
McLaren F1 Team (motor Renault E-Tech 19) - Carlos Sainz jr. (Spania / 24 ani) si Lando Norris (Marea Britanie / 19 ani)
SportPesa Racing Point F1 Team (motor BWT Mercedes) - Sergio Perez (Mexic / 29 ani) si Lance Stroll (Canada / 20 ani)
Alfa Romeo Racing (motor Ferrari 064) - Kimi Raikkonen (Finlanda / 39 ani) si Antonio Giovinazzi (Italia / 25 ani)
Red Bull Toro Rosso Honda (motor Honda RA619H) - Daniil Kvyat (Rusia / 24 ani) si Alexander Albon (Thailanda / 22 ani)
RoKit Williams Racing (motor Mercedes M10 EQ Power+) - Robert Kubica (Rolonia / 34 ani) si George Russell (Marea Britanie / 21 ani) 
 
5. CAND SUNT PROGRAMATE CELE 21 DE CURSE

In acest sezon, se organiza cea de-a 1.000 cursa de Formula 1, care avea loc in China, peste o luna.

Australian Grand Prix (Melbourne Grand Prix Circuit / 17 martie)
Bahrain Grand Prix (Bahrain International Circuit / 31 martie)
Chinese Grand Prix (Shanghai International Circuit / 14 aprilie)
Azerbaijan Grand Prix (Baku City Circuit / 28 aprilie)
Spanish Grand Prix (Circuit de Barcelona - Catalunya / 12 mai)
Monaco Grand Prix (Circuit de Monaco / 26 mai)
Canadian Grand Prix (Circuit Gilles Villeneuve / 9 iunie)
French Grand Prix (Circuit Paul Ricard / 23 iunie)
Austrian Grand Prix (Red Bull Ring / 20 iunie)
British Grand Prix (Silverstone Circuit / 14 iulie)
German Grand Prix (Hockenheimring / 28 iulie)
Hungarian Grand Prix (Hungaroring / 4 august)
Belgian Grand Prix (Circuit de Spa-Francochamps / 1 septembrie)
Italian Grand Prix (Autodromo Nazionale Monza / 8 septembrie)
Singapore Grand Prix (Marina Bay Street Circuit / 22 septembrie)
Russian Grand Prix (Sochi Autodrom / 29 septembrie)
Japanese Grand Prix (Suzuka International Racing Course / 13 octombrie)
Mexican Grand Prix (Autodromo Hermanos Rodriguez / 27 octombrie)
United States Grand Prix (Circuit of the Americas / 3 noiembrie)
Brazilian Grand Prix (Autodromo Jose Carlos Pace / 17 noiembrie)
Abu Dhabi Grand Prix (Yas Marina Circuit / 1 decembrie)

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!