Sepp Blatter e omul sub comanda căruia fotbalul a suferit o veritabilă metamorfoză! Elvețianul a activat în cadrul FIFA, mai întâi ca secretar general, între 1981 și 1998, iar apoi ca președinte, între 1998 și 2015. În cei 34 de ani, fotbalul și-a schimbat radical statutul: a trecut de la nivelul unui sport, ca oricare altul, la o veritabilă „mașină de tipărit bani“. Pentru că popularitatea acestui sport a explodat, pur și simplu și, odată cu această transformare, cluburile au devenit tot mai „înfometate“, căutând câștiguri financiare tot mai mari.
Iar la nivelul echipelor naționale, țările cu imaginea șifonată la nivel politic au găsit în FIFA aliatul perfect pentru a-și „spăla“ imaginea prin fotbal. Așa se explică faptul că toți oficialii de rang înalt de la FIFA pot fi văzuți, în diferite ipostaze, alături de niște personaje controversate, inclusiv dictatori, în ultimii mulți ani.
Din păcate, în acest peisaj dezolant, corupția a ajuns să facă ravagii, iar acordarea Cupelor Mondiale din 2006 (Germania), 2018 (Rusia) și 2022 (Qatar) a fost urmată de niște anchete care au relevat dimensiunea dezastrului din acest punct de vedere.
Așadar, n-a fost chiar o surpriză când șefii FIFA, în frunte cu Blatter, au fost condamnați după aceste anchete, primind suspendări drastice care i-a scos din lumea fotbalului.
Astăzi, Sepp Blatter e un simplu observator al fenomenului fotbalistic. Și, din această postură, tocmai a acordat un interviu exploziv în care a explicat cum goana după bani a început să distrugă „sportul-rege“.
„Când s-a organizat Mondialul din 2010, în Africa de Sud, văzând câți bani a generat evenimentul, João Havelange (n.r. – fostul președinte FIFA) mi-a zis că am creat un monstru. Și a avut dreptate! Când m-am implicat în fotbal, în primii ani, acest sport era lipsit de forță financiară. Sponsorii nu ne dădeau bani. Adidas, de pildă, ne dădea doar tricouri și mingi. Pot să spun că primul contract bănos de sponsorizare l-am semnat cu Cola Cola“, și-a început Blatter interviul.
Momentul în care banii au început să curgă
Mai departe, fostul șef FIFA și-a adus aminte de un moment crucial care a contribuit la forța financiară a fotbalului.
„Când au apărut sumele plătite pentru drepturile TV, atunci totul s-a schimbat. Din acel moment, fotbalul a devenit un produs extraordinar pentru posturile de televiziune. Din acel moment, acest sport a devenit o mașină de tipărit bani. Care acum funcționează într-un ritm tot mai intens“, a continuat elvețianul de 88 de ani.
În ciuda faptului că în fotbalul de astăzi se învârt niște sume amețitoare, Blatter crede că fix din acest motiv vom asista, treptat, la prăbușirea acestui sport.
„Acum, asistăm la vânzarea fotbalului. Uitați-vă la UEFA. A creat Liga Campionilor cu 36 de echipe într-o grupă. La fel și Liga Europa și Conference League. Apoi, următorul Mondial, cel din 2026, urmează să aibă 48 de echipe. Mondialul Cluburilor o să aibă 32 de echipe în 2025. Acum, toți aplaudă, pentru că vor fi și mai mulți bani pe fondul acestor extinderi. Dar aceste competiții mărite vor crea, la un moment dat, o suprasaturație și, de aceea, vom asista la prăbușirea fotbalului“, a avertizat Blatter.
„Convingerea mea e că mergem într-o direcție greșită din toate punctele de vedere. Biletele se tot scumpesc. Chiar și violența pe stadioanele de fotbal e în creștere, din păcate. În loc să fie un fenomen socio-cultural, cum era pe vremuri, un loc în care învățai să câștigi, dar să și pierzi, acum fotbalul a devenit un câmp de luptă din toate punctele de vedere“, a încheiat fostul șef FIFA.