ANALIZĂ | Cum se descurcă cluburile finanțate de Ungaria în țările vecine. Sepsi, cea mai de succes echipă cu pedigri maghiar

ANALIZĂ | Cum se descurcă cluburile finanțate de Ungaria în țările vecine. Sepsi, cea mai de succes echipă cu pedigri maghiar Fotbal extern

Sepsi OSK are deja în palmares două trofee Cupa României și două Supercupa României. 

Din articol

Pe plan intern, Sepsi este cea mai de succes echipă finanțată cu fonduri de la Budapesta. Clubul din Sf. Gheorghe a cucerit patru trofee în ultimii ani, dar Backa Topola (Serbia), Dunajska Streda (Slovacia) și NK Osijek (Croația) au terminat sezonul precedent în top trei și se anunță un ghimpe în coasta formațiilor de prestigiu locale.

Dintre toate investițiile făcute în echipe din țări vecine, doar cea din Ucraina nu a dat rezultate, după ce guvernele de la Kiev și Budapesta au ajuns în pragul unui conflict diplomatic, în urma poziției pe care guvernul lui Viktor Orban a avut-o vizavi de invadarea de către Rusia a țării vecine. Recent, UEFA a acceptat ca fanii maghiari să folosească steagul Ungariei Mari pe stadioane la meciurile naționalei maghiare, spre stupefacția țărilor vecine.

  • Analiza Cum Se Descurca Cluburile Finantate De Ungaria In Tarile Vecine Sepsi Cea Mai De Succes Echipa

SERBIA

În Serbia, FK Topolyai Sport Club Backa Topola a terminat sezonul precedent pe locul secund în campionat, la 22 de puncte în spatele campioanei Steaua Roșie Belgrad, dar peste Partizan și Vojvodina, și s-a calificat pentru turul al treilea preliminar al Champions League, unde a fost umilită de Sporting Braga (0-3, 1-4). 

În ciuda înfrângerii, "alb-albaștrii" sunt calificați direct în grupele Europa League, urmând să facă parte din urna a patra. De asemenea, echipa a ajuns până în semifinalele Cupei Serbiei, unde a fost eliminată de Steaua Roșie Belgrad (0-3), câștigătoarea trofeului. Echipa este antrenată de sârbul Zarko Lazetic, iar singurul fotbalist maghiar din lot este mijlocașul Bence Sos. În actuala ediție de campionat, TSC ocupă locul secund în clasament cu 10 puncte acumulate după patru etape jucate, cu două mai puțin decât liderul Steaua Roșie Belgrad.  

SLOVACIA

În Slovacia, DAC Dunajska Streda a terminat play-off-ul sezonului precedent pe locul al doilea (67p), la doar două puncte în spatele campioanei Slovan Bratislava (69p). Echipa a obținut calificarea în primul tur preliminar al Conference League, unde a fost eliminată de Dila Gori (Georgia), după 2-1 și 0-2. "Galben-albaștrii" au fost eliminați încă din turul al patrulea al Cupei Slovaciei, de către divizionara secundă FK Humenne (1-2). Echipa este antrenată de Adrian Gula, iar în lot se găsesc fotbaliștii cu pașaport maghiar Zsolt Kalmar, Erik Gyurakovics, Daniel Veszelinov și Rego Szantho. În actuala ediție de campionat, DAC ocupă locul al patrulea în clasament, cu 8 puncte acumulate după patru etape jucate, după Zilina (9p), Podbrezova (9p) și Trencin (9p). 

CROAȚIA

În Croația, NK Osijek, club cumpărat în 2016 de Lorinc Meszaros, un afacerist apropiat de Viktor Orban, s-a clasat pe locul al treilea la finalul campionatului (50p), după superputerile Dinamo Zagreb (81p) și Hajduk Split (71p). "Alb-albaștrii" au obținut calificarea în turul 2 preliminar al Conference League, unde au trecut de Zalaegerszeg (Ungaria), 1-0 și 2-1, iar în turul al treilea au fost eliminați de Adana Demirspor (1-5, 3-2).

Echipa e pregătită de croatul Zeljko Sopic și nu are momentan niciun fotbalist maghiar sub contract. În Cupa Croației, Osijek a ajuns până în sferturile de finală, unde a fost eliminată de Hajduk Split (1-2), câștigătoarea competiției. În actuala ediție de campionat, formația din regiunea Osijek-Baranja ocupă locul secund în clasament, cu 10 puncte acumulate după patru etape jucate, după Hajduk Split (12p), dar înaintea unor formații puternice, precum Rijeka (9p, 4m) sau Dinamo Zagreb (4p, 3m).       

ROMÂNIA

În România, Sepsi OSK a terminat play-off-ul pe locul al șaselea, la 24 de puncte în spatele campioanei FCV Farul. Echipa din Sf. Gheorghe a cucerit Cupa României, după o finală tensionată cu "U" Cluj (0-0, 5-4 după lovituri de departajare), după ce câștigase competiția în stagiunea 2021-2022 (FC Voluntari 2-1) și mai jucase o finală (2019-2020 / FCSB 0-1). De asemenea, covăsnenii au câștigat Supercupa României în 2022 și 2023. În cupele europene, Sepsi a ajuns până în play-off-ul Conference League, unde va da piept cu Bodo/Glimt (Norvegia), după ce a trecut de ȚSKA Sofia (Bulgaria / 2-0, 4-0) și FC Aktobe (Kazahstan / 1-1, 1-0).

În actuala stagiune de Liga 1, echipa ocupă poziția a cincea în clasament, cu 9 puncte acumulate după cinci meciuri jucate, la șase puncte în spatele liderului FCSB (15p). Echipa este antrenată de românul Liviu Ciobotariu, iar în lot se află un singur ungur, Roland Varga, dar și alți șase jucători cu dublă cetățenie, română și maghiară (Roland Niczuly, Akos Nistor, Rajmund Niczuly, Norbert Kocsis, Krisztian Dobozi, Hunor Gedo).   

În Liga 2, FK Csikszereda a terminat sezonul regulat pe locul 11, apoi a reușit să câștige Grupa A a play-out-ului, la trei puncte în fața lui CSC 1599 Șelimbăr. În Cupa României, trupa din Miercurea Ciuc a trecut de Aerostar Bacău (turul 3 / 4-0), apoi a pierdut cu CSM Alexandria (ply-off / 1-1, 2-4 după lovituri de departajare) și a ratat calificarea în faza grupelor.

În actuala ediție de campionat, "roș-negrii" ocupă locul al 13-lea, cu trei puncte acumulate după trei etape jucate, dar se află la doar două puncte distanță de ultimul loc care duce în play-off (CSM Slatina / 5p). Echipa este antrenată de românul de etnie maghiară Robert Ilyes, iar în lot se găsesc șase jucători unguri și alți 19 fotbaliști cu dublă cetățenie. După investiții majore în academia clubului, echipa U19 a câștigat Liga Elitelor (2020-2021, 2021-2022) și Cupa Elitelor (2021-2022).  

UCRAINA

În Ucraina, cu care Ungaria are cele mai complicate relații din regiune, după ce nu s-a distanțat de Rusia în urma atacului armat din februarie 2022, guvernul de la Budapesta finanțează Munkacs Football Academy Mukachevo, inițial gândită ca o academie de juniori, care ulterior a format și o echipă de seniori. Aceasta este înscrisă în Druha Liha (Liga 3 / Regiunea Transcarpatia) și este finanțată de Kisvarda FC, club din Nemzeti Bajnoksag (NB I). Datorită relațiilor glaciale dintre cele două țări, este greu de crezut că aceasta va promova prea curând în prima divizie.  

SLOVENIA 

În Slovenia, afaceriști cu legături cu guvernul maghiar au înființat clubul NK Nafta 1903, după ce mai cunoscuta NK Nafta Lendava a intrat în faliment, în 2012. Echipa evoluează în 2. SNL (Liga 2), unde a terminat pe locul al șasea în stagiunea precedentă. În actualul sezon, Nafta ocupă poziția secundă în clasament, cu maximum de puncte după trei etape jucate, la egalitate cu liderul Brinje Grosuplje. "Alb-albaștrii" au jucat finala Cupei Sloveniei în 2020, iar în ediția trecută a fost eliminată în optimile de finală de Olimpija Ljubljana (1-3), câștigătoarea trofeului. Echipa este antrenată de olandezul Julian Jenner, iar în lot să găsesc nouă fotbaliști unguri și româno-maghiarul Botond Gergely

Foto - Getty Images 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!