Continuă războiul dintre cluburile fondatoare ale SuperLigii și La Liga! Măsura luată de Real și Barca
Cluburile spaniole Real Madrid, FC Barcelona şi Athletic Bilbao au anunţat vineri că au contestat oficial acordul care prevede vânzarea a 10% din capitalul LaLiga, organismul care administrează fotbalul profesionist în Spania, către fondul de investiţii CVC.
Acest acord, aprobat în august de toate cluburile, cu excepţia Real, Barca, Bilbao şi un al patrulea club care nu a dorit să fie identificat, „subminează ceea ce era prevăzut în regulament”, estimează cele cluburile într-un comunicat de presă.
„Acordul a fost adoptat în cadrul unui proces neregulamentar şi care nu a respectat garanţiile minime necesare pentru o operaţiune de o asemenea importanţă”, menţionează cluburile respective.
Acesta acord prevede crearea unei noi companii (numită LaLiga Impulso) la care LaLiga îşi va transfera toate activităţile şi în care CVC va deţine aproximativ 10%. LaLiga va păstra totuşi gestionarea drepturilor TV.
În faţa refuzului celor patru cluburi reticente de a ratifica acest acord în august, CVC a preferat să le excludă de la discuţii. Iniţial, tranzacţia valora 2,7 miliarde de euro, dar după retragerea acestor patru cluburi, aceasta a fost redusă la 2,1 miliarde de euro.
Concret, aceste patru cluburi nu vor primi nimic din cele 2,1 miliarde de euro care se vor împărţi între celelalte cluburi profesioniste din Spania. În schimb, ele vor rămâne complet independente în ce priveşte deciziile şi bugetele lor.
Aceasta înseamnă că Real şi Barca, care sunt, alături de Juventus Torino, ultimele cluburi rămase favorabile Super Ligii europene, vor putea susţine în continuare acest proiect.
Real şi Barca se consideră lezate de acest acord, care condiţiona o parte din veniturile lor din drepturile TV timp de o jumătate de secol, o durată enormă într-un domeniu atât de schimbător cum este fotbalul.
CVC le-a lăsat totuşi o perioadă de trei ani pentru a se răzgândi şi a se alătura acordului, fără penalităţi.
„Acest acord este rodul a zece luni de muncă, între apariţia Super Ligii şi alte conflicte care l-au pus în pericol”, a declarat Tebas, care a criticat „celălalt model de campionat pe care îl apără cluburile ce au votat împotriva” proiectului.
În practică, 70% din cele 2,1 miliarde de euro vor fi destinate finanţării infrastructurii şi viitoarelor investiţii ale cluburilor, 15% pentru echilibrarea datoriei şi compensarea pierderilor generate de pandemie (care se ridică la aproape un miliard de euro, potrivit lui Tebas), iar ultimele 15% vor merge direct la efective (transferuri, salarii etc). AGERPRES
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News