Controversatul președinte al Turciei Recep Tayyip Erdogan vede iar dușmani imaginari după scandalul din Arabia Saudită!
Supercupa dintre Galatasaray și Fenerbahce nu s-a mai disputat la Riad.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a considerat ca o ''acţiune evidentă de sabotaj'' reacţiile de după anularea desfăşurării Supercupei Turciei la fotbal în Arabia Saudită, transmite EFE.
''În vară a fost o campanie care încerca să distrugă turismul şi acum vedem că, prin sprijinul partidelor de opoziţie, acestea încearcă să facă ceva similar în sport'', a spus Erdogan la un eveniment public la Ankara.
Supercupa Turciei, dintre Galatasaray, campioana naţională, şi Fenerbahce, câştigătoarea Cupei Turciei, urma să se joace vinerea trecută la Riad, dar a fost anulată când autorităţile saudite nu au permis jucătorilor ambelor echipe să iasă la încălzire cu tricouri în care apărea efigia lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii Turce în 1923.
Erdogan a denunţat marţi o ''furie a islamofobiei şi xenofobiei'', cu referire la valul de comentarii derogatorii la adresa Arabia Saudită pe reţelele de socializare.
''Nu este o coincidenţă că acest val de ură este îndreptat împotriva unei ţări surori, unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai noştri, care investeşte în Turcia şi care a fost alături de noi în timpul cutremurului (n.r. - în februarie 2023)'', a mai spus Erdogan, citat de Agerpres.
Federaţia Turcă de Fotbal (TFF) a emis un comunicat în care afirmă că oferta de a juca Supercupa la Riad a venit de la compania saudită SMC (Saudi Media Company/Riyadh Season) şi că preşedintele turc nu a fost implicat în iniţiativă.
Câți oameni au fost executați în 2023, cei mai mulți prin decapitare, în Arabia Saudită
În Arabia Saudită 170 de persoane condamnate la moarte au fost executate până la 31 decembrie 2023, faţă de 147 în anul precedent, relatează AFP.
În 2019 s-a înregistrat însă un număr record de 187 de execuţii.
Cele mai recente execuţii au avut loc chiar duminică. Ele au vizat saudiţi condamnaţi pentru crimă, dintre care doi la Tabouk (nord), unul la Riad şi celălalt la Jazane (sud), potrivit Ministerului saudit de Interne, citat de agenţia oficială SPA.
Treizeci şi trei de persoane "implicate în terorism" şi doi soldaţi condamnaţi pentru trădare se numără printre cele 170 de persoane executate în cursul anului 2023.
În 2022, Arabia Saudită a executat 147 de persoane, dintre care 81 într-o singură zi, declanşând un val de condamnări în întreaga lume, scrie news.ro.
Arabia Saudită, gazda Campionatului Mondial de fotbal din 2034
Militanţii pentru drepturile omului denunţă în mod regulat execuţiile, care se fac de obicei prin decapitare, dar autorităţile le consideră "compatibile cu Sharia (legea islamică)" şi necesare pentru "menţinerea ordinii publice".
Împreună cu China şi Iran, Arabia Saudită este una dintre primele trei ţări din lume în ceea ce priveşte execuţiile persoanelor condamnate la moarte, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului.
Arabia Saudită, țară condusă de facto de prințul moștenitor Mohammed bin Salman, fiul regelui Salman (în vârstă de aproape 90 de ani), are un campionat de fotbal plin de vedete în frunte cu Cristiano Ronaldo și va organiza Campionatul Mondial de fotbal din 2034.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News