EXCLUSIV | Primul căpitan străin din istoria lui Galatasaray, avertisment pentru Cicâldău! Plus povestea din vestiar
Alexandru Cicâldău s-a transferat ieri de la Universitatea Craiova la Galatasaray Istanbul. Turcii le-au plătit oltenilor 6,5 milioane de euro.
de Andru NENCIU
Iosif Rotariu (58 de ani), primul fotbalist străin devenit căpitan la Galatasaray, vorbește într-un interviu pentru www.sport.ro despre presiunea care-l așteaptă pe internaționalul român care va primi un salariu anual de aproximativ 1,1 milioane de euro la gruparea din Turcia.
Alex Cicâldău, fotbalist tehnic, cu ultimă pasă și șut bun de la distanță, a semnat cu Galatasaray până în 2026. Iosif Rotariu, fotbalistul care l-a marcat pe Diego Maradona la Coppa del Mondo, a evoluat pentru formația din Turcia în perioada 1990-1992.
Domnule Rotariu, ce ar trebui să facă Cicâldău pentru a se adapta cât mai repede la Galatasaray?
Cicâldău a plecat dintr-un campionat cu un ritm de joc scăzut, acolo va trebui să dea tot ce are mai bun pentru a se impune. E un transfer foarte important pentru fotbalul românesc, dar îi va fi greu să se adapteze.
De ce spuneți asta?
El e un mijlocaș cu reale calități. Atenție! Mijlocaș! Pe orice post din compartimentul median, nu un număr 10 repartizat în tridentul ofensiv, așa cum a fost jucat în ultimul timp la Universitatea Craiova. El trebuie să joace mijlocaș pentru a-și pune în valoare toate calitățile dobândite, multe dintre ele la Viitorul.
Rotariu, despre transferul lui Cicâldău
Ce v-a impresionat la el?
E un fotbalist disciplinat din punct de vedere tactic, posedă ceva ce puțini români au azi, șutul de la distanță, dar și ultimă pasă și clarviziune. De ce spun că îi va fi greu să se adapteze? La Galata e o presiune imensă din partea publicului, trebuie să joci la nivelul fotbaliștilor străini care deja sunt acolo. Toți sunt atenți la cum te comporți în jocuri, la antrenamente.
23 de fotbaliști ai Galatei l-au ales pe Rotariu căpitan
Ați simțit asta...
Eu am fost primul căpitan străin din istoria lui Galatasaray, antrenor era Mustafa Denizli, cel care i-a pus pe jucători să scrie pe un bilețel numele celui care merita să poarte banderola. 23 de fotbaliști au scris numele meu. Doar unul nu m-a trecut pe mine.
Cine?
Eu.
Pe cine ați trecut pe bilețel?
Pe Tugay. Era tânăr pe atunci, dar simțeam că are un mare potențial. A fost o presiune mare, jucasem la Coppa del Mondo, aveam experiență. Mi-aduc aminte că în cantonamentul echipei veneau 4.000 de suporteri, se așezau pe jos, în fața autocarului, abia ieșeam.
"Lui Cicâldău îi va fi foarte greu la început!"
Să ne întoarcem la Cicâldău. Ce sfat i-ați da?
Principalul său atu este că a fost școlit la Academia lui Gică Hagi, știu ce face Gică acolo. Cicâldău e puternic și din punct de vedere mental, dar, cum îți spuneam, acolo e o presiune foarte mare. Eu îi doresc să muncească și să se adapteze cât mai repede, să prindă primul 11, dar îi va fi foarte greu la început. La meciurile din deplasare cu marile rivale e un adevărat infern, e o acustică asurzitoare. Simți că-ți sare inima din piept!
Ce are naționala de câștigat în urma acestui transfer?
Un fotbalist cu o mai mare încredere în el. Campionatul Turciei te provoacă să te autodepășești, e un ritm de joc nebun și te face să dai tot ce poți din tine, până la ultima picătură de energie.
O ultimă întrebare? Ar mai fi trebuit să stea la Universitatea Craiova?
Nu, nici vorbă. A plecat în străinătate la timpul potrivit, eu l-am urmărit de mult timp, era printre cei mai buni fotbaliști din campionatul intern. Depinde doar de el dacă se va impune sau nu la Galata.
-13 români au jucat la Galatasaray: Iosif Rotariu, Gheorghe Hagi, Gică Popescu, Adi Ilie, Iulian Filipescu, Radu Niculescu, Ionuț Luțu, Gabi Tamaș, Florin Bratu, Ovidiu Petre, Bogdan Stancu, Iasmin Latovlevici, Florin Andone
-33 de goluri și 21 de pase decisive a reușit Cicâldău în 29 de partide jucate pentru Universitatea Craiova
-25 de selecții a strâns Iosif Rotariu la naționala României
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News