FIFA a fost dată în judecată de asociația ligilor europene și de sindicatul fotbaliștilor!
European Leagues (EL), asociația care reprezintă 39 de campionate și 1.130 de cluburi din 33 de țări, și uniunea sindicală a fotbaliștilor profesioniști (FIFPro) au început o acțiune legală contra FIFA.
Cele două organizații acuză FIFA de "abuz de dominație"
Cele două organizații au mers la Comisia Europeană cu o plângere mai veche a Professional Footballers' Association (PFA) din Anglia, acuzând forul fotbalistic mondial de "abuz de dominație". În comunicatul trimis mass-media, FIFPro spune că actualul calendar internațional "a ajuns dincolo de nivelul saturației", fiind "nestutenabil pe termen lung pentru ligile naționale" și "reprezentând un risc pentru sănătatea fotbaliștilor". Se reproșează în primul rând înmulțirea competițiilor și numărului de meciuri de sub egida FIFA și a asociațiilor continentale din subordine, care epuizează fotbaliștii.
De asemenea, se specifică că "deciziile FIFA din ultimii ani au favorizat în mod repetat propriile competiții și interese comerciale și au neglijat responsabilitățile ca organism de reglemenatre și au prejudiciat interesele economice ale ligilor naționale și bunăstarea jucătorilor. FIFA a refuzat în mod repetat includerea ligilor naționale și ale asociațiilor jucătorilor în procesul de luare a deciziilor".
FIFA răspunde că unele ligi acționează cu ipocrizie
La rândul ei, FIFA s-a apărat spunând că acuzațiilor unor reprezentanți ai ligilor și jucătorilor sunt ipocrite, neputând fi vorba de epuizare, în condițiile în care echipele merg în turnee precompetiționale lungi. "Calendarul FIFA este singurul instrument care se asigură că fotbalul internațional poate continua să supraviețuiască, să coexiste și să prospere alături de fotbalul de club intern și continental.
Unele ligi din Europa - ele înseși organizatoare de competiții și autorități de reglementare - acționează cu interes comercial, ipocrizie și fără să țină cont de toți ceilalți din lume. Se pare că acele ligi preferă un calendar plin de amicale și turnee de vară, care implică adesea călătorii extinse la nivel global. Dimpotrivă, FIFA trebuie să protejeze interesele generale ale fotbalului mondial, inclusiv protecția jucătorilor, pretutindeni și la toate nivelurile de joc”.
Forul mondial a prezentat și un studiu al CIES Football Observatory, care arată că, între 2012 și 2024, numărul mediu de meciuri per club și per sezon nu a crescut și a fost de puțin peste 40, doar aproximativ 5% dintre cluburi jucând 60 sau mai multe meciuri pe sezon.
Foto - Getty Images
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News