La presiunea jucătorilor, oficialilor, fanilor și jurnaliștilor, Federation Rwandaise de Football Association (FERWAFA) a decis să ia măsuri împotriva vrăjitoriei pe terenul de fotbal. 

Moussa Camara a pus un talisman lângă poarta adversă

Picătura care a umplut paharul a fost la un meci din campionatul intern. Moussa Camara, atacantul lui Rayon Sport FC, a desfășurat un ritual considerat magic și a plasat o amuletă lângă poarta celor de la Mukura Victory Sports FC. Apoi a fost fugărit de jucătorii adverși, care doreau să-i aplice o corecție fizică.

Câteva minute mai târziu, atacantul a marcat golul egalizator, partida încheindu-se cu scorul 1-1. După acest meci, FERWAFA a decis ca cine mai face asemenea gesturi pe teren va primi direct cartonașul roșu și va fi suspendat drastic, singura magie permisă în fotbalul rwandez fiind golurile frumoase și driblingurile năucitoare. 

Fotbalul african este plin de superstiții și ritualuri magice

Deși "Continentul Negru" este împărțit între religiile creștină (63%), islamică (30%) și cele tradiționale africane (Engai, Nyame, Olorun, Mulungu), acesta este împânzit cu ritualuri arhaice, superstiții și credințe în puterea magiei și vrăjitoarelor. Fotbalul nu este nici el la adăpost, de cele mai multe ori rezultatele bune sau rele fiind puse mai degrabă pe seama puterii vrăjitorului consultat înaintea meciului, decât pe metodele de pregătire și calitatea jucătorilor și antrenorilor. 

Oficialii, fanii și jucătorii poartă asupra lor talismane și practică ritualuri considerate nebunești în restul lumii. Unii fotbaliști pot juca doar cu ghete, tricouri sau apărători de tibie norocoase, iar adversarii încearcă să le fure din autocar sau vestiar, iar înaintea meciului se desfășoară ceremonii magice, precum îngroparea unor părți ale corpului animalelor sub teren, stropirea gazonului cu sânge de șarpe, săritul peste cadavre sau ungerea mâinilor cu alifii de protecție, înainte să dea mâna cu cei din echipa adversă. 

Foto - Getty Images