Situatia incredibila din Rusia inainte de Mondialul din 2018: "E cel mai jalnic lucru pe care il poti face!" Prin ce trec muncitorii

Situatia incredibila din Rusia inainte de Mondialul din 2018: E cel mai jalnic lucru pe care il poti face! Prin ce trec muncitorii Fotbal extern

5 oameni au murit lucrand la stadionul al carui buget a ajuns la peste 500 de milioane de euro.

Englezii de la The Guardian au facut un reportaj cu situatia unuia dintre cele mai scumpe stadioane din lume, cel construit pentru Campionatul Mondial din 2018 in Sankt Petersburg. Muncitorii de la stadion se plang ca nu au fost platiti in ultimele luni, in ciuda faptului ca bugetul pentru arena a fost marit de 5 ori de cand Rusia a castigat dreptul de a organiza competitia din 2018.

Interzierea platilor a devenit atat de serioasa incat 50 de oameni care lucreaza la stadion ameninta ca vor da in judecata 2 subcontractori pentru 14 milioane de ruble (aproximativ 186.000 de euro). In afara intarzierilor salariale, muncitorii s-au plans de conditiile potrivnice de lucru si de lipsa de siguranta. Cel putin 5 oameni au murit in urma accidentelor de la inceperea lucrarilor din 2011, spun cei de la Guardian.

"Toti au intarzieri acum. Nu mi-am primit salariu pentru a 3-a luna consecutiva" spune un barbat de 47 de ani din Uzbekistan, cel care nu a dorit sa-si dezvaluie numele de teama ca ar putea fi concediat el sau rudele sale. "Luam bani pe cred de la rude si prieteni din St Petersburg pentru a trimite bani acasa familiei si copiilor".  Din cei 15 muncitori cu care au vorbit cei de la Guardian, 6 s-au plans ca salariul nu a fost platit de minim o luna.

Deschidere amanata de 7 ani, acuzatii de coruptie, buget de 5 ori mai mare

Planul initial era ca stadionul sa fie inaugurat in 2009 cu un buget de 6.7 miliarde de ruble (aproximativ 89 de milioane de euro). Aceasta deschidere a fost amanata din cauza intarzierilor, a cheltuielilor sporite si a acuzatiilor de coruptie. In acest moment, planul este sa fie deschis in mai 2016, la timp pentru a organiza meciuri la Cupa Confederatiilor din 2017 si pentru Mondialul din 2018. Costul? 38 de miliarde de ruble (aproximativ 504 milioane de euro).

In 2013, investigatorii au descoperit ca un subcontractor a inflat costurile cu 16.5 milioane de dolari. Un om de afaceri a fost condamnat la 4 ani de inchisoare pentru o frauda de 146 de milioane de ruble din fondurile statului (1.9 milioane de euro).

O situatie similara a avut loc inainte de Jocurile Olimpice de iarna de la Sochi cand muncitorii nu au primit banii si au lucrat in conditii vitrege.

Aproximativ 1.200 de oameni lucreaza la stadion intre 10 si 15 ore pe zi, duminica fiind singura zi libera. Majoritatea castiga 110 ruble pe ora, desi specialistii pot primi si 250 de ruble pe ora. Muncitorii traiesc in vagoane de langa stadion. Pana la 40 de persoane impart o toaleta si un dus, conform muncitorilor.

Desi muncitorii gatesc la aragaz, mai multi au dezvaluit ca nu exista extinctoare sau alarme in vagoane si in dormitoarele in care traiesc. Unii muncitori spun ca este obligatoriu sa poarte casca si sa semneze documente pentru protectia muncii, in timp ce altii se plang ca nu au primit uniforme si documente pe care sa le semneze.

Conform presei din Rusia, cel putin 4 muncitori din Rusia, Azerbaijan si Ucraina au murit in accidente la arena. De asemenea, Narimon Makhmudov, un ucrainean nascut in 1980 in Uzbekistan, a murit la locul santierului in 2012.

Cei mai multi se plang insa de intarzierile salariale: "Ei iti spun ca daca nu vrei sa muncesti, atunci poti sa pleci, dar copiii nostri au nevoie ca noi sa muncim" spune un muncitor ce are 3 copii in Tajikistan, cel care spunea in luna iulie ca incearca sa gaseasca alt job pentru ca nu-si primise nici banii din luna mai. 50 de muncitori care ameninta sa dea in judecata pentru bani au fost angajati de Kapital and Partner, doi subcontractori care construiesc sistemul de incalzire si pe cel electric.

Ivan Grigoriyev spune ca angajatorii au promis sa plateasca muncitorii lunar, dar au oferit numai avantaje mici si insuficiente. Grigoriyev a muncit din septembrie 2014 pana cand i s-a incheiat contractul in decembrie, luand decizia de a-l da in judecata pe directorul Kapital pentru cele 150.000 de ruble neplatite. Directorul a disparut insa iar Grigoriyev a apelat pentru ajutor la Arkady Chaplygin, avocat si membru al opozitiei. Chaplygin a spus ca, dupa ce amenintarile de judecata s-au intensificat, Partner a platit 200.000 de ruble din salariile datorate, insa platile s-au oprit din nou!

Un angajat de la Partner a negat ca s-ar intampla asa ceva: "Sa vina cu dovezi factuale" a spus acesta inainte sa le inchida telefonul celor de la Guardian, Kapital refuzand sa comenteze.

Grigoriyev spune ca multi muncitori au salariile neplatite si spera sa fie contactat de acestia pentru a-i ajuta. "Famii lucreaza la stadion, din Crimea, chiar si refugiati din Ucraina. Sa nu-i platesti pe acesti oameni este jenant, este cel mai jalnic lucru pe care il poti face" mai spune Grigoriyev.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!