Jurgen Klopp a dat verdictul despre Superliga Europeană: ”Sută la sută!”
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat joi că ”UEFA și FIFA nu pot impune sancțiuni cluburilor care vor să participe în alte competiții”.
Asta înseamnă că Superliga Europeană își va putea desfășura activitatea normal, fără ca echipele sau jucătorii să fie interziși de la competițile UEFA sau FIFA, cum ar fi Campionatul Mondial al Cluburilor, Campionatul European sau Campionatul Mondial.
Jurgen Klopp a dat verdictul despre Superliga Europeană: ”Sută la sută!”
În urma deciziei CJUE, echipele și-au manifestat deja refuzul față de Superliga Europeană. Primele comunicate oficiale ale cluburilor au venit joi după-amiază, de la Atletico Madrid și Manchester United, cărora li s-au alăturat FC Bayern și Sevilla.
Jurgen Klopp, antrenorul lui Liverpool, a vorbit despre decizia CJUE și a subliniat faptul că e de acord cu verdictul și crede că UEFA și alte federații nu trebuie să dețină monopol în fotbal.
”Sunt sută la sută de acord cu declarația și verdictul. Îmi place, de asemenea, că înțelegem că UEFA și alte federații nu pot face doar ceea ce vor ele... să organizeze mai multe jocuri cu oamenii care nu au niciun cuvânt de spus.
Îmi place că UEFA și alții au fost puțin deranjați”, a spus Jurgen Klopp, citat de jurnalistul sportiv Fabrizio Romano pe rețelele social media.
???? Klopp on Super League: “I agree 100% with the statement and the verdict”.
“I also like that we get an understanding that UEFA and other FAs can't just do what they want… putting in more games with people having no say in it”.
“I like that UEFA & more got a bit of a shake”. pic.twitter.com/tKUWBuA8j1
— Fabrizio Romano (@FabrizioRomano) December 22, 2023
Cum a luat naștere proiectul Superligii Europei
În aprilie 2021, douăsprezece cluburi majore din fotbalul european au lansat proiectul Superligii, o competiţie privată, cu un potenţial comercial enorm, printr-o ofensivă lansată la miezul nopţii, chiar înainte de o vestă reformă a Ligii Campionilor, aflată în concurenţă directă.
Atacate prin surprindere, UEFA şi FIFA au ameninţat imediat cu sancţiuni, iar comunicarea dezastruoasă a "rebelilor" şi opoziţia puternică venită din partea suporterilor, în special a celor din Anglia, au determinat mai multe ţări să ia în considerare măsuri legislative, forţând nouă dintre cluburile rebele să arunce prosopul şi să se retragă din proiectul Super Ligii în mai puţin de 48 de ore.
Doi ani mai târziu, doar Real Madrid şi FC Barcelona nu au dezarmat, în timp ce Juventus Torino - care şi-a pierdut fostul conducător, Andrea Agnelli, la sfârşitul anului 2022 din cauza unor proceduri judiciare în Italia pentru nereguli în gestionarea clubului - s-a retras din proiect în iulie.
Rezultatul procedurii Curţii de Justiţie a UE este aşadar crucial, mai ales că promotorii Super League au lansat în octombrie 2022 o structura numită A22 Sports Management, care şi-a propus să conteste "monopolul" UEFA, în interesul ''suporterilor, al cluburilor şi al fotbalului", conform acesteia.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News