VIDEO Kaput! Sheriff Tiraspol a pierdut titlul în Moldova! Cine este campioana surpriză, provenită dintr-un sat de peste Prut
Echipa cu 21 de trofee de campioană cucerite după 2001 a fost depășită de merituoasa Petrocub Hîncești.
”Petrocub Hîncești a câștigat în premieră titlul de campioană a Moldovei la fotbal. Cu o etapă înainte de finalul campionatului, hânceștenii au acumulat 21 de puncte, cu 4 mai multe decât Zimbru, clasată a doua. Astfel, Petrocub devine a 6-a echipă care reușește să câștige titlul de campioană națională după independența Moldovei”, a anunțat Federația Moldovenească de Fotbal.
Petrocub a reușit un egal în deplasare la Milsami Orhei sâmbătă seara, 1-1 (Radu Gînsari 52 pentru gazde, respectiv Dan Pușcaș 60 pentru noua campioană), în timp ce Sheriff a pierdut derby-ul cu Zimbru Chișinău, scor 0-2 (Emmanuel Chinemerem Alaribe 41, Justice Chigozirim Ohajunwa 76).
Petrocub este antrenată de Andrei Martin, trecut inclusiv prin România, la fel ca doi dintre elevii săi deveniți acum campioni, Teodor Lungu (ex-Foresta Suceava) și Marius Iosipoi (ex-Poli Iași).
Principalul Andrei Martin este fostul antrenor secund de la Astra Giurgiu în mandatul lui Dorinel Munteanu (2015), alături de care a mai lucrat la FK Qabala, Kuban Krasnodar și Mordovia Saransk.
MVP la Petrocub este căpitanul Vladimir Ambros, iar printre jucători se numără și fiul selecționerului Serghei Cleșcenco, Nicky Cleșcenco.
Istoria clubului Petrocub Hîncești
FMF prezintă pe site-ul oficial povestea noii campioane.
Istoria echipei Petrocub a început la Sărata Galbenă, un sat situat la circa 16 km de centrul raional Hâncești. În perioada sovietică Spicul din localitate, alături de Rapid Cărpineni și Flacăra Mingir, era considerată una din liderele fotbalului din raionul Kotovsk (în prezent, Hâncești), participând cu regularitate în campionatul ASB „Kolhoznikul”, dar și în campionatul RSS Moldovenești. La ultima ediție a competiției republicane, cea din toamna anului 1991, fotbaliștii din Sărata Galbenă au ocupat locul 5 în Divizia B (al doilea eșalon valoric al fotbalului moldovenesc).
Începând cu 1992 Spicul a început să evolueze în campionatul național. După ce în sezonul 1992/93 a devenit campioană a Diviziei B (Seria Sud) echipa a promovat în Divizia A. Până în 1999 a jucat destul de modest ocupând locuri în partea a doua a clasamentului.
Începând cu sezonul 1998/99 formația condusă de președintele Leonid Pascaru a început să fie sponsorizată de un grup de oamnei de afaceri din domeniul petrolier și și-a schimbat numele în Petrocub-Spicul.
Oficial Petrocub a fost înființat pe 27 noiembrie 1999. Denumirea provine de la abrevierile Petro, derivată de la petrol, și CUB: primele litere ale numelor fondatorilor clubului: Mihail Crăciun, Mihail Usatîi și Alexandru Botnari.
În sezonul 2000/2001, formația care între timp și-a schimbat numele în Petrocub-Condor, al doilea an consecutiv a ocupat locul 3 în Divizia A și deoarece Haiduc-Sporting USM Chișinău a refuzat să participe la barajul de promovare în Divizia Naţională a obținut dreptul să participe în premieră în primul eșalon valoric al fotbalului moldovenesc.
Între timp echipa iarăși și-a schimbat denumirea. De această dată în FC Hânceşti şi s-a mutat în centrul raional.
Debutul în Divizia Națională (actuala Super Liga) a fost destul de reușit. Formația a ocupat locul 5 cu următoarea linie de clasament: 28 jocuri, 7 victorii, 11 remize și 10 înfrângeri, golaveraj 30-40, puncte – 32. Hânceștenii au reușit și câteva rezultate meritorii: două remize albe acasă și în deplasare cu campioana Sheriff Tiraspol; un egal, tot 0-0, pe teren propriu cu ocupanta locului doi, Nistru Otaci; două remize, 1-1 acasă, 0-0 pe teren străin, cu medaliata cu bronz, Zimbru Chișinău. Din lotul echipei, printre alții, au făcut parte: portarii – Serghei Dinov, Vladimir Mura, jucătorii de câmp – Grigore Badea, Eduard Blănuță, Valeriu Cereș, Anatol Doroș, Alexandru Grab, Dumitru Gușilă, Andrei Mațiura, Roman Onică, Dorin Panciuc, Marcel Reșitca, Vadim Sculea, Anatol Stăvilă, Iurie Șoimu, Veaceslav Untilă, Mihail Vîrtosu. Antrenor – Victor Barîșev.
Dar în sezonul următor, FC Hânceşti s-a retras după prima parte a campionatului, iar rezultatele de până atunci (+0=0-14, 4-36) au fost anulate.
Ediția 2003/04, formația care a revenit la denumirea Petrocub Sărata Galbenă a început-o iarăși în Divizia B. Peste un an a devenit campioana Seriei Nord, dar a refuzat participarea în Divizia A. În schimb, în 2007, a promovat de pe locul doi.
În sezonul 2007/08 a ocupat locul 4, dar a ratat barajul de promovare în Divizia Națională deoarece n-a fost licenţiată de FMF. După care s-a retras din campionat pe o perioadă de 5 ani.
A revenit în circuitul fotbalistic național în 2013 sub denumirea Rapid-2–Petrocub Sărata Galbenă. Chiar în primul sezon, avându-l la timonă pe Leonid Pascaru, a devenit campioana Seriei Sud a Diviziei B, iar în ediția următoare, fiind antrenată de Eduard Blănuță, a obținut promovarea în Divizia Națională după ce a ocupat locul secund în Divizia A (campioană a fost Sheriff-2, care nu avea drept de promovare).
În această perioadă culorile clubului au fost apărate de Mihail Lobco, Ion Tescu, Dan și Cristian Taras, Vladimir Peciu, Nicolae și Emil Ciornîi, Cristian Deliu, Adrian Gușanu, Cristian Prozorovschi, Cristian Goțonoagă, Ion Rîmbu, Vladimir Ambros, Dinu Barcari, Alexandru Panas, Victor Iordachi, Vladislav Slivca, Ion Talmazan, etc.
Începând cu sezonul 2015/16, Petrocub Hâncești joacă neîntrerupt în Super Liga, reușind în această perioadă trei clasări pe locul 2 (sezoanele 2020/21, 2021/22, 2022/23) și tot atâtea pe locul 3 (edițiile 2017, 2018, 2019).
De asemenea, echipa de 4 ori (2017, 2018, 2021 și 2023) s-a calificat în semifinalele Cupei Moldovei, iar în 2020 a câștigat prețiosul trofeu, învingând în finală echipa Sfîntul Gheorghe Suruceni, 5-3, după executarea loviturilor de departajare (în timpul regulamentar scorul a fost 0-0).
În această perioadă echipa a fost antrenată de Lilian Popescu (2017-2022) și Ivan Tabanov (2022-2023). Dintre jucătorii reprezentativi să-i numim pe portarii Dumitru Celeadnic, Dorian Railean și Cristan Avram. Jucători de câmp: Andrei și Valeriu Macrițchi, Artiom Rozgoniuc, Victor Mudrac, Maxim Potîrniche, Vladislav Slivca, Dan Taras, Vadim Paireli, Vladimir Ambros, Artur Patraș, Alexandru Vremea, Maxim Cojocaru, Ion Jardan, Iaser Țurcan, Vadim Gulceac, Alexandru Bejan, Artiom Puntus, Ștefan Efros, Petru Racu, Alexandru Onica, Victor Bogaciuc, Andrei Cojocari, Sergiu și Mihail Plătică, Ioan-Călin Revenco, Corneliu Cotogoi, Marius Iosipoi, Constantin Sandu, Mihail Lupan, etc.
Petrocub Hâncești are la activ și 6 prezențe în cupele europene: câte trei în Europa League și Conference League. Cea mai bună performanță a fost înregistrată în sezonul 2022/23 când s-a calificat în turul trei preliminar al Conference League.
În anul 2020 președinte al clubului a devenit Nicolae Usatîi, care l-a înlocuit în această postură pe tatăl său, Mihail Usatîi. Atunci el a declarat: „Am acceptat funcția de președinte, ceea ce presupune o responsabilitate aparte, mai ales față de comunitatea locală și tradițiile sportive din această zonă. Sunt mândru să ocup această funcție și le mulțumesc lui Mihail Usatîi și Mihail Crăciun, care au creat această entitate sportivă și au perpetuat valorile adevărate pe parcursul a 20 de ani. Vă asigur că minunata familie Petrocub își va urma drumul, iar acest lucru va fi posibil de făcut doar împreună. Avem nevoie de susținerea voastră ca să facem din Petrocub o mare familie”. Usatîi jr. a renunțat la echipă 3 ani mai târziu, când aceasta a revenit din nou în administrarea lui Mihail Usatîi.
La începutul acestui an, Petrocub a anunțat despre preluarea clubului de către un grup de investitori din străinătate.
Dezastrul Sheriff Tiraspol! Echipa care făcea minuni în Champions League a ratat și campionatul, și Cupa
Sheriff Tiraspol, echipa care a dominat fotbalul din Republica Moldova în ultimele două decenii (21 de trofee de campioană începând cu 2001), a fost eliminată în Cupă de Zimbru Chișinău (0-1 și 1-1 în semifinale) și a pierdut derby-ul de titlu cu liderul campionatului, 1-2 cu Petrocub Hîncești, în decurs de doar câteva zile, la sfârșitul lui aprilie și începutul lui mai.
Sheriff, campioana ultimelor opt sezoane, a ajuns o palidă replică a echipei care o învingea pe Real Madrid în grupele Champions League chiar pe ”Santiago Bernabeu”.
Ce primă de titlu vor avea jucătorii lui Petrocub
Într-un interviu pentru RealMedia, Mihai Usatîi, fondatorul lui Petrocub, a oferit inclusiv informații despre prima de titlu pentru fotbaliștii săi.
”Noi avem un joc de campioni. Nu vreau să vorbesc de Sheriff, noi trebuie să ne gândim la cum să luăm 3 puncte la fiecare meci.
De când sunt la Petrocub am un vis și cred că fiecare conducător de echipă are acest vis de a ajunge campion.
Totul e posibil, important să se rezolve, să se decidă pe terenul de fotbal, dar nu în culise.
Primele sunt bune pentru Moldova, asta vă pot spune. Nu pot divulga suma exactă, sunt chestii stipulate în contractele fotbaliștilor dar premii o să fie, individual, fiecare jucător aparte.
În jurul sumei de 2-3 mii (n.r. - de euro) de jucător, poate și mai mult.
Desigur, Sheriff este favorită la campionat cred încă. Ei au jucători buni, au salarii, alte posibilități, infrastructura.
Nu ne comparăm cu ei. Dacă să facem o glumă la acest capitol, referitor la bugetul lor în comparație cu al nostru, ei ne-ar depăși de 10 ori”, declara Usatîi luna trecută.
Toate campioanele Moldovei, din 1992 până în 2024
1992 Zimbru
1992/93 Zimbru
1993/94 Zimbru
1994/95 Zimbru
1995/96 Zimbru
1996/97 Constructorul
1997/98 Zimbru
1998/99 Zimbru
1999/00 Zimbru
2000/01 Sheriff
2001/02 Sheriff
2002/03 Sheriff
2003/04 Sheriff
2004/05 Sheriff
2005/06 Sheriff
2006/07 Sheriff
2007/08 Sheriff
2008/09 Sheriff
2009/10 Sheriff
2010/11 Dacia
2011/12 Sheriff
2012/13 Sheriff
2013/14 Sheriff
2014/15 Milsami
2015/16 Sheriff
2016/17 Sheriff
2017 Sheriff
2018 Sheriff
2019 Sheriff
2020/21 Sheriff
2021/22 Sheriff
2022/23 Sheriff
2023/24 Petrocub
Foto: FC Petrocub
Info: FMF
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News