Nici nu s-a organizat prima ediție și Superliga Europei trebuie să-și schimbe numele!
Superliga Europei (European Super League / ESL) a pierdut procesul intentat de organizatorii campionatului danez, care poartă aceeași denumire.
Danish Football Association (Dansk Boldspil-Union / DBU), cea care administrează prima ligă de fotbal din Danemarca, a avut câștig de cauză în procesul intentat la European Union Intellectual Property Office (EUIPO), unde s-a constatat că marca "Super League" este derivată din denumirea locală "Super Liga" și a fost înregistrată corespunzător la nivel european. Cel mai probabil, ESL ar urma să aibă o altă denumire, pentru a nu plăti pagube materiale asociației daneze, cu formule precum "Star League" sau "Gold League" printre opțiuni.
"Am fost întotdeauna împotriva ideii marilor cluburi europene de a fonda o nouă competiție paralelă"
"Suntem foarte fericiți că Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală a fost de acord că marca 'The Super League' ar încălca drepturile cluburilor daneze care au investit în dezvoltarea campionatului național. Am fost întotdeauna împotriva ideii marilor cluburi europene de a fonda o nouă competiție paralelă.
Credem că trebuie să fie deschidere pentru toți și un proces de calificare în cupele europene, după ce îți câștigi acest drept în competițiile naționale. Fotbalul nu trebuie să fie un fenomen închis dedicat doar anumitor cluburi care nu mai trebuie să muncească pentru a participa, așa că simțim o bucurie în plus că am obținut această victorie în instanțe", a declarat Claus Thomsen, președintele executiv al competiției daneze.
Doar Juventus, Barcelona și Real Madrid au rămas pe redute
European Super League are ca membri fondatori 12 cluburi importante, respectiv Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur (Anglia), Inter Milano, Juventus, AC Milan (Italia), Atletico Madrid, FC Barcelona și Real Madrid (Spania). După presiuni ale UEFA și ale opiniei publice, majoritatea și-au retras sprijinul oficial, în cărți rămânând doar Juventus (care a tergiversat retragerea), Barcelona și Real Madrid, care au primit amenințări cu excluderea din competițiile administrate de forul continental.
În decembrie 2023, avocații ESL au repurtat o victorie importantă la Curtea Europeană de Justiție, ai cărei judecători au constatat că FIFA și UEFA fac "abuz de poziție dominantă" și că alte competiții paralele pot fi organizate fără repercusiuni asupra inițiatorilor. Formatul primei ediții presupune participarea a 20 de cluburi, dintre care 15 să aibă statut de membri permanenți și alte 5 fiind invitate, fiecare urmând să joace cu toate celelalte echipe din competiție. Finanțarea inițială ar fi de 10 miliarde de euro. Ca o măsură de precauție, UEFA a schimbat deja formatul Champions League, făcând-o mai atractivă și mai accesibilă pentru cluburile importante și cele din țări cu un fotbal mai dezvoltat.
Foto - Getty Images
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News