Organizarea de către Arabia Saudită a CM 2034, pusă sub semnul întrebării! Un război din țara vecină este de vină

Organizarea de către Arabia Saudită a CM 2034, pusă sub semnul întrebării! Un război din țara vecină este de vină Fotbal extern

SUA, Marea Britanie, Franța și Iran au trimis deja vase militare în zonă. 

Arabia Saudită a primit organizarea Cupei Mondiale din 2034, după ce FIFA a respins candidaturile Australiei, Chinei și Indiei, iar Association of Southeast Asian Nations, al cărui rând era să organizeze competiția, s-a retras din cursă și a susținul țara din Orientul Mijlociu.

Conflictul dintre Arabia Saudită și rebelii din Yemen, departe de a fi încheiat

Saudiții ar trebui să organizeze competiția pe stadioane din Riyadh, Jeddah, Dammam, Qiddiya, Ḥaʼil, Neom, Najran, Abha, Al Hofuf, Al Khobar, Al Qatif, Taif și Buraidah, care se află în construcție pentru Cupa Asiei din 2027. Însă terminarea acestora este întârziată de problemele de securitate cauzate de rebelii houthi, care au preluat controlul asupra unei bune părți a teritoriului din Yemen, țara vecină. 

  • Organizarea De Catre Arabia Saudita A Cm 2034 Pusa Sub Semnul Intrebarii Un Razboi Din Tara Vecina Este 5

Susținuți și înarmați de Iran, Rusia, Siria, Coreea de Nord, Oman, Eritreea și Libia, dar și de miliții considerate teroriste, precum Hezbollah, Liwa Fatemiyoun sau Hamas, soldații din subordinea lui Abdul-Malik al-Houthi trimit numeroase rachete peste graniță, pentru a se răzbuna pe regimul lui Salman bin Abdulaziz Al Saud, care susține politic și financiar guvernul yemenit al lui Rashad al-Alimi, recunoscut la nivel internațional și un rival național al mișcării houthi. 

Atacurile de la sud de graniță au ucis deja un număr mare de cetățeni și grăniceri saudiți, iar rachetele și mortierele din Yemen au distrus locuințe, infrastructură civilă și militară și instalații petroliere aflate adânc în teritoriul saudit. Un atac șocant a avut loc în mai 2022, când a fost distrus un depozit petrolier din Jeddah, în imediata apropiere a circuitului unde se organizează Formula One Saudi Arabian Grand Prix.

În lupte au fost uciși, răniți sau capturați soldați din Qatar, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Sudan, Kuwait, Egipt, Iordania sau Maroc, țări care au organizat o coaliție militară cu Arabia Saudită pentru recuperarea controlului în Yemen, dar conflictul ar putea continua ușor peste un deceniu, precum războiul civil din Siria. 

Pirații din Yemen atacă vasele comerciale

În ultimele luni, pericolul reprezentat de luptătorii Ansar Allah s-a mutat în strâmtoarea Bab Al-Mandeb și Marea Roșie, cu efecte negative asupra economiei globale, pentru că pe acolo se desfășoară aproximativ 20% din traficul marin la nivel mondial. Atacurile acestora s-au intensificat după intervenția armatei israeliene în Gaza, pirații încercând să atace și pună stăpânire pe numeroase vase comerciale de gabarit ridicat. 

Pericolul a devenit atât de mare, încât SUA (USS Dwight D. Eisenhower, USS Gravely, USS Laboon, USS Mason, HMS Diamond), Marea Britanie și Franța au intervenit cu vase militare pentru a păzi vasele comerciale, iar Australia, Bahrain, Belgia, Canada, Danemarca, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Noua Zealandă, Coreea de Sud și Singapore s-au alăturat deja Operațiunii "Prosperity Guardian". Iranul a răspuns prin dizlocarea în zonă a fregatei Alborz și a numeroase vase purtătoare de drone militare. 

Foto - Getty Images

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!