Cupa Mondială din 2026 este găzduită de SUA, Canada și Mexic, în perioada 1 iunie - 19 iulie 2026.
Pacea în Ucraina poate readuce naționala Rusia în preliminarii CM 2026
Singura națională europeană care a fost exclusă din preliminarii continentale este Rusia, echipa lui Valery Karpin fiind sancționată pentru invazia armatei ruse asupra Ucrainei, începută în februarie 2022.
Stigmatizată de majoritatea țărilor democratice, țara condusă de Vladimir Putin și-a găsit un aliat surpriză, în persoana lui Donald Trump, care face presiuni uriașe asupra Ucrainei și a președintelui Volodimir Zelenski pentru a accepta o pace rapidă și favorabilă rușilor.
Dacă va fi semnată o încetare a ostilităților, în următoarele trei luni, există pericolul real ca Rusia să forțeze reintroducerea în calificările pentru CM 2026, mai ales că Donald Trump a fost unul dintre promotorii candidaturii SUA pentru găzduirea competiției fotbalistice și are un cuvânt greu de spus în finanțarea acesteia.
În acest caz extrem, singurele piedici în calea reabilitării naționalei ruse ar fi doar protestele celorlalte federații implicate în preliminarii și chiar amenințarea retragerii din preliminarii. Toate țările membre UE, în afară de Ungaria și Slovacia, au oferit ajutor masiv Ucrainei și au condamnat invazia, așa că e greu de crezut că o reîntoarcere imediată a rușilor va fi primită fără proteste masive.
Unde ar putea ajunge Rusia, dacă e reprimită la masa UEFA?
Primele meciuri de calificare încep în septembrie 2025, iar cele 55 de asociații membre ale UEFA au fost repartizate în șase grupe de câte patru echipe și în alte șase de câte cinci competitoare.
Fără să se reia tragerea la sorți, singura soluție avută de UEFA la îndemână este ca "Sbornaia" să fie repartizată într-una dintre grupele care au patru echipe la start, respectiv Grupa A (câștigătoarea Germania - Italia, Slovacia, Irlanda de Nord, Luxemburg), Grupa B (Elveția, Suedia, Slovenia, Kosovo), Grupa C (învinsa Portugalia - Danemarca, Grecia, Scoția, Belarus), Grupa E (câștigătoarea Spania - Olanda, Turcia, Georgia, Bulgaria) sau Grupa F (câștigătoarea Portugalia - Danemarca, Ungaria, Irlanda, Armenia).
Grupa D, care va cuprinde învingătoarea meciului Franța - Croația, Ucraina, Islanda și Azerbaidjan, trebuie va fi scoasă din discuție. România, aflată într-o grupă de cinci echipe, scapă și ea acest spectru uluitor.
Rusia este neînvinsă în ultimele 14 amicale disputate
Rusia a luat în considerare mutarea în Asian Football Confederation (AFC), dar această posibilitate este închisă, pentru că preliminariile asiatice sunt în plină desfășurare, ajungând la turul al patrulea.
În ultimii trei ani, "Sbornaia" a jucat doar meciuri amicale, împotriva unor adversari ca Kârgâzstan (2-1), Tadjikistan (0-0), Uzbekistan (0-0), Iran (1-1), Irak (2-0), Qatar (1-1), Camerun 1-0), Kenya (2-2), Cuba (8-0), Serbia (4-0), Belarus (4-0), Vietnam (3-0), Brunei (11-0) și Siria (4-0). În 2025, urmează să întâlnească pe Zambia (martie), Nigeria (6 iunie), și Belarus (10 iunie).
Foto - Getty Images