Promotorul Super Ligii de fotbal a anunţat marţi că a solicitat "recunoaşterea oficială" de către FIFA şi UEFA a competiţiei sale, redenumită "Unify League", în baza unei hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), scrie Agerpres.
A22 Sports Management a "trimis o propunere la UEFA şi FIFA pentru a obţine recunoaşterea oficială a noii competiţii europene de fotbal pentru cluburi", a scris compania din Madrid într-un comunicat de presă transmis AFP.
Asigurând că a discutat cu diferitele campionate, cluburi şi alte părţi interesate, A22 a indicat că şi-a modificat formula ţinând cont de "performanţele anuale" din campionate.
Compania nu a indicat care ar fi cluburile interesate.
Prezentată în 2021 de douăsprezece cluburi, printre care Real Madrid, FC Barcelona şi trei grupări italiene (Inter Milano, AC Milan, Juventus), prima versiune a proiectului Super Ligii a fost rapid îngropată, mai ales din cauza opoziţiei suporterilor cluburilor engleze şi a ameninţărilor din partea UEFA şi FIFA.
O nouă competiție internațională la orizont
Însă proiectul a fost relansat în urma deciziei CJUE. Prima formulă prevedea prezenţa a doar douăsprezece cluburi. Organizaţia A22, promotoare a competiţiei, vorbea însă în octombrie despre o competiţie deschisă pentru 64 de cluburi împărţite în trei eşaloane.
"Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) şi Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) au abuzat de poziţia lor dominantă prin opoziţia lor faţă de proiectul Super Ligii, un plan pentru o competiţie semi-închisă care a fost lansat în fotbalul european în 2021", conform unei decizii a justiţiei spaniole făcută publică în luna mai a acestui an.
Cele două instanţe ale fotbalului mondial şi european trebuie să "înceteze comportamentul lor anticoncurenţial", bazat pe "restricţii nejustificate şi disproporţionate", se arăta în decizia tribunalului de comerţ din Madrid.
Tribunalul de comerţ din Madrid fusese sesizat de A22 Sports Management, condusă de cele două mari grupări spaniole, Real Madrid şi FC Barcelona.
A22 a preluat o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), din decembrie 2023, care a considerat în egală măsură că este contrar dreptului european interdicţia Super Ligii, estimând că UEFA nu avea criteriile clare pentru a autoriza sau nu noile competiţii.
Pentru tribunalul de comerţ din Madrid, acţiunile FIFA şi UEFA nu "vizează doar împiedicarea dezvoltării unui proiect, ci şi împiedicarea introducerii a unui terţ concurent şi modificarea sistemului de monopol în organizarea competiţiilor".
"Nu este posibil să impui o interdicţie sau o restricţie în principiu, respectiv să interzici viitorul oricărui alt proiect", a detaliat atunci judecătoarea Sofia Gil Garcia în motivaţia sa.
"A admite contrariul ar echivala cu acceptarea unui fel de interdicţie a oricărui proiect de competiţie în fotbal concurând cu actuala Ligă a Campionilor", adăuga judecătoarea, care solicita totodată UEFA şi FIFA să "pună capăt practicilor lor anticoncurenţiale".