Qatarstrofa sportului | Dezvaluiri uimitoare despre sumele cheltuite pentru a gazdui Mondialul din 2022! Cati bani au aruncat arabii pana acum
Poate cel mai controversat Campionat Mondial din istorie, turneul final din 2022, a carei organizare cade in sarcina micutului stat arab Qatar, inghite bani ca o gaura neagra. Miliardarii qatarezi, acuzati de dare de mita si de sclavagism in cazul muncitorilor care lucreaza la stadioane si infrastructura, au aruncat deja miliarde si miliarde de dolari pentru "moftul" de a organiza Cupa Mondiala.
Qatarul a obtinut organizarea Cupei Mondiale din 2022 in urma unei decizii extrem de controversate, care a deschis un scandal monstru de coruptie, dare de mita si exploatare. Un moft al "seicilor", Campionatul Mondial din peninsula Araba va fi cel mai scump din istorie, dar va bifa si alte premiere, intre care disputarea meciurilor in timpul iernii.
Trimiterea Cupei Mondiale in Qatar a starnit deja controverse dintre cele mai mari si chiar anchete de coruptie si dare de mita. Cu toate acestea, arabii nu se opresc din cheltuit banii, ba chiar sunt gata sa investeasca si mai mult.
Cotidianul britanic Daily Mail prezinta astazi un tabel uimitor al cheltuielilor realizate pana acum de bogatii din Orientul Mijlociu, afirmand ca acestia au aruncat pana acum circa 25 de miliarde de dolari.
Jurnalistii englezi scriu ca seicii au reusit sa obtina cele 14 voturi care le-au adus organizarea Mondialului (Qatarul a obtinut 14 voturi, Statele Unite doar 8, in "finala" pentru organizarea evenimentului) investind sume uriase direct si indirect in buzunarele mai marilor fotbalului. Dezvaluirile au fost facute in cartea The Ugly Game, publicata saptamana trecuta de Heidi Blake si Jonathan Calvert.
Potrivit acestora, Qatar, tara cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume, are un buget de pana la 200 de miliarde de dolari pentru Cupa Mondiala. Cele 25 de milioane cheltuite pana acum au fost doar un "preambul" pentru a le starni interesul lui Blatter, Platini si alti oameni importanti din fotbal.
Heidi Blake si Jonathan Calvert au facut o serie de calcule in cartea The Ugly Game, acestia dezvaluind ca investitiile masive facute de seicii arabi in fotbalul european, in colaborarea cu Airbus, in achizitionarea pe zeci si sute de milioane a drepturilor de televizare ale Ligue 1 si Premier League au fost doar cateva dintre conditiile puse de Michel Platini si Nicolas Sarkozy, fostul presedinte al Frantei, la intalnirea din noiembrie 2010.
In continuare, englezii fac o lista a tuturor votantilor si dezvaluie modul in care acestia au beneficiat de pe urma banilor arabilor.
Nicolae Leoz (Paraguay) - 1.5 miliarde dolari
Seicii qatarezi au investit o suma uriasa si in votul reprezentantilor Paraguayului. Tot in 2010, seicul Hamad al Qatarului s-a intalnit cu presedintele Paraguayului, Fernando Lugo, incheiand un contract pentru dezvoltarea infrastructurii energetice din tara sudamericana.
Worawi Makudi (Thailanda) - ~1.5 miliarde dolari
Qatarezii au obtinut cu greu si votul reprezentantului Thailandei. Curios este ca in perioada votului, Thailanda si Qatar au semnat un contract pentru livrarea gazelor naturale si a petrolului, in valoare de peste un miliard de dolari.
Angel Maria Villar (Spania) - 200 milioane dolari
Nu este o intamplare faptul ca Barcelona a semnat un contract de sponsorizare urias cu Qatar Airways, devenita una dintre cele mai mari companii aviatice din lume, scriu englezii
Oficiali ai unor Federatii din Africa - peste 100 milioane dolari
O mare controversa a fost legata de mita primita de mai multi sefi de federatii ai unor state cu prea putina importanta in fotbal. Voci din lumea fotbalului a dezvaluit in ultimii doi ani ca oficiali africani au incasat milioane de dolari pentru a face lobby pentru Qatar
Julio Grandona (Argentina) - ~75 milioane dolari
Federatiei Argentiniene de Fotbal i s-au sters toate datoriilor, dupa ce o companie qatareza a oferit o "sponsorizare" in urma meciului amical Argentina - Brazilia, disputat in 2010 la Doha, capitala statului arab.
Marios Lefkaritis (Cipru) - peste 30 milioane dolari
Lafkaritis, presedintele Federatiei Cipriote, detine o proprietate la Nicosia, achizitionata cu banii arabilor. Seful fotbalului cipriot nu a negat acest lucru, dar spune ca nu e nimic ilegal in asta.
Lista celor mai importante nume care ar fi beneficiat de pe urma banilor arabilor e AICI
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News