EXCLUSIV Se pregătesc sancțiuni importante pentru fotbalul din Rusia, dacă Putin decide să atace Ucraina!
Se preconizează că Rusia va ataca Ucraina, la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie 2022.
La finalul anului 2019, Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a decis să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, pentru a sancţiona astfel mușamalizarea a mii de rezultate pozitive la testele antidoping ale sportivilor ruşi de către laboratorul de la Moscova.
La ultima Olimpiadă, sportivii ruși calificați au avut în dreptul lor denumirea ROC (Russian Olympic Committee), iar cele 71 de medalii obținute, 20 de aur, 28 de argint și 23 de bronz, nu s-au contabilizat la cele obținute de Rusia, de-a lungul anilor. De asemenea, echipa Rusiei a câștigat Davis Cup Finals din acest an, sub denumirea Russian Tennis Federation.
Fotbalul nu a aplicat sancțiuni Rusiei, după scandalul de dopaj
FIFA și UEFA au fost aspru criticate, pentru că, după atacul contra Ucrainei, după arestarea dizidenților politici și după scandalul de dopaj, nu au retras statutul de țară organizatoare pentru Rusia la CM 2018 și Euro 2020, la ultima competiție Krestovsky Stadium din St. Petersburg găzduind trei meciuri din Grupa B și sfertul de finală dintre Elveția și Spania, dar și că au permis participarea "Sbornaya" în preliminariile CM 2022.
UEFA a fost criticată și pentru că a acceptat ca Gazprom, cea mai importantă companie energetică din Rusia și cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, să fie sponsorul Euro 2020 și Euro 2024, al edițiilor Nations League din 2021 și 2023, dar și pentru că a semnat o prelungire a contractului pentru asocierea imaginii sale cu Champions League, Champions League Futsal și UEFA Youth League, deși compania se află sub mai multe sancțiuni internaționale. Însă, situația se poate schimba radical, dacă Rusia va ataca direct Ucraina, existând deja semnale că cele două foruri ar putea fi supuse unor presiuni imense de către SUA, NATO și UE și că nu vor mai putea tergiversa lucrurile.
Ce ar putea păți naționalele și echipele de club din Rusia
În calificările CM 2022, Rusia a terminat pe locul al doilea Grupa H, cu 22 puncte, după Croația (23p), dar înaintea Slovaciei (14p), Sloveniei (14p), Ciprului (5p) și Maltei (5p). Rușii au avut la patrulea cel mai bun punctaj dintre cele 10 echipe care au terminat grupele pe locurile secunde, iar în play-off vor juca contra Poloniei (24 martie) și Suediei/Cehiei (29 martie). Cel mai probabil, "Sbornaya" poate pierde la "masa verde" semifinala cu Polonia sau ar putea fi înlocuită de Ungaria, prima echipă rămasă sub linie pe filiera Nations League, în cazul unei agresiuni armate în Ucraina.
Naționala feminină de fotbal ocupă locul al doilea în Grupa E din preliminariile europene ale CM 2023. Fetele lui Iuri Krasnojan mai au patru meciuri ca să surmonteze avansul de trei puncte al Danemarcei, dar, cel mai probabil, ar urma să meargă în play-off-ul de calificare dedicat locurilor secunde. În Champions League, Zenit St. Petersburg ocupă locul al treilea în Grupa H și va merge în "16"-imile Europa League, unde va întâlni ocupanta unui loc secund în grupă.
În Europa League, Spartak Moscova ocupă locul al doilea în Grupa C, cu șapte puncte acumulate, după Leicester (8p), dar înaintea lui Napoli (7p) și Legia Varșovia (6p). Ultima etapă programează meciurile Napoli - Leicester și Spartak - Legia. "Krasno-Belye" se poate califica mai departe, în optimile de finală ale Europa League, de pe primul loc, sau în "16"-imi de pe poziția secundă, și au posibilitatea să ajungă în Conference League, dacă termină grupa pe locul al treilea.
În Grupa E, Lokomotiv Moscova ocupă poziția a patra, cu două puncte, după Galatasaray (11p), Lazio (8p) și Ol. Marseille (4p). Ultima etapă programează întâlnirile Lazio - Galatasaray și Marseille - Lokomotiv, o victorie putând duce "Loko" în "16"-imile Conference League. În cazul unor sancțiuni generalizate, toate echipele naționale și de club ar urma să fie suspendate pentru mai mulți ani din toate competițiile internaționale.
Rusia a adus deja 100.000 de soldați la granița cu Ucraina
În acest moment, analiștii militari internaționali și presa anunță că un atac rusesc asupra Ucrainei este iminent, pentru "sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie 2022". Rusia a masat până acum aproape 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, aproximativ 100 de batalioane, dar și tehnică militară convențională, precum tancuri, blindate, avioane, sisteme de rachete și piese de artilerie grea. Conform analiștilor militari, după ce a cucerit cu ajutorul forțelor separatiste Peninsula Crimeea și regiunile Donetsk și Luhansk din Ucraina, Rusia s-ar pregăti să le ia ucrainenilor și ieșirea la Marea Neagră, prin cucerirea regiunilor Odesa, Mîkolaiv, Herson, Kirovohrad, Cenihiv, Sumî și Poltava.
Trupele ruse, care ar urma să fie ajutate dinspre vest de militari din Transnistria și dinspre nord de armata din Belarus, ar avea ca obiectiv să înjumătățească teritoriul Ucrainei, să asigure alimentarea cu apă a Penisulei Crimeea, care suferă de o secetă acută, după ce conducta ucraineană a fost oprită, dar și întreruperea circulației vaselor ucrainene pe răurile Bug și Nipru și în Portul Odesa, unul dintre cele mai importante de la Marea Neagră. Dacă planul de atac reușește, Rusia ar ajunge să se învecineze cu România, la nord de Delta Dunării, pe linia Reni - Cartal - Ismail - Chilia - Vâlcov, dar și să pună o presiune imensă și directă pe noua conducere politică pro-europeană din Republica Moldova.
Situație mai complicată pentru Rusia, față de 2014
Față de conflictul armat din zona Donbas, început în 2014, când teritoriul a fost cucerit rapid cu ajutorul puternicului segment etnic rusesc și al unor politicieni rusofili, în zona din sudul și centrul Ucrainei minoritatea rusă nu trece de 10% în toate regiunile vizate, iar în Odesa numărul celor care se declară de origine rusă este chiar mai mic decât cei care au origini bulgărești sau românești.
De asemenea, Ucraina a primit recent ajutor financiar nerambursabil din partea SUA și UE, după ce, în anii trecuți, mai primise câteva miliarde de dolari și euro ca împrumuturi cu dobândă mică. În ultimii ani, în dotarea armatei ucrainene au intrat arme de ultimă generație, precum sute de rachetele antitanc Jevelin, vândute de SUA, și drone militare Bayraktar TB2, produse în Turcia, care pot produce pagube însemnate blindatelor și artileriei grele rusești, așa cum s-a întâmplat în recentul conflict din Nagorno-Karabah, din 2020. Ucraina dispune momentan de o armată regulată de 250.000 de soldați, alți 900.000 aflându-se în rezervă, iar 7 milioane de bărbați se află în categoria de vârstă 16-49 de ani și pot fi chemați oricând la arme.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News