SPECIAL Siria Argentiniană: cum i-a făcut să plângă în direct pe jurnaliștii arabi antrenorul care a pierdut două finale de UCL
„Un miracol!”.
Héctor Cúper a făcut istorie în Europa, chiar dacă pentru mulți a rămas doar „omul care pierde finale”. Antrenorul argentinian, care s-a remarcat mai întâi la Huracán și Lanus, a atins apogeul la finalul anilor ‘90 și la începutul acestui secol, la cluburi precum Mallorca, Valencia și Inter.
Pe insulari i-a dus în finala Cupei Cupelor și în cea a Cupei Spaniei, ambele pierdute. A luat totuși o Supercupă cu Mallorca, apoi a plecat la Valencia, unde a jucat două finale consecutive de UEFA Champions League. Le-a pierdut, după care s-a dus la Inter, unde a ratat titlul în Serie A în ultima etapă! Eșecuri dureroase și care nu-i fac deloc dreptate, pentru că Héctor Cúper a fost precursorul unui stil de fotbal desăvârșit mai târziu de antrenori precum Jose Mourinho sau Diego Simeone.
Declinul lui Cúper, din Georgia în Siria
Din 2005 încoace, cariera lui Cúper a intrat în declin, mai ales pentru că antrenorul originar din Santa Fe s-a grăbit și a acceptat oferte mult sub cota sa. După două aventuri ratate, la Betis și la Parma, tehnicianul a devenit un globe-trotter cu succes aproximativ. A antrenat în Georgia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Grecia, Egipt, Uzbekistan sau RD Congo.
Din februarie 2023, Héctor Cúper e selecționerul naționalei Siriei, a cincea reprezentativă din cariera sa. A semnat un contract scurt, pe doar un an, așa cum obișnuiește să facă mereu, pe principiul „dacă merge bine, prelungim după aceea”. „M-am născut într-un oraș mic, unde toată lumea se știa cu toată lumea și unde nu era nevoie să semnezi multe hârtii. Dacă munca nu merge bine, ne dăm mâna și e normal să plec”, explica argentinianul într-un interviu pentru Infobae.
I-a făcut să plângă de fericire pe sirieni
Acum, argentinianul ajuns la 68 de ani tocmai a scris o pagină de istorie și în Orientul Mijlociu. Siria lui Cúper, locul 91 în clasamentul FIFA, a izbutit pentru prima oară în existența ei să depășească faza grupelor la Cupa Asiei. A făcut-o în pur stil Cúper, antrenor faimos pentru rigoarea defensivă pe care o imprimă echipelor sale. După un 0-0 cu Uzbekistan, Siria a pierdut cu Australia, scor 0-1, pentru ca în ultima rundă a grupei B să treacă de India cu 1-0.
Un singur gol, și acela marcat în minutul 76 al jocului cu India, a fost de ajuns pentru ca Siria să se califice în optimi, de pe locul trei în grupă. „Un miracol”, așa l-au numit jurnaliștii sirieni. Iar după succesul de pe stadionul Al Bayt, Héctor Cúper a fost chemat la microfonul Bein Sports. La finalul interviului, reporterul și traducătorul antrenorului au izbucnit în lacrimi de fericire. Un moment emoționant și rar, care a făcut înconjurul lumii.
يا ساتر المترجم والمراسل كلهم يبكون بعد
— بسيّم (@Nev4K) January 23, 2024
تأهل سوريا محد منهم قدر يتمالك نفسه ???? pic.twitter.com/9WEIuJ2L8l
Argentinienii Siriei
Siria nu are doar un argentinian pe bancă, ci și trei pe teren. Ezequiel Ham, Ibrahim Hesar și Jalil Elías au fost aduși de Héctor Cúper ca să contribuie la progresul „vulturilor din Qasioun”. Cu toții au bunici sirieni și și-au dorit să îmbrace tricoul naționalei, așa că naturalizarea lor a decurs fără probleme. Ezequiel Ham, care evoluează la Independiente Rivadavia, în prima ligă argentiniană, a fost declarat chiar „omul meciului” cu India, cel care a adus calificarea naționalei siriene.
Cúper nu s-a oprit doar la argentinieni, ci a căutat prin toată lumea jucători cu origini siriene pentru a întări echipa. A găsit un atacant columbian în Peru (Pablo Sabbag) și altul în Suedia (Antonio Yakoub). Tot în Suedia l-a găsit și pe fundașul Aiham Ousou, iar în final a încropit o formație capabilă să performeze. În optimi, Siria va întâlni Iran, una dintre cele mai puternice selecționate din Asia.
Héctor Cúper și viața lui în Siria
„Siria are o cultură mult diferită de a noastră. În orice caz, seamănă cu cea egipteană și trebuie să te adaptezi. Eu m-am adaptat foarte bine. Îmi plac unele obiceiuri și mai ales atitudinea lor. Lumea arabă este în general formată din oameni simpli, umili și muncitori.
Bineînțeles că oricând pot apărea complicații. E o țară lovită de probleme la granițe, dar acum Damasc e un oraș liniștit. Am fost și în situații mai grele, când antrenam naționala Georgiei și la 80 de kilometri distanță era război. Oricum, contractul nu mă obligă să trăiesc în Siria. Dar vreau eu s-o fac, deoarece cred că trebuie să fii acolo, să absorbi cultura locală, să vezi ce le place oamenilor și ce nu. Așa o să conduci echipa mai bine”, povestea Héctor Cúper, într-un interviu pentru Infobae.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News