Un nou raport socant despre conditiile de munca din Qatar: Amnesty International critica FIFA pentru ca inchide ochii la "sclavagismul modern"
Qatarul nu este potrivit sa organizeze Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, din cauza abuzurilor la care sunt supusi muncitorii straini care lucreaza la ridicarea stadioanelor si a intregii infrastructuri. Este concluzia raportului intocmit de Amnesty International.
Amnesty International, organizatie pentru apararea drepturilor omului, anunta intr-un raport ca muncitorii care lucreaza in Qatar pentru construirea stadioanelor pe care se vor disputa meciurile de la Campionatul Mondial din 2022 sunt in continuare folositi pe post de sclavi. Potrivit Amnesty International, muncitorii sunt obligati sa lucreze si sa traiasca in conditii mizere si sa plateasca taxe enorme de recrutare. In plus, acestora le-ar fi retinute pasapoartele pentru a nu putea pleca, iar de multe ori le sunt retinute abuziv sume de bani din salariu.
Amnesty International acuza Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) ca nu a luat masuri pentru a impiedica acest lucru, desi are la cunostinta conditiile de munca din Qatar.
Pe de alta parte, autoritatile din Qatar au promis sa investigheze atent problema.
Primul semnal de alarma in acest sens a fost tras inca de 2-3 ani, insa conditiile de munca se pare ca au ramas aceleasi.
90% din populatie care lucreaza in Qatar este alcatuita din migranti. Cei mai multi muncitori necalificati vin din Nepal, Bangladesh, Kenya, India si Filipine. Sumele platite de acestia catre firmele de recrutare sunt cuprinse intre 500 si 4.300 dolari americani.
Raportul, numit "Partea urata a jocului frumos: exploatarea muncitorilor pentru Cupa Mondiala din Qatar 2022", prezinta si marturii ale unor muncitori, toate sub protectia anonimatului.
"Este ca un lagar. In locurile de cazare miroase a canal, totul este inundat, iar toaletele sunt la cativa metri de bucatarii. Mizeria din toalete este de nedescris, iar camerele au usile rupte. Nu exista iesiri de urgenta, alarme de incendiu sau extinctoare.
Unele accidente de munca minore nu se trateaza, iar accesul la un medic este aproape imposibil.
Muncitorii se trezent la 4:30 dimineata, pleaca la munca la 5:30 si parcurg o ora pe drum. Apoi lucreaza pana la 18:00 in conditii de nedescris, la o temperatura extrema", este una dintre marturiile care apar in raportul Amnesty International.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News