INTERVIU Alin Stoica, discurs fără perdea despre naționala României, campionatul intern și declinul fotbalului românesc: "Edi Iordănescu nu are nicio vină!" / "Mai rău ca în '96 nu se poate"
Alin Stoica (43 de ani) locuiește acum în Elveția. Fostul mijlocaș ofensiv a vorbit fără perdea pentru Sport.ro despre problemele din fotbalul românesc.
- Alin Stoica, discurs fără perdea despre naționala României, campionatul intern și declinul fotbalului românesc: "Edi Iordănescu nu are nicio vină!" / "Mai rău ca în '96 nu se poate"
- "Hai să ne aducem aminte de trecut"
- "Edi Iordănescu nu are nicio vină!"
- "Mai rău ca România în '96 nu se poate"
- "Îmi place Florinel Coman"
- Declinul fotbalului românesc
- Cariera lui Alin Stoica
Naționala României a învins-o în ultimul meci pe Andorra cu 4-0, în fața a peste 20 de mii de copii, și au devansat Elveția în Grupa I a preliminariilor EURO 2024. Tricolorii mai au două meciuri de disputat în actuala campanie și calificarea depinde doar de ei.
- Alin Stoica și-a făcut debutul la prima reprezentativa în martie 1998, la 18 ani și trei luni, sub comanda lui Anghel Iordănescu, ultimul antrenor care a dus România la EURO și tatăl actualului selecționer, Edward Iordănescu
Alin Stoica, discurs fără perdea despre naționala României, campionatul intern și declinul fotbalului românesc: "Edi Iordănescu nu are nicio vină!" / "Mai rău ca în '96 nu se poate"
Degajat, Alin Stoica a purtat o conversație cu Sport.ro în care a vorbit despre problemele fotbalului românesc, despre Edward Iordănescu, lupta la titlu sau echipa națională a României.
Salut, Alin! Ce mai faci, ai citit despre tragedia din Bruxelles?
Salut! Locuiesc în Elveția acum! Mai trec prin Belgia când am treabă, că e aproape. Dar nu și prin Bruxelles. Și cu ceea ce se întâmplă în lumea asta, nu știu cui îi mai arde de fotbal. Ce s-a întâmplat și în Franța, acum în Belgia. Important e omul, nu fotbalul sau sportul.
Totuși, crezi că ne vom califica la EURO?
Eu zic că da, ne vom califica. Dar depinde doar de noi. Nu depindem de alții. Eu zic că șanse avem. Trebuie să profităm de lucrul ăsta. Fotbalul românesc duce lipsă de astfel de turnee importante. Din păcate nicio echipă românească nu e calificată nici măcar în Conference League. Nu mai zic de Champions League. Campionatul European și Mondial... Eu zic că astea sunt cele mai importante competiții. Sper să se califice echipa. Nu contează cum. Prin ce mijloace, că nu joacă fotbal. Nici în trecut nu practicam cel mai frumos fotbal.
"Hai să ne aducem aminte de trecut"
La ce te referi?
Hai să ne aducem aminte de trecut, atunci. Prin America, au câștigat două meciuri din noroc. Din alea două meciuri trăiesc și în ziua de azi, Columbia și Argentina. Pe Statele Unite ale Americii îi băteam și noi. Trebuie să fim și noi mai buni cu acești băieți. Să fie modești și să meargă la acest Campionat European. Fotbalul nu mai e ce a fost.
Aș vrea să te întreb ce părere ai despre criticile aduse jucătorilor?
Trebuie să fim un pic mai pozitivi cu acești băieți. Ei au și recunoscut, dacă nu mă înșel, că ăștia suntem, atât putem. Trebuie să-i înțelegem. Am văzut și eu criticile. Din punctul meu de vedere, asta e mai dramatic. Criticile aduse marilor fotbaliști. Nu mi s-au părut normale. Sper, totuși, să ne calificăm. Ar fi foarte bine pentru fotbalul românesc.
"Edi Iordănescu nu are nicio vină!"
Este Edi Iordănescu omul potrivit cu care să ne calificăm?
Deocamdată, e persoana potrivită. Dar hai să nu privim așa lucrurile! El vine trei-patru zile. Ce poate să facă el!?
Așa se întâmplă cu selecționerii...
Nu el i-a crescut de mici. Nu el i-a antrenat. În alea două-trei zile, cât are timp, atât poate să facă. Trebuie să-l înțelegem și pe selecționer. Nu e niciun fotbalist care să joace în Champions League! Doar prin ligile inferioare. Nu poate să vină selecționerul și să-i facă să joace ca Manchester City. Sau ca FC Barcelona. Ar trebui să nu ne mai uităm la selecționer sau la Mihai Stoichiță. Nu știu ce are lumea cu el. E păcat. Păcat de fotbalul românesc.
De ce parte te poziționezi? În grupul celor care susțin că suntem la pământ sau în partea celor care identifică aspecte pozitive?
Suntem în pământ cu fotbalul, da. În Europa, nu te bagă nimeni în seamă. Toți se întreabă unde s-a ajuns. Să nu mai contezi la nivel internațional. Ce fotbaliști erau înainte? Jucau toți în Champions League1 Mă refer la anii 2000. Nu trebuie să fim răi, dar ăsta e românul. Ăsta e el. Rău și invidios.
"Mai rău ca România în '96 nu se poate"
Revenind la națională...
Acești băieți trebuie apreciați. Nu au venit și au zis că o să jucăm ca Barcelona. Hai să vedem și unde joacă, ce bază au, de cine au fost crescuți. Antrenorii, academiile. Nu are ce să facă selecționerul în alea două zile. Nimic! Doar să-i recupereze și să-i pregătească mental și emoțional pentru meci. Când vreodată a jucat România un fotbal stil Barcelona?
Greu...
Greu, da.
Și atunci?
Eu vreau să le zic doar atât, că dacă se vor califica, mai rău decât ce a făcut echipa națională în 1996 nu au cum să facă! Mai puțin de 0 puncte nu au ce să facă. Păi atât! Nu are cum să fie mai rău. 0 puncte și un gol dat. Pot ei să facă -1 punct? Și atunci era Generația de Aur! Mai rău nu se poate, crede-mă!
- La Campionatul European din 1996, naționala României a terminat pe ultimul loc în Grupa B, compusă din Franța (7p), Spania (5p) și Bulgaria (4p), cu 0 puncte și un singur gol marcat de Florin Răducioiu în meciul cu ibericii.
România - Franța 0-1 (Dugarry 25')
Bulgaria - România 1-0 (Stoichkov 3')
România - Spania 1-2 (Răducioiu 29', Manjarin 11', Amor 84')
"Îmi place Florinel Coman"
La noi în campionat cum vezi lucrurile?
Eu zic că lupta se va da între FCSB, CFR Cluj, care tot timpul a fost și s-a bătut pentru primele locuri.
Atât?
Nu. Universitatea Craiova, care are fluctuații de meciuri bune și mai puțin bune. Chiar și pe Rapid o văd acolo sus. Eu zic că astea sunt echipele pentru moment și au jucători. Acum, să vedem. În play-off se înjumătățesc punctele, nu?
Da.
Atunci, se vor juca meciuri directe între contracandidatele la titlu.
Ai vreun jucător preferat?
Am spus întotdeauna, mie mi-a plăcut tot timpul de Florinel Coman. Ar fi bine să facă și el pasul în occident. Eu sper că jucătorii când pleacă de aici să o ducă bine și afară. Și să meargă la echipe de top. Pentru mine, echipele de top sunt echipe care se luptă la campionat.
Cum ar fi?
Uite, Nice. Rareș Ilie a fost la Nice, iar echipa își propune să ia campionatul.
Declinul fotbalului românesc
Și ce trebuie să facă jucătorii noștri?
Când pleacă de la noi, e important să joace la echipe care să se bată la ceva. Să învețe. Cu tot respectul, dar degeaba te bați la retrogradare. Acolo te aperi și după vii la națională și trebuie să joci ca Barcelona. Din acest motiv nu are Edi vreo vină. E păcat că fotbalul românesc nu mai e cum era odată.
O ultimă întrebare. Crezi că declinul e generat și de faptul că fotbaliștii nu mai joacă în competiții de top?
Bineînțeles! Joacă la echipe care se bat la retrogradare. Uite, în anii 2000, de când a început declinul, aproape toți jucau în Champions League. Când te bați la campionat cu o echipă, rămâi acolo! Acolo e cel mai bine. Trofeele sunt cele mai importante.
Cariera lui Alin Stoica
Alin Stoica a jucat la Anderlecht în perioada 1996-2002, interval în care a strâns 164 de meciuri, 29 de goluri și 14 pase decisive. La Club Brugge a stat doar două sezoane și jumătate, marcând de șapte ori în 54 de apariții.
Ulterior, cariera fostului mijlocaș a luat-o la vale. A mai jucat în Italia, la Siena, a revenit în România la FC Național și Poli Timișoara, iar ulterior și-a mai încercat norocul în Belgia, la Gent și Mouscron. Spre finalul activității, Stoica a mai fost legitimat la FC Brașov, Vojvodina, Wetteren și Concordia Chiajna.
- 14 trofee a câștigat Alin Stoica în Belgia - patru titluri (două cu Anderlecht, două cu Brugge), opt Supercupe (patru cu Anderlecht, patru cu Brugge) și două Cupe (ambele cu Brugge)
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News