ANALIZĂ | De ce câștigă CFR campionate, de ce le pierde FCSB
Al 5-lea titlu consecutiv pentru clujeni a venit parcă mai greu decât toate celelelate, și asta în condițiile în care echipa lui Dan Petrescu a dominat clar această ediție, având mult timp un avans de 8 puncte în clasament.
de Florin CARAMAVROV
Două sincope aproape de final, cu CS Universitatea și cu FCSB, au dinamitat lupta pentru locul 1, dar CFR rămăsese în frunte, deci cu prima șansă la titlu. Iar echipa lui Becali n-a rezistat din nou presiunii, remizând cu Voluntari, 2-2.
De ce a câștigat CFR campionatul 5 ani consecutiv? De ce a pierdut FCSB titlul în ultimele 7 sezoane?
Începem cu CFR.
1. ANTRENORUL. În ciuda contestărilor, a criticilor, a manifestărilor uneori comice, Dan Petrescu rămâne un antrenor care știe să gestioneze un campionat până la final. Poate fiind mai dur cu jucătorii la antrenamente, poate cu un limbaj care îi enervează pe fotbaliștii săi, apoi cu discusul său despre arbitraj care stârnește ilaritate.
Dar toate acestea sunt câteva dintre armele lui Dan Petrescu, în afara faptului că studiază foarte bine adversarii, că are o experiență fotbalistică dobândită și ca jucător în marile campionate ale lumii, că are știința jocului defensiv.
Nu îl putem compara niciodată pe Toni Petrea cu Dan Petrescu, poate doar dacă nu avem simțul realității.
2. JUCĂTORII. Chiar dacă am avut impresia că unii sunt uzați sau poate plictisiți după atâtea trofee câștigate, fotbaliștii CFR-ului au reușit să se mobilizeze după momentele dificile și au adus punctele care i-au menținut în frunte.
În afară de Camora, Omrani, Bordeianu, Deac, Păun, Manea, Susic, oamenii care au dus greul în ultimii ani, au fost integrați Burcă, Graovac, Boateng, chiar Yuri, fotbaliști cu experiență, a fost descoperit golgheterul Debeljuh, dar și tânărul Petrila. Per ansamblu, un gup solid, „greu de ucis”.
3. CONDUCEREA. Cooptarea lui Cristi Balaj a adus echilibru, iar discursul acestuia a fost, de cele mai multe ori, decent, civilizat, cu o abordare occidentală, chiar dacă a fost și el uneori subiectiv, așa cum a și recunoscut aseară.
Apoi, Mara, Bilașco și toți ceilalți din stafful administrativ sunt niște băieți cu bun simț și cu o influență pozitivă asupra imaginii clubului.
4. STADIONUL. Poate fi trecut pe oricare din aceste patru locuri, pentru că mi se pare la fel de important ca și echipa sau ca antrenorul. E parte integrantă din procesul de performanță.
Bineînțeles că au fost și greșeli, nici nu se poate altfel. Nu există club perfect. Printre erori, putem numi și numirea lui Șumudică, un antrenor care nu prea se potrivește cu modernismul afișat în ultimii ani de CFR. Dovada incompatibilității a fost chiar îndepătarea destul de rapidă a tehnicianului guraliv, dar modul prin care s-a realizat „divorțul” a fost unul dezonorant pentru acest club.
La negative se pot trece și datoriile societății, fie ele și spre acționarul principal. Un club care ia titlu după titlu, dar se îngroapă în datorii, nu e neapărat un model de urmat. De fapt, unul dintre principalele obiective ale președintelui Cristi Balaj este acesta, de a reduce cheltuielile nejustificate și de a așeza clubul într-un echilibru financiar.
Despre FCSB
1. ANTRENOR. Că e Gigi Becali, Toni Petrea sau Bogdan Argeș Vintilă, FCSB pornește clar cu un handicap. Când va numi un antrenor cu experiență și-l va lăsa să lucreze, patronul va avea și șanse mai mari la câștigarea titlului.
2. JUCĂTORI. Aici, FCSB nu a stat rău deloc. Deja sunt câțiva fotbaliști care au experiență în Liga 1, și mă refer în primul rând la Florin Tănase, apoi la Radunovic, Ovidiu Popescu, chiar la Florinel Coman. Apoi, extraordinarul progres făcut de Olaru, unul dintre cei mai buni fotbaliști din campionatul intern. Dar și exuberanța tinerilor, și mă refer în primul rând la Octavian Popescu, apoi la Târnovanu și Ianis Stoica. Potențial există, problema e la primul punct al acestei analize.
3. CONDUCEREA. Aici n-aș vrea să insist prea mult. Meme Stoica e toxic. Și pentu exterior, dar și pentru propriul grup. Când va scoate pe gură și ceva constructiv/pozitiv, va fi loc și de progres, din toate punctele de vedere.
4. STADION. Nu există. Un mare handicap pentru orice echipă.
Acestea fiind zise, consider că noul titlu câștigat de CFR este perfect meritat. Gruparea din Gruia o domină pe rivala din București (sau de lângă București) la mai toate capitolele importante. Și nici nu văd să se schimbe ceva în această ierarhie în următorii mulți ani.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News