ANALIZĂ | Dezastru pentru "perlele" lui Gigi Becali. Vedetele FCSB, probleme de adaptare după plecarea din Liga 1
În ultimii 10 ani, niciunul dintre jucătorii cu o cotă bună transferați de la FCSB nu s-a putut impune la echipele cu pretenții din campionate mai puternice decât Liga 1.
- Transferurile jucătorilor de la FCSB, "tunuri" financiare pentru club, rezultate slabe pentru cumpărători:
- Juniori promovați de FCSB, despre care patronul spunea că vor fi vânduți cu multe milioane de euro:
- Jucători care au confirmat în străinătate, deși nu au fost pe placul lui Gigi Becali sau au plecat gratis de la FCSB:
Toți jucătorii importanți transferați de la FCSB în ultimii 10 ani au avut probleme să arate la noile echipe forma bună avută în Liga 1. Indiferent că a fost vorba de Man, Chiricheș, Gardoș, Stanciu, Moruțan, Chipciu, Rusescu sau Benzar, aventurile lor în străinătate au arătat că experiența de la FCSB nu i-a ajutat să devină nume importante și în fotbalul mondial, nu doar în campionatul României. Mai mult, majoritatea jucătorilor tineri cu potențial, precum Mihalcea, Vîlceanu, Fl. Matei, Cojocaru, Grădinaru sau D. Benzar, s-au pierdut, după ce au rămas rapid și irevocabil fără încrederea patronului.
După transferuri costisitoare eșuate, FCSB ar putea avea probleme să mai vândă la cluburi importante din Europa, iar actualele "perle" ale lui Gigi Becali, precum Florin Tănase, Florinel Coman, Octavian Popescu, Ianis Stoica sau Darius Olaru, au șanse mici să ajungă în primele zece campionate europene, din cauza randamentului slab pe care l-au dat predecesorii lor și a pierderilor financiare înregistrate de echipele care au cumpărat fotbaliști de la clubul din Berceni.
Transferurile jucătorilor de la FCSB, "tunuri" financiare pentru club, rezultate slabe pentru cumpărători:
Dennis Man - Parma / 13 milioane euro / ianuarie 2021 / Man a retrogradat cu Parma din prima ligă italiană și și-a pierdut locul de titular la echipa de pe locul 12 din Serie B. Se vorbește despre un împrumut în Serie A, Ligue 1 sau în Turcia, dar sumele cerute de Parma sunt considerate prea mari.
Nicolae Stanciu - Anderlecht / 9.7 milioane de euro / august 2016 / Deși a avut evoluții decente și a câștigat campionatul și Supercupa în Belgia, în primul sezon la Anderlecht, nu a rezistat presiunii impuse de fanii și oficialii de pe Constant Vanden Stock și s-a refugiat într-un campionat mai sigur, în Cehia. Aici a evoluat cu succes la Sparta Praga, care l-a cumpărat de la Anderlecht cu doar 3.8 milioane de euro, și Slavia Praga, unde a ajuns de la Al Ahli pentru 4 milioane de euro, sub jumătate din suma pentru care plecase de la FCSB.
Vlad Chiricheș - Tottenham / 9.5 milioane euro / august 2013 / Poate cel mai notoriu transfer al epocii Becali, a rezistat doar două sezoane la Londra, unde nu a reușit să se impună din cauza problemelor medicale, care l-au urmărit și la Napoli, unde a ajuns în vara lui 2015, pentru 7 milioane de euro. Acum evoluează la Sassuolo, echipă de mijlocul clasamentului din Serie A, unde este menajat des de antrenori pentru a evita accidentările puternice. Problemele medicale l-au oprit să conducă din teren și naționala, al cărui căpitan este, în multe meciuri importante.
Florin Gardoș - Southampton / 6.8 milioane euro / august 2014 / Fundașul central a suferit o operație la genunchi, la începutul celui de-al doilea sezon în Premier League, iar cariera sa promițăroare a luat-o pe o pantă descendentă. Ulterior, a fost împrumutat la CSU Craiova și a semnat definitiv cu oltenii, în iulie 2018. Nu s-a impus nici aici și a mai fost împrumutat la Poli Iași. Din august 2020 evoluează la Academica Clinceni, echipă care are grave probleme financiare în acest moment și există zvonuri că va agăța ghetele în cui.
Olimpiu Moruțan - Galatasaray / 3.5 milioane euro / august 2021 / Adus ca o viitoare vedetă a clubului din Istanbul, Moruțan este apru criticat de fanii și presa turcă pentru evoluțiile sale și ar putea să se despărtă de Galata încă din primului an al contractului.
Alexandru Chipciu - Anderlecht / 3 milioane euro / iulie 2016 / Unul dintre preferații lui Becali a rezistat în Belgia doar două sezoane. Ulterior, a fost împrumutat la Sparta Praga, pentru un an, iar din ianuarie 2020 este legitimat la CFR Cluj, unde a avut evoluții decente, dar a fost mai mereu criticat că nu se ridică la nivelul salariului uriaș pentru Liga 1.
Romario Benzar - Lecce / 2 milioane euro / iulie 2019 / Considerat de mulți, la momentul transferului la FCSB, ca fundașul dreapta titular al naționalei pentru următorii cinci ani, Benzar a rezistat doar șase luni la Lecce, echipă care a retrogradat la finalul sezonului. A fost împrumutat de echipa din Puglia la Perugia și Viitorul. În acest sezon, nu a prins nicio prezență în lotul lui Lecce și, cel mai probabil, va pleca liber de contract în această vară.
Constantin Budescu - Al Shabab / 2.5 milioane euro / iulie 2018 / Cel mai tehnic jucător din epoca Becali a stat un an în Arabia Saudită, unde a fost adus la insistențele lui Marius Șumudică, terminând sezonul pe locul al cincilea. Au urmat aventuri la Astra Giurgiu, Damac FC și, din nou, FCSB. Acum este fără contract și s-ar putea întoarce la Petrolul, în Liga 2, dacă nu va primi oferte avantajoase din punct de vedere financiar din zona Golfului Persic.
Claudiu Keșeru - Al Gharafa / 2.4 milioane euro / februarie 2015 / Keșeru a rezistat doar șase luni în Qatar, fiind vândut în pierdere, cu doar 1 milion de euro, la Ludogoreț Razgrad, în august 2015, când au fost aduși maghiarul Krisztian Nemeth și congolezul Dioko Kaluyituka. Deși a avut evoluții bune în Bulgaria și a ieșit și golgheterul campionatului de la sud de Dunăre, nivelul competiției este unul egal sau chiar mai slab decât Liga 1. Keșeru este sub contract cu FCSB până în vară și nu mai poate semna cu altă echipă.
Mihai Pintilii - Al Hilal / 2.4 milioane euro / iulie 2014 / Mijlocașul central a fost transferat de Laurențiu Reghecampf la echipa sa din Arabia Saudită, rezistând doar șapte luni, cât a stat și antrenorul român. A fost împrumutat câteva luni la Pandurii, a mai evoluat șase luni al Haepoel Tel Aviv și a revenit la FCSB, în ianuarie 2016, retrâgându-se din activitate în februarie 2020, după un an în care a avut o serie constantă de accidentări.
Raul Rusescu - FC Sevilia / 2.2. milioane euro / iulie 2013 / Atacantul nu s-a putut impune în echipa lui Unai Emery, care a terminat pe locul cinci în La Liga și a cucerit Europa League. La jumătatea sezonului, după șapte prezente în tricoul andaluzilor, a fost împrumutat șase luni la Sporting Braga și un sezon la FCSB, înainte să se îndrepte spre Turcia, unde a evoluat la Osmanlispor, apoi încă un an la FCSB, Giresunspor și Academica Clinceni, iar acum joacă la Lamezia Terme, în liga a patra italiană.
Denis Alibec - Astra Giurgiu / 1.4 milioane euro / iulie 2018 / Talentatul atacant a fost vândut la Astra Giurgiu, de unde venise, cu o pierdere de 600.000 de euro, iar în sezoanele următoare nu a reușit să se impună la Kayserispor și CFR Cluj.
Alexandru Bourceanu - Trabzonspor / 1.3 milioane euro / februarie 2014 / Mijlocașiul central s-a accidentat grav la genunchi, la doar cinci luni după transferul în Turcia. A mai fost împrumutat la FCSB, club unde a venit gratis după expirarea contractului cu Trabzonspor, apoi a mai fost legitimat cu rezultate mixte la Arsenal Tula, Dunărea Călărași și Gloria Buzău. S-a retras din activitate în decembrie 2019.
Cristian Tănase - TJ Jinmen Tiger / 1 milion euro / Feblețea lui Gigi Becali a rezistat doar șase luni în China, pentru el urmând contracte cu Sivasspor, Karabukspor, Eskisehirspor, FCSB, Academica Clinceni și FC Argeș. Pentru argeșeni nu a mai evoluat de trei luni, recuperându-se după o problemă medicală gravă.
Alin Toșca - Betis Sevilia / 1 milion euro / ianuarie 2017 / Titular la FCSB și convocat la echipa națională, Toșca a jucat 24 de meciuri pentru Betis, înainte să fie împrumutat la Benevento și PAOK Salonic. Din iulie 2019, joacă la Gaziantep FK, unde a ajuns după expirarea contractului cu Betis și unde a ajuns la insistențele lui Marius Șumudică.
Bănel Nicoliță - Saint Etienne / 700.000 euro / august 2011 / Brăileanul a stat sub contract cu Saint Etienne până în septembrie 2013, după ce își pierduse locul de titular, în urma unei serii de accidentări. A mai fost împrumutat la Nantes, apoi, după expirarea contractului cu Saint Etienne, a mai semnat cu Viitorul, CS Făurei, ASA Tg, Mureș și Aris Limassol. Mai evoluează sporadic la Făurei, unde este finanțator și conducător al clubului.
Pablo Brandan - Liaoning FC / 700.000 euro / februarie 2012 / Argentinianul a evoluat doi ani în China, dar în ultimul nu a fost folosit din cauza unui conflict cu antrenorul și după aducerea brazilianului Edu. A fost transferat gratis de Roni Levy la Beitar Ierusalim, apoi a mai jucat la CSU Craiova, ASA Tg. Mureș, Viitorul și CA Fenix de Pilar, retrâgându-se de la echipa de liga a treia din țara natală, în iulie 2018.
Adrian Popa - Reading / 600.000 euro / ianuarie 2017 / Vitezistul mijlocaș de bandă dreapta a plecat cu speranțe mari la clubul din Championship, dar nu s-a impus în echipa lui Jaap Stam. După un împrumut de șase luni la Al-Taawoun FC, în Arabia Saudită, Popa era preferatul lui Paul Clement, dar a suferit o ruptură musculară și a pierdut din nou echipa. A mai fost împrumutat la Ludogoreț și FCSB, judecându-se cu patronul Gigi Becali, pentru că i-a fost scăzut salariul în pandemia de coronavirus. A mai fost legitimat la FC Voluntari și Academica Clinceni, iar acum joacă la CSA Steaua, în Liga 2.
Lukasz Szukala - Al Ittihad / 600.000 euro / ianuarie 2015 / Polonezul a fost transferat de antrenorul Victor Pițurcă în Arabia Saudită, unde a jucat un an și jumătate. A plecat liber de contract la Osmanlispor, unde a jucat doi ani, a mai evoluat un an și jumătate la Ankaragucu, retrâgându-se din activitate în februarie 2019.
Lucian Sânmărtean - Al Ittihad / 400.000 euro / ianuarie 2015 / Adus tot de Pițurcă în Saudi Professional League, mijlocașul central a avut evoluții bune la Ittihad, dar a plecat după un an și jumătate, liber de contract. Creierul FCSB a mai evoluat la Pandurii, Al Taawoun FC și FC Voluntari, de unde s-a retras , în iulie 2018. El este acum manager sportiv al loturilor naționale de juniori din cadrul FRF și analist tv.
Sergiu Buș - 300.000 euro / Seongnam FC / ianuarie 2021 / Atacantul a jucat doar șase luni la FCSB, înainte să fie vândut în prima ligă din Coreea de Sud, la Seongnam FC. A dat un singur gol în 18 meciuri, ajungând liber de contract la CFR Cluj, în această iarnă.
Dragoș Nedelcu - Fortuna Dusseldorf / împrumutat, clauză cumpărare de două milioane euro / Cumpărat cu 2.1 milioane de euro de la Viitorul, în august 2017, mijlocașul central a părut să stangneze și chiar să regreseze la FCSB. Chinuit de accidentări și de neîncrederea patronului, el a fost împurmutat la Dusseldorf, în 2.Bundesliga, în iulie 2021. Însă, la clubul german a fost folosit fundaș central și evoluțiile sale au fost modeste, așa că există șanse mici să îi fie activată clauza de cumpărare de două milioane de euro. Cel mai probabil, va fi trimis înapoi în această perioadă de mercato sau nu va mai juca prea mult până la finalul sezonului.
Juniori promovați de FCSB, despre care patronul spunea că vor fi vânduți cu multe milioane de euro:
Vlad Mihalcea, Mihai Onicaș, Iulian Roșu, Ionuț Năstasie, Cristian Pușcaș, Răzvan Grădinaru, Alexandru Târnovan, Alexandru Aldea, Alexandru Tudorie, Robert Vîlceanu, Rareș Enceanu, Florentin Pham-Huy, Valentin Cojocaru, Cristian Onțel, Mario Mihai, Ionuț Poiană, Daniel Benzar, Florentin Matei
Jucători care au confirmat în străinătate, deși nu au fost pe placul lui Gigi Becali sau au plecat gratis de la FCSB:
Ciprian Tătărușanu - A plecat liber de contract, în iulie 2014. A mai evoluat la Fiorentina, Nantes, Olympique Lyon și AC Milan.
Cornel Râpă - A plecat liber de contract, în august 2016, după ce intrase în dizgrația patronului FCSB. A mai evoluat în Polonia, la Pogon Szczecin și KS Cracovia, cu ultima câștigând Cupa și Supercupa Poloniei și fiind coinsiderat unul dintre cei mai buni stranieri din Ekstraklasa.
Florin Niță - Portarul a fost cedat la Sparta Praga, în ianuarie 2018, pentru 1.35 milioane euro, deși acesta voia să rămână la FCSB, dar cu un salariu mărit. Gigi Becali s-a bazat pe Cristian Bălgrădean și Andrei Vlad pentru înlocuirea sa, dar Niță a devenit titular la echipa națională și a avut evoluții senzaționale în preliminariile CM 2022.
Gabriel Simion - Mijlocașul central de 23 de ani a fost împrumutat la Aris Limassol, la începutul acestui sezon, după ce a fost anunțat că nu va fi titular la FCSB. Împrumutul său costă 100.000 euro, dar este om de bază și lider al campionatului în Cipru, alături de Mihai Răduț.
Fernando Varela - Deși avea o clauză de reziliere de 5 milioane de euro, Becali a acceptat oferta de 1.4 milioane de euro de la PAOK Salonic, în iulie 2016, după ce fundașul central intrase în ultimul an de contract și voia să plece gratis. În Grecia, portughezul care evoluează pentru naționala Insulelor Capului Verde a câștigat un titlu de campion și patru Cupe, fiind inclus de două ori în echipa sezonului din Super League.
Eric Bicfalvi - Promovat de Gică Hagi la FCSB, în 2007, Bicfalvi a fost desconsiderat de Gigi Becali, care i-a dat drumul liber de contract. A devenit jucător de echipa națională, după evoluțiile bune de la Volyn Luțk, Liaoning FC, Dinamo, Tom Tomsk și FC Ural Yekaterinburg, fiind considerat unul dintre cei mai constanți stranieri din campionatele Ucrainei și Rusiei. În ultimii ani, a fost aproape de transferuri la Șahtior Donețk și Zenit St. Petersburg.
Geraldo Alves - Lăsat liber de contract în 2012, la 32 de ani, după ce patronul nu a mai crezut în potențialul lui, portughezul a mai evoluat cu mare succes la Petrolul Ploiești și Astra Giurgiu. În următorii cinci ani, a mai cucerit un titlu în Liga 1, câte o Cupă și o Supercupă ale României și a atins "16"-imile Europa League, cu giurgiuvenii, în sezonul 2015-2016.
Valentin Cojocaru - Crescut de academia FCSB, Cojocaru a pierdut încrederea lui Gigi Becali și a fost împrumutat la Crotone și Frosinone, înainte să fie lăsat liber de contract, în septembrie 2017. Au urmat contracte la Apollon Limassol, FC Voluntari și Viitorul, iar portarul este acum titular la SC Dnipro-1, locul al treilea din prima ligă din Ucraina, după Șahtior Donețk și Dinamo Kiev.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News