ANALIZA / Isi construieste Gigi Becali stadionul mult dorit? Primaria ii aduce metrou si ii largeste soseaua pana la baza de la Berceni
Astrele administratiei publice par sa se alinieze pentru ca patronul FCSB sa aiba propriul stadion pe Soseaua Berceni.
1. In 2007, la 4 ani dupa ce preluase controlul Stelei, latifundiarul a devenit proprietarul Arcom SA, una dintre cele mai importante firme de constructii din Romania anilor '80 si '90, in schimbul careia a platit peste 25 de milioane de euro. Arcom era, inainte de Revolutia din 1989, compania autohtona de constructii cu cele mai multe contracte externe, avand si acum de recuperat creante de la state arabe sau africane. Conform declaratiilor lui Becali, firma ar avea de recuperat numai din Libia datorii de aproape 100 de milioane de dolari, desi expertii spuneau, in septembrie 2011, ca nivelul acestora ar fi de doar 16,6 milioane dinari libieni (13,7 milioane dolari SUA). Cifra de afaceri si numarul angajatilor au scazut treptat, iar, in martie 2010, Becali a salvat societatea de la faliment, acoperind in ultimul moment datorii de cateva milioane de euro. In ultimii ani, Arcom s-a implicat in mai multe proiecte rezidentiale in parteneriat cu Becali, iar firma detine mai multe cladiri si terenuri in Bucuresti si Ilfov.
2. In iulie 2015, in plin proces pentru marca "Steaua", MApN a dat un termen limita de o saptamana clubului FCSB, care era somat sa plece din Ghencea. Armata cerea clubului lui Becali sa elibereze birourile unde functiona sediul acestuia, sa-si ia mobila, sa demonteze nocturna, tabela de marcaj, sistemul de supraveghere video, turnichetii, lifturile si alte bunuri de la tribuna oficiala. Nu era primul episod in care FCSB era evacuat din Ghencea, intaia data intamplandu-se in 2011, cand, cu Ronni Levy pe banca si mutati pentru antrenamente la Mogosoaia, echipa alunecase pana pe locul 8 in clasament. In 2015, ruptura a devenit decisiva dupa ce Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale, a anuntat ca Armata isi va infiinta o echipa de fotbal, care a si fost inscrisa in editia de campionat 2017-2018 a Ligii 4 Bucuresti.
3. In noiembrie 2016, aflat cu echipa pe drumuri, Becali inaugura baza de pregatire de pe Soseaua Berceni, in care a investit pana acum 2.5 milioane de euro. Construit pe locul unei foste statii de betoane a Arcom, in apropiere de Soseaua de Centura a Capitalei, la iesirea spre comuna Berceni, cantonamentul "ros-albastrilor" este acum unul dintre cele mai moderne din Romania, rivalizand cu baza Viitorului de la Ovidiu. La Berceni s-au construit 7 terenuri, 4 cu gazon natural si 3 sintetice, o sala de forta, o bucatarie si o sala de mese cu 50 de locuri, o mini-ferma, dar si mai multe cladiri, in care se afla camerele jucatorilor, caminul juniorilor, vestiarele, birourile conducerii administrative si ale staff-ului tehnic. Tot aici se mai vrea ridicarea unei clinici de recuperare medicala si a unei parcari cu peste 500 de locuri.
4. Dupa ce a fost izgonita din Ghencea, echipa lui Gigi Becali si-a jucat majoritatea meciurilor oficiale pe Arena Nationala. In vara anului trecut, procurorii anticoruptie au solicitat acte de la FCSB si de la Primaria Municipiului Bucuresti, dupa ce GSP a scris ca exista un contract, care a fost in vigoare intre 1 noiembrie 2017 si 30 iunie 2018, prin care clubul primea bani de la buget ca sa ingrijeasca gazonul arenei, dar subcontracta lucrarile aceleiasi firme care se ocupase anterior de el. Din cauza legaturii de rudenie nas-fina dintre Becali si Gabriela Firea, primarul Capitalei, pentru ca intretinerea gazonului a costat foarte mult, aproximativ 30.000 de euro pe luna (pentru mentenanta tuturor terenurilor bazei de la Berceni, FCSB ar fi platit doar 12.000 de euro pe luna) si pentru ca in contract se specifica ca FCSB "are dreptul sa aleaga prestatorul de servicii" si "sa negocieze clauzele contractuale si pretul serviciilor", in timp ce Primaria trebuie doar informata, opinia publica s-a scandalizat, iar intelegerea nu a mai fost prelungita. In acest moment, inchirierea Arenei Nationale (13.000 euro pentru meciurile din competitiile interne si 28.000 de euro pentru cele din cupele europene, la care se adauga costurile cu firma de paza, ambulantele, pompierii, politia, jandarmeria etc.) nu mai este rentabila din punct de vedere financiar, in conditiile in care asistenta la multe meciuri din acest sezon nu a justificat investitia.
5. Desi in Bucuresti urmeaza sa se construiasca 3 stadioane noi pentru Euro 2020 - Steaua, Rapid si Arcul de Triumf - FCSB nu va fi binevenita pe niciunul dintre ele. Echipa lui Gigi Becali nu va putea juca nici pe Stadionul Dinamo (cel actual sau cel nou, a carui constructie a ramas in stand-by), nici pe arena din Regie, care necesita investitii majore si pe care se va muta Rapidul pentru urmatorii 2 ani, nici pe Cotroceni, care se afla in proces de conservare. Celelalte doua variante avute la dispozitie, Chiajna si Voluntari, nu sunt nici ele solutii pe termen lung, primul necesitand lucrari de inlocuire a gazonului sintetic cu unul natural, dupa schimbarea regulamentului de licentiere pentru Liga 1, iar pe cel de-al doilea, desi echipa a fost bine primita pe stadionul aflat in administrarea finul Florentin Pandele, FCSB s-a simtit inconfortabil de fiecare data cand a evoluat acolo, din cauza dimensiunilor si a atmosferei.
6. De curand, ideea construirii unui stadion nou in incinta bazei FCSB de la Berceni a primit un sprijin serios din partea autoritatilor locale. Primaria Sectorului 4 a initiat o lucrare de supralargirea a Soselei Berceni, de extindere a retelei de iluminat public pe tronsonul dintre Aparatorii Patriei si Soseaua de Centura si de modernizare a retelelor de apa-canal si de distributie a gazelor, acesta fiind unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura aflate in lucru acum la nivelul Sectorului 4. "Este pentru prima data in ultimii 28 de ani cand la nivelul Sectorului 4 se lucreaza coordonat cu Primaria Capitalei. N-am fi putut discuta astazi despre aceste lucruri fara sprijinul Primarului General, doamna Gabriela Firea, careia ii multumesc pentru ca vine in ajutorul locuitorilor Sectorului 4", isi exprima recunostinta Daniel Baluta, primarul Sectorului 4, in octombrie 2017, fata de fina de cununie a lui Becali. Lucrarile de largire se desfasoara intr-un ritm alert, iar Soseaua Berceni a fost largita pana acum chiar pana in dreptul intrarii in cantonamentul FCSB.
De asemenea, in decembrie 2018, autoritatile au mai oferit un atu pentru constructia arenei FCSB, dupa ce Primaria Sectorului 4 si SC Metrorex SA au semnat protocolul de intentie cu privire la prelungirea Magistralei 2 de metrou, cu inca o statie amplasata la jumatatea distantei dintre capatul actual al liniei (Statia Berceni) si Centura din zona de Sud a Capitalei, adica in imediata apropiere a bazai sportive. Mai mult, potrivit Primarului Baluta si Directorului General al Metrorex, Dumitru Sodolescu, a fost eliberat deja Certificatul de Urbanism al viitoarei constructii. Deoarece este vorba de o statie de metrou la suprafata, durata de executie va fi de 3-4 ori mai mica decat in cazul unor lucrari subterane si ar putea fi usor realizata pana in 2021.
In mai 2018, a fost comunicat rezultatul procedurii de atribuire a contractului de proiectare si executie a Lotului 2 a Centurii Rutiere a Municipiului Bucuresti Sud, care presupune largirea soselei la 4 benzi si amenajarea unui nod rutier, cu un sens giratoriu suspendat la iesirea spre Comuna Berceni. In noiembrie 2018, s-a anuntat asocierea dintre Primaria Capitalei, Primaria Sectorului 4 si Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" pentru amenajarea unei parcari. Acesteia i se mai adauga peste 400 de locuri de parcare "in spic", pe Soseaua Berceni, intre Piata Sudului si Aparatorii Patriei, o parcare etajata de 180 de locuri, si o alta, tot etajata, de 400 de locuri, care este in curs de executie la Piata Sudului. Acestea ar urma sa fluidizeze traficul in zona si sa adune masinile parcate ilegal in zona Piata Sudului - Aparatorii Patriei, dar si autoturismele navetistilor lasate pe spatiile verzi din apropierea statiei de metrou Berceni, aproape de cantonamentul FCSB.
7. Deci, in curand, la baza lui Gigi Becali se va putea ajunge cu metroul, noua statie urmand sa fie situata la cateva sute de metri de cantonamentul FCSB, nu se vor mai crea ambuteiajele din prezent, datorita largirii Soselei Berceni, construirii unor parcari in zona, care sa preia masinile parcate acum haotic, dar si largirii Soselei de Centura si construirii unui pasaj suprateran pentru traversarea catre comuna Berceni.
In planul lui Gigi Becali s-ar afla constructia unei arene noi la Berceni, care sa aiba 12-14.000 de locuri, cu un cost de constructie de 1.000 de euro/loc, dar ar putea exista unele mici dificultati in privinta actelor, deoarece ridicarea unei noi arene necesita, pe langa aprobarile autoritatilor locale, si avize date de Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT). In incinta Bazei Sportive FCSB exista deja un ministadion cu o capacitate de cateva sute de locuri pe care isi desfasoara meciurile echipa secunda a clubului, care evolueaza in Liga 3. Acesta poate fi marit usor la 4-5.000 de locuri (cat are, de exemplu, arena Viitorului de la Ovidiu) si se pot face rapid modernizarile cerute pentru meciurile de Liga 1 (Becali inca detine nocturna, sistemul de supraveghere si turnichetii de acces demontati de la Stadionul Steaua, care nu au mai fost cumparate de Dunarea Calarasi).
Latifundiarul detine cateva hectare de teren in imediata apropiere a bazei sportive si, cu o investitie cat jumatate din bugetul anual al echipei, isi poate avea in sfarsit stadionul mult dorit, unde poate controla de la lungimea firului de iarba al gazonului pana muzica care se pune la statia de amplificare si la tablourile si meniul din loja sa.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News