Capitan, antrenor, acum MASTERAND in economie! Adi Iencsi, interviu despre "viata dupa retragere". Ce planuri de viitor are
Capitan al Rapidului, cu doua titluri in palmares, si fost international roman, acum masterand in economie si cursant al Scolii de Antrenori. Adi Iencsi (39 de ani) si-a incheiat cariera in urma cu doi ani, dupa mai bine de 200 de meciuri in Liga I, dar si dupa experiente in Rusia, Cipru sau Austria.
Ajuns la 39 de ani, fostul capitan al Rapidului a activat in ultimul sezon ca antrenor al echipei de liga a treia FC Voluntari si a reusit sa promoveze in Liga a II-a. Cu toate acestea, conducerea formatiei ilfovene a decis sa renunte la serviciile sale, dupa ce, au declarat mai mult jucatori sub protectia anonimatului, acesta le-ar fi interzis conducatorilor sa intre in vestiar sau sa dea indicatii in ceea ce priveste tactica de joc.
Afectat de decizia celor de la Voluntari, Adi Iencsi spune insa ca incearca sa treaca la urmatorul nivel, acesta iesind in evidenta printr-un lucru mai putin intalnit printre antrenorii din Romania - "Imi fac masteratul la ASE", spune el.
Adi Iencsi a acordat un interviu pentru site-ul IlfovSport, acesta povestind cum i s-a schimbat viata dupa retragerea din cariera de fotbalist, dar si cum vede situatia Rapidului.
Adi, ai luat o echipa in deriva si intr-un an ai promovat-o lejer in Liga a II-a. Nu te doare ca ai fost inlocuit?
Va dati seama ca bine nu are cum sa-mi fie. Eu, insa, sunt multumit de ceea ce am realizat la Voluntari. De cand am inceput meseria de antrenor, am demonstrat, usor-usor, ca se poate. Am pornit chiar de la Liga a IV-a, spre surprinderea multora, la Corbeanca, iar la Popesti am castigat Cupa Romaniei, faza judeteana. Sa nu mai vorbesc de Voluntari. S-au pastrat aproape toti jucatorii care retrogradasera sportiv, la care am adaugat o infuzie de fotbalisti foarte tineri de la Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, unii dintre ei chiar au ajuns sa joace in Liga I. Si rezultatele s-au vazut, dupa un singur an am reusit sa promovez in Liga a II-a.
Despre cine este vorba?
Florin Tanase si Bogdan Tiru. Doi jucători foarte tineri, care au crescut enorm la Voluntari, care nu jucasera niciodată la nivel de seniori, iar acum impresioneaza in primul esalon, la Viitorul, dupa jumatate de an petrecut in Liga a III-a. As vrea sa se vada lucrurile acestea. Si mai sunt fotbalisti tineri despre care veti mai auzi, pe care i-am promovat la Voluntari: Cosmin Achim, retineti acest nume, pentru ca e un tanar fundas de mare viitor si cu o maturitate in joc iesita din comun, titular la nationala Romaniei U19. Mai sunt Mitache, Cureteu, Alex Ghita, Mihai Vasile, Marinkovici si Vodut, iarasi fotbalisti de care veti mai auzi.
Nu ai primit niciun motiv pentru care ai fost dat afara de la Voluntari?
Prefer sa nu discut despre acest subiect. Mi-am asumat multe responsabilitati si riscuri in calitate de antrenor, si probabil ca am deranjat prin stilul meu de lucru strict, bazat pe disciplina si severitate. Altfel, nu as fi obtinut aceste rezultate. A fost un an special pentru mine, am deja o promovare in primul meu an de antrenorat si vreau sa le multumesc in primul rand baietilor. Noi am fost o echipa: jucatori, staff, conducere. Niciunul dintre aceste elemente nu poate functiona unul fara cealalt. Mi-as fi dorit ca dupa ce am promovat matematic, inainte cu 4 etape de finalul sezonului, sa simt conducerea mai aproape.
Jucatorii pe care i-ai pregatit au declarat ca esti un tip care nu accepta compromisuri si ca daca pierzi o faci doar pe mana ta…nu crezi ca asta poate afecta intr-un fotbal unde isi dau toti cu parerea?
Aici este adevarat, nu pot si nu voi face compromisuri. La mine joaca doar cine este pregatit, doar cine cred eu ca merita sa joace. Pun mare accent pe caracterul jucatorilor si nu pot trece cu vederea acte de indisciplina. Nu voi accepta sa mi se impuna vreun fotbalist fara valoare, pentru ca vorbim de cativa ani de redresarea fotbalului. Asa am invatat si de la Mircea Lucescu, cel care a fost ca un tata pentru mine, la Rapid, ca antrenorul are ultimul cuvant in vestiar. Am furat din meserie cate putin si de la Mircea Rednic, Puiu Iordanescu, Victor Piturca si Ioan Andone. Si daca tot suntem dati afara, de ce sa nu pierdem pe mana noastra?
Multumit de cum a aratat echipa?
Ati vazut si voi cum am jucat. Ne-am dominat toti adversarii, am castigat in Cupa Romaniei, 5-0 cu Unirea Slobozia, care a fost in play-off-ul Ligii a II-a, iar in meciul cu Rapid am ratat cat pentru un campionat, iar la singura faza a lor am primit gol. Echipa a avut posesie in toate meciurile, am pasat foarte mult, ne-am dominat toti adversarii, am avut cel mai bun atac si cea mai buna aparare din seria a II-a, considerata cea mai puternica din cele 6 de Liga a III-a. Si am promovat la o diferenta de 14 puncte de locul secund, Viitorul Axintele, si 17 puncte fata de CS Afumati, principala noastra rivala. Cum sa nu fiu multumit?
Care crezi ca a fost diferenta intre anul trecut si ce s-a jucat in sezonul 2013-2014?
Am avut cam aceeasi jucatori. M-au ajutat mult si jucatorii experimentati. Echipa a jucat fiecare meci de parca ar fi fost o finala, au ascultat de mine, de filozofia mea de joc, o filozofie care a preluat conceptul lui Gica Hagi, pe care nu am reusit sa il implementez in totalitate, din cauza presiunilor pentru promovare, un obiectiv care a fost propus din mers. Desi am parut mult prea serios, am reusit sa mentin in vestiar o armonie totala, cu buna dispozitie si entuziasm. Trebuie sa multumesc aici si conducerii, am avut stabilitate financiara, conditii excelente de pregatire, cantonament de pregatire in Antalya, plus cantonamente inaintea jocurilor oficiale. Jos palaria! Conteaza enorm, astazi, intr-un fotbal tot mai sarac, sa stii ca iti incasezi banii pentru ceea ce ai muncit. Si baietii mei au tras enorm.
Ce vei face in continuare?
Astept oferte, ca orice antrenor. Intre timp, studiez fotbalul, in programul licenta PRO, urmez cursurile de masterat la ASE in Economie Internationala si Afaceri Europene, imi petrec timpul cu familia, alaturi de cei doi baieti ai mei, dar cu un gust amar ca m-am trezit fara angajament, desi am promovat FC Voluntari in Liga a II-a. Nu ma sperie nicio provocare, am luat-o de jos, eu asa sunt, vreau sa demonstrez ca pana sus ai nevoie de o fundatie foarte puternica.
Nu te-am întrebat nimic de Rapid…
Ma doare, pentru ca Rapidul este a doua mea casa. Parca s-a abatut un blestem asupra echipei si nimeni nu mai vrea sa dea o mana de ajutor. Ar fi pacat sa se stinga o echipa de mare traditie, una iubita la nivel national. Fotbalul romanesc si asa si-a pierdut din farmec, prin disparitia echipelor de traditie, daca dispare si Rapidul ar fi o drama. Sper sa apara oameni cu bani, pentru ca de doi ani, echipa sufera, e ca un pacient care poate fi vindecat, dar n-are bani de medicamente. Sper sa imi indeplinesc intr-o buna zi visul, de a antrena echipa mea de suflet, Rapid!
Sursa: IlfovSport
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News