Pe finalul ”mandatului” său de la Unirea Slobozia, antrenorul s-a gândit serios să se apuce de o altă meserie, după zece ani în antrenorat și alți 15 ca fotbalist. În cele din urmă, proiectul de la Bacău l-a convins pe Enache să continue în fotbal.
Cu FC Bacău, Enache este lider incontestabil în Seria 1 din Liga 3. A început anul 2025 cu o victorie, scor 3-0 cu penultima clasată Șoimii Gura Humorului, iar rezultatele îi permit să se gândească tot mai serios la promovarea în Liga 2.
Frații Pavăl, patronii Dedeman, sunt cei care susțin proiectul de la FC Bacău. ”Sunt condiții foarte bune”, dezvăluie Enache, în dialog cu Sport.ro.
Costel Enache, lider în Liga 3 cu FC Bacău
Cum ați descrie proiectul la care v-ați înhămat la Bacău?
E un proiect la care am aderat, mi s-a părut foarte credibil și în continuare este un proiect foarte credibil. Este cred că cel mai rapid proiect, pentru că lucrurile, din punct de vedere al infrastructurii, se dezvoltă foarte repede. Din păcate, procesul de dezvoltare al jucătorilor nu-l putem scurta. Avem întotdeauna sprijin din punct de vedere al infrastruturii, al materialelor care să ajute dezvoltarea. Este un proiect, foarte foarte bun.
Prin 'infrastructură' la ce ne referim? La condiții de pregătire?
Da, terenuri de antrenament, sală de forță, platforme cu care lucrăm și putem ține evidența. Folosim materiale auxiliare, lucruri care costă destul de mult, vorbim de la 3.000 - 4.000 de euro în sus, iar noi le putem accesa cu ușurință. Echipament, vitaminizare... lucrurile astea le putem accesa cu ușurință.
- Costel Enache și-a început cariera de antrenor în orașul său natal, la Piatra Neamț. A antrenat-o pe Ceahlăul între 2011 și 2013.
Pentru că știți ce e la nivelul Ligii 1, pot să vă întreb direct: sunt condiții de primă ligă?
Oarecum. Să nu ne ducem chiar atât de sus. Suntem în condiții foarte bune pentru ceea ce avem aici, o academie de fotbal. O academie înseamnă o atenție foarte mare spre jucătorii tineri, putem să-i creștem cu aceste condiții.
Despre stadionul mare de acolo se mai știe ceva? Știu că era în paragină...
Stadionul aparține municipalității, noi suntem o academie privată, sută la sută privată. Stadionul mare este al municipalității, noi nu avem nicio legătură.
- Hermannstadt a fost ultima echipă pe care Costel Enache a antrenat-o la nivelul Superligii României, la începutul sezonului 2019-2020.
Mă gândeam că, fiind acolo, poate a ajuns ceva și la urechile dumneavoastră...
Nu neapărat, dar nu are o logică stadionul mare în mijlocul orașului, într-un centru comercial. Pentru noile norme de urbanistică, nu cred că are utilitate. Nu știu, nu mă pricep, dar pentru Bacău aș vedea un proiect mai realistic, undeva la 7.000 - 8.000 de locuri, într-o altă zonă cu acces mult mai ușor.
A vrut să se apuce de altă meserie: ”Alternativele erau destul de sumbre”
Ce v-a convins să vă duceți acolo? Vă întreb pentru că, acum doi ani, ați spus că vă gândiți să vă apucați de altă meserie.
Da, am spus de mai multe ori asta. Am recunoscut-o, o recunosc și acum. Nu am avut niște alternative viabile. Mi-a fost frică să ies din fotbal pentru că e singurul lucru pe care l-am făcut o viață ca și 'job'. M-au convins mai multe lucruri.
Cum ar fi?
În primul rând, oamenii pe care i-am întâlnit la Bacău. Nu mi s-au părut visători, nu mi s-a părut că vor să facă lucrurile la modul 'Făt Frumos în zece zile', să crească atât cât crește altcineva într-un an. Alternativele erau destul de sumbre pentru mine, nu are rost să dau nume de echipe, dar nu mă mai vedeam plecând de nebun prin țară pentru niște proiecte cu ghilimele. Nu-mi place deloc cuvântul ăsta. În România, noi avem proiecte pentru două luni sau pentru trei înfrângeri. Adică eu nu l-aș folosi, dar probabil că în continuare alții folosesc cuvântul ăsta. Uite, la Bacău chiar avem un proiect. Pașii sunt normali.
La ce alte domenii v-ați gândit înainte să ajungeți la Bacău?
Păi, nu știu... de exemplu, eu sunt profesor și predau acum. Aș fi vrut să fiu muzicant, să cânt într-o formație rock. Dar nu pot să fac asta! Era foarte greu să mă specializez într-un domeniu nou.
Ce predați?
Predau la o școală postliceală cu un anumit profil.
Bănuiesc că mai urmăriți fotbalul din prima ligă.
Urmăresc tot fotbalul, da. Nu la intensitate foarte mare, dar la orice nivel posibil. În Liga 1 chiar urmăresc, pentru că am foarte mulți foști elevi acolo și de ei chiar îmi pasă.
Aveți câteva nume care v-au rămas aproape de suflet?
O grămadă, dar sigur o să uit unul sau altul și nu vreau să creadă unul că e mai important decât celălalt. Dacă ar fi să le dau numele tuturor, ar dura foarte mult. Am acolo oameni care m-au ajutat, am amintiri plăcute. Sunt foști elevi cu care am lucrat și de care sunt foarte mândru. Poate i-am ajutat și eu la un moment dat, cu un sfat, cu o indicație sau nu știu cu ce...
Cine ia titlul anul ăsta?
Logica îmi spune că FCSB.
Și sufletul?
(n.r. - râde) Sufletul... nu putem să vorbim că e prea intim lucrul ăsta. Spunem lucrurile profesionale, frumos, dar lucrurile de intimitate rămân ale noastre.
- Poli Iași, Dunărea Galați, FC Botoșani, Astra Giurgiu, Petrolul Ploiești, U Cluj și Unirea Slobozia sunt echipele pe care le-a mai antrenat Costel Enache.
- Fost atacant, Enache a mai fost și selecționer al naționalei U19 a României, în 2016.