EXCLUSIV Coincidența incredibilă între palmaresul lui Dinamo București și cel al lui Dinamo Tirana. "Situația e exact la fel!" 

Coincidența incredibilă între palmaresul lui Dinamo București și cel al lui Dinamo Tirana. Situația e exact la fel!   Fotbal intern

Dinamo București și Dinamo Tirana au intrat într-un con de umbră în ultimii ani, deși sunt printre cele mai importante cluburi din România șI Albania. 

Elis Bakaj a jucat atât pentru Dinamo București (2011-2012), cât și pentru Dinamo Tirana (2009-2011). El spune că există o paralelă incredibilă între palmaresurile celor două cluburi importante din România și Albania, ambele aflate în subordinea Ministerului de Interne în perioada comunistă. 

Dinamo București și Dinamo Tirana, palmaresuri în oglindă

"Eu fac o paralelă între Dinamo București și Dinamo Tirana. Situația e identică, e incredibil. Ambele echipe sunt cluburi mari în țările lor și ambele s-au oprit la 18 titluri de campioană, 13 Cupe și 2 Supercupe. Ambele nu au mai luat titlul de foarte mult timp, Dinamo din 2007, Dinamo Tirana din 2010. Și Dinamo Tirana are probleme financiare de mai mulți ani, s-a dus în liga a doua, și-au schimbat patronii. Ambele echipe au încă șanse de promovare.

  • Coincidenta Incredibila Intre Palmaresul Lui Dinamo Bucuresti Si Cel Al Lui Dinamo Tirana Situatia E Exact

Dinamo Tirana a revenit un an, dar a retrogradat din nou, la finalul sezonului trecut. E greu, odată ce pierzi contactul, e greu să revii la nivel înalt. E presiune mare, mai ales că au mulți suporteri și sunt așteptări mari. E fix ca în România: Dinamo Tirana e Dinamo, NK Tirana e ca Steaua și Partizani e ca Rapid. 

"Fotbalul din ziua de astăzi e condus de bani. Nu ai bani, nu ai nimic"

A fost o surpriză că Dinamo a retrogradat, nu credeam, dar se vedeau probleme acolo de mai mulți ani. După ce am plecat (n.r. - februarie 2012, la Cenomoreț Odesa), parcă nu s-au mai regăsit, nu știu ce s-a întâmplat. Fotbalul din ziua de astăzi e condus de bani. Nu ai bani, nu ai nimic. Nu mai e ca acum 20-30 de ani, când salariile erau cam egale. Ce credeți că se întâmplă cu Chelsea, PSG sau Manchester City fără bugetele de acum? Pleacă jucătorii, se duc și rezultatele. 

Să vedem când va reveni Dinamo, că asta e problema. La Rapid a durat câțiva ani. Poate e tot răul spre bine această retrogradare, pentru că văd că suporterii sunt mai implicați ca niciodată, au venit niște oameni noi în conducere. Cred că problema principală e să se facă noul stadion. Dacă Dinamo va avea un stadion nou, 100% vor veni oameni cu bani lângă echipă.  

"Avem mulți jucători la echipe bune, mulți în Serie A"

S-a schimbat mult infrastructura și în Albania. Rezultatul e că avem mulți jucători la echipe bune, mulți în Serie A. Pentru noi era foarte greu să plecăm în străinătate, pentru că toți aveam pașaport albanez. Jucam ca extracomunitari. Acum sunt mulți jucători tineri născuți în Germania, Italia, Grecia, Austria, Elveția. Acum au dublă cetățenie. După anii '90 a plecat și de la noi foarte multă lume, iar acum copii lor au alte pașapoarte. E mai ușor să transferi un român decât un albanez, dar e și mai ușor să iei un albanez născut și crescut în țara respectivă decât un român.  

Albania are o primă ligă cu doar 10 echipe

În Albania sunt 10 echipe în prima ligă, dar țara are 3 milioane de locuitori. Campionatul intern a crescut. Pe de o parte, s-a concentrat valoarea, pe de altă parte, infrastructura e nouă, comparativ cu ce a fost. Aproape toate echipele din prima ligă au stadioane noi, cu terenuri foarte bune. 

În Albania nu e așa frig cum e în România, acolo iarna sunt maxim 9-10 grade Celsius. În România, la fel ca în Belarus sau Ucraina, trebuie să ai încălzire sub gazon, altfel iarba nu rezistă iarna. Campionatul a crescut foarte mult și sunt fericit că au început să iasă și jucători de acolo, care fac față unde se transferă.

"S-au schimbat lucrurile și în Albania, sunt condiții mult mai bune acum"

Am început să joc fotbal pe stradă, cu porți făcute din pietre, cu tricoul cu numărul scris cu carioca. Am o poză în telefon de când aveam 10 ani, se vede acolo că e noroi mare pe teren, cred că erau și vreo 5 grade, foarte frig la noi. De acolo s-a ridicat generația mea. 

Așa jucam zi de zi. Așa plecam acasă, fără duș. S-au schimbat lucrurile și în Albania, sunt condiții mult mai bune acum. AU terenuri sintetice, echipamente, e profesionism. Nu cred că actualele generații cred dacă le spun chestiile astea, nu pot conștientiza cât ma iubit noi fotbalul și din ce condiții ne-am ridicat", a declarat Elis Bakaj pentru Sport.ro.

Bakaj a jucat în șase țări și a fost internațional albanez

Elis Bakaj (35 de ani) este născut la Tirana și a fost legitimat la Partizani Tirana (2002-2009), Dinamo Tirana (2009-2011), Dinamo București (2011-2012), Cernomoreț Odesa (2012-2014), KF Tirana (2014-2015, 2015-2016), Hapoel Raanana (2015), RNK Split (2016), Vllaznia Shkoder (2017), FK Kukesi (2017-2018), Shakhtyor Soligorsk (2018-2019), Dinamo Brest (2020) și Rukh Brest (2021-2022).

Fostul mijlocaș ofensiv are 27 de selecții și 1 gol pentru naționala Albaniei, iar în palmaresul său se găsesc titlul de campion (2009-2010), Cupa (2003-2004) și Supercupa Albaniei (2004), dar și titlul de "Cel mai bun fotbalist albanez al anului" (2009, 2010). El a jucat o finală a Cupei Ucrainei (2012-2013) și a atins "16"-imile de finală ale Europa League (2013-2014) cu Cernomoreț Odesa.

Text - Gabriel Chirea / Foto - Gabriel Chirea, @elisbakaj19, FC Dinamo Tirana (FB) 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!