Copos a scapat de inchisoare! A fost achitat definitiv in dosarul Loteria II
Zi cu emotii pentru fostul patron al Rapidului.
Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au decis definitiv, joi, achitarea tuturor inculpatilor din dosarul Loteria II, printre care se afla si omul de afaceri George Copos si Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu.
Curtea de Apel Bucuresti a admis apelul DNA, cu referire la decizia Curtii Constitutionale nr. 1092/2012, si a desfiintat in parte sentinta data de Tribunalul Bucuresti in iunie 2015, in sensul ca a dispus incetarea procesului penal pornit impotriva lui George Copos, Roza Giulio-Giuzepe si Camelia Voiculescu, ca urmare a prescrierii speciale a raspunderii penale, pentru infractiunea de folosire de informatii privilegiate.
Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, in rest, decizia Tribunalului Bucuresti prin care toti inculpatii din acest dosar au fost achitati, hotararea fiind definitiva.
Astfel, au mai fost achitati fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis; Vasile Bontas, fost director general al SC "Ana Electronic SA"; Octavian Juncu, membru al CA al SC "Ana Electronic" SA; Ioan Maxim, fost director general al SC "Fast Service Electronica" SA Bucuresti; Ilie Precup, expert evaluator; Roza Giulio-Giuzepe, fost director economic al SC "Ana Electronic" SA, vicepresedinte al CA al SC "Ana Grup" SA si administrator al SC Rom Tur GM Impex SRL; Mihai Stolojanu, membru al Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale Bucuresti a Fondului Proprietatii de Stat (FPP); Nicu Romeo Stancu, expert al FPP; George Vodislav, Ion Filip si Niculae Ghinea.
George Copos, presedinte al Consiliului de Administratie al SC "Ana Electronic" SA Bucuresti si actionar majoritar al SC "Ana Grup" SA Bucuresti, a fost trimis in judecata in decembrie 2008, pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani; fals in inscrisuri sub semnatura privata; instigare la infractiunea de participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual; folosirea de informatii privilegiate pentru dobandirea pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera; dezvaluirea de informatii privilegiate si recomandarea facuta altor persoane de a dobandi sau instraina instrumentele financiare la care se refera acele informatii si efectuarea, impreuna cu alte persoane, in mod concertat, de operatiuni de manipulare a pietei.
Fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis, reprezentant al SC Grivco SA Bucuresti, era acuzat de folosirea de informatii privilegiate pentru dobandirea pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera, dezvaluirea de informatii privilegiate si recomandarea facuta altor persoane de a dobandi sau instraina instrumentele financiare la care se refera acele informatii si efectuarea, impreuna cu alte persoane, in mod concertat, de operatiuni de manipulare a pietei.
In acelasi dosar, Camelia Voiculescu, actionand in calitate de persoana fizica, a fost trimisa in judecata pentru folosirea unor informatii privilegiate pentru dobandirea pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera si efectuarea, impreuna cu alte persoane, in mod concertat, de operatiuni de manipulare a pietei.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, cu concursul membrilor din conducerea Fondului Proprietatii de Stat, s-a realizat conversia ilegala in actiuni SC "Fast Service Electronica" SA Bucuresti, la un raport de conversie de 6,71 ori mai mic decat cel rezultat din luarea in calcul a valorii comerciale reale a acestora, a unei creante fictive in valoare de aproximativ 550.000 de lei a SC "Ana Electronic" SA Bucuresti.
Creanta fictiva a fost generata in baza unor documente comerciale si contabile intocmite in fals de Ioan Maxim - director general al "Fast Service Electronica" SA, Vasile Bontas - director general al "Ana Electronic" si Roza Giulio Giuzepe - director economic al "Ana Electronic".
Procurorii mai sustin ca George Copos, in calitate de presedinte al CA al "Ana Electronic", Roza Giulio-Giuzepe, Vasile Bontas si Octavian Juncu, pentru a ascunde originea ilicita a titlurilor de participare la capitalul social al "Fast Service Electronica" SA obtinute de "Ana Electronic", urmare a operatiunii ilegale de conversie din anul 2000, au derulat in perioada decembrie 2002 - decembrie 2004 operatiuni de spalare de bani (plasarea, stratificarea si integrarea titlurilor de participare), operatiuni in urma carora au obtinut venituri ilicite in valoare totala de 23.765.904 lei.
De asemenea, George Copos si Roza Giulio - Giuzepe au derulat concertat, la diferite intervale de timp, dar in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, activitati de manipulare a pietei de capital.
Conform DNA, in acest fel, s-a urmarit obtinerea unei participatii de peste 90% la SC "Ana Imep" SA (tranzactionata pe piata reglementata RASDAQ) care sa le permita inchiderea acesteia prin delistarea societatii de la bursa.
Procurorii mai aratau ca, informatia fiind nepublica, divulgarea acesteia era de natura sa influenteze pretul si celelalte aspecte legate de tranzactionarea actiunilor emitentului in cauza (Ana Imep SA Pitesti).
DNA mai sustinea ca activitatea infractionala s-a desfasurat cu participarea frauduloasa a Cameliei Voiculescu si a lui Sorin Pantis.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News