De ce nu ne mai calificăm la turneele finale (II): Comisii anchilozate, sărăcie, fotbaliști care pariază. FRF doarme

De ce nu ne mai calificăm la turneele finale (II): Comisii anchilozate, sărăcie, fotbaliști care pariază. FRF doarme Fotbal intern

Continuăm astăzi serialul despre fotbalul românesc, ajuns într-o situație critică. Naționala nu se mai califică la turneele finale, cluburile din ligile inferioare sunt tot mai sărace, jucătorii – neplătiți.

de Florin Caramavrov

Astăzi, vorbim despre Comisiile federale, despre insolvență și despre implicarea jucătorilor în pariurile pe competiția în care joacă, și nu numai.

  • Nu Doar Hagi Inca Un Tricolor Poate Ajunge In Bundesliga Ar Putea Bifa O Suma De Transfer Record 1

1. Comisiile federale

Dacă ajungi la Comisii, mori cu dreptatea în mână. Deși vin cu dovezi certe, jucătorii sunt pasați și amânați cu lunile. Reprezentanții cluburilor găsesc tot felul de tertipuri și de chichițe pentru a prelungi cât mai mult perioada de neplată. Legile sunt făute prost, dar fedealilor nu le pasă.

Emilian Hulubei, președintele sindicatului fotbaliștilor, anunța în august că existau 365 de litigii de la începutul lui 2021! Bătaia de joc a cluburilor a atins cote inimaginabile.

„Cluburile au datorii din ce în ce mai mari către fotbaliști. Încercăm să remediem această problemă, dar e destul de dificil în contextul politic și în contextul economic actual. Avem și niște probleme de regulament, pe care încercăm să le rezolvăm de ceva timp. Discutăm cu Federația și încercăm să impunem niște implementări pentru sezonul competițional următor. În România, fotbalistul neplătit trebuie să treacă printr-o comisie care judecă dacă are sau nu dreptate. Străinii pot merge direct la FIFA și pot deveni imediat liberi”, a spus Hulubei la Radio Sport Total FM.

În 8 ani de guvernare, Răzvan Burleanu și echipa lui nu au găsit o soluție pentru această problemă. Indolență, incompetență sau rea-voință? Mai degrabă toate trei!

2. Insolvența

Legea insolvenței e catastrofală pentru fotbaliști. Au fost multe cazuri în care aceștia nu și-au mai primit niciun ban după ce clubul a intrat în insolvență, deși restanțele erau și de 100.000 de euro (vezi cazul Maftei la CFR Cluj). Legea trebuia adaptată pentru fotbal și pentru sport, dar cine să se bată pentru așa ceva? 

Cluburilor le convine, șefilor federației și ai Ligii nu le pasă, iar AFAN, sindicatul jucătorilor, a încercat unele demersuri, dar, se pare, nu are puterea necesară.

3. Mafia pariurilor

În aceste condiții, pornind de la cele două puncte analizate mai sus, mulți dintre fotbaliști sunt la limita sărăciei. Fără salarii plătite, fără posibilitatea de a rezilia rapid contractele, furați pe față de cluburile care aleg insolvența, jucătorii aleg să joace la pariuri.

Sunt mărturii ale unor președinți de club, care spun că i-au văzut pe jucători cu biletele în vestiar! 

Cazul lui Mihai Voduț este binecunoscut. Pârât de fosta iubită că paria constant chiar și pe meciurile echipei la care juca, atacantul dat afară de Viitorul tocmai pentru aceste motive a fost suspendat doi ani în decembrie 2019 și a primit o amendă de 300.000 de lei. 

Un caz similar este cel al lui Marius Ioniță, de la FC Buzău. Dat în vileag tot de iubită, acesta a primit o suspendare mai mică, de 3 luni, și doar 20.000 de lei amendă, deși articolul pe care a fost judecat îi putea aduce o amendă de 300.000 de lei și o suspendare de doi ani, ca și în cazul lui Voduț!

Recent, la finalul lunii octombrie, întâmplător sau nu, tot la un meci al Buzăului, în Cupa României, fundașul Dunării Călărași, Mihai Leca, a intervenit ciudat la golul de 3-0 al gazdelor, ceea ce a stârnit numeroase reacții în lumea fotbalului. Iat-o pe cea a fostului internațional George Florescu: „Mi-e jenă să văd genul ăsta de fază. Ar trebui să se autosesizeze aceste comisii. Nu poți să lași mingea așa pur și simplu să intre în poartă. Este jignitor pentru oamenii care se uită la sport. Nu-mi place să fac acuzații, dar nu există așa ceva!”

Somn ușor, FRF! Mai există Comisia de Integritate?

Nicio reacție, însă, din partea FRF, organizatoarea competiției, și nici a fantomaticei Comisii de Integritate, de care n-a mai auzit nimeni în ultimul timp.

Și încă un exemplu: culmea, tot la un meci al Buzăului, un amical de această dată, cu Dinamo, disputat pe 13 noiembrie anul acesta. Fundașul Ghinga duce mingea dubios spre propriul portar, acesta preia geșit, e deposedat de un dinamovist și tot Ghinga, venit vijelios din spate, înscrie în propria poartă! FRF și Comisia de Integritate? Tăcute ca mielușeii.

Mai vreți exemple? Fanii Rapidului își acuză propriii jucători și propriul antrenor de blat tot în Cupă, la Timișoara, într-un meci pierdut surprinzător cu 2-0. Nicio reacție de la Burleanu și Compania!

Și ca să încheiem en-fanfare, iată o declarație dată de curând la Look Sport de antrenorul Leo Grozavu: „Știți că eu sunt un tip direct. De jucat, se joacă la pariuri, clar. La Liga 2 sunt o grămadă de jucători care își mai rotunjesc veniturile. Eu n-aș băga mâna-n foc că nu sunt și în Liga 1 fotbaliști care joacă”.

În episodul următor, vorbim despre Academiile FRF, naționalele de juniori, banii de la UEFA, fotbalul feminin și arbitraje.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!