GALERIE FOTO De unde vine numele Vulpițele Galbene și ce meserii au fotbalistele din Roman
Clubul evoluează în Liga 2 feminin.
ACS Vulpițele Galbene e un club de fotbal feminin înființat în 2013 de profesorul Adelin Tălmăcel, având ca schelet jucătoare de la Colegiul Tehnic "Miron Costin" din Roman, care participau în competițiile școlare. La început, a fost înscris în competițiile de junioare, începând cu sezonul 2015-2016, fiind afiliată FRF din august 2016 și fiind primită în Liga 3, începând cu sezonul următor.
Clubul a fost înființat în anul 2013, de un profesor pentru elevele sale
Cea mai bună performanță din istoria clubului din județul Neamț a fost calificarea în semifinala Cupei României, în sezonul 2020-2021, când a fost eliminată de Heniu Prundu Bârgăului. Numele original a căpătat rezonanță, după alegerile pentru președinția FRF din 2018, când au existat voci ce au acuzat vicierea rezultatului, dând ca exemplu clubul din Roman, care avea un vot cu aceeași greutate ca cele din Liga 1 masculină.
În acest moment, ACS Vulpițele Galbene Roman ocupă locul al patrulea în Seria 1 a Ligii 2, cu 12 puncte acumulate în șase meciuri disputate și golaveraj 35-8 (+27). În acest start de sezon, fotbalistele nemțene au pierdut cu Chindia Târgoviște (3-5) și Liceeni Topolog (2-3), ocupantele locurilor trei și unu în clasament și candidate la promovare, și au învins la scor pe CS Nicu Gane Fălticeni (10-0), Vasa Femina Odorheiu Secuiesc II (4-0), Măgura 2012 Bacău (9-0) și Juniorul București (7-0).
Numele clubului, format din asocierea animalului local cu galbenul singurului echipament avut la dispoziție
"Numele nostru a fost considerat mai original decât al altor cluburi din fotbalul românesc. Sunt întrebat des de ce am ales numele Vulpițele Galbene pentru clubul nostru. Vulpițele, pentru că în zona în care suntem noi, Roman, este un animal sălbatic des întâlnit. E un animal șiret. Și noi vrem să ne asemănăm cu el, să speculăm greșelile adversarilor și să încercăm să profităm de cea mai mică șansă ivită. Galbene, pentru că, la început, când am format echipa, aveam un singur echipament, care era de culoare galbenă.
Echipele din Liga 1 și cele care atacă promovarea caută jucătoare bune, dar majoritatea fotbalistelor noastre sunt localnice. Nu avem buget ca să ne permitem să transferăm. Unele sunt eleve, altele lucrează în zonă, încercăm să le ținem cât mai aproape de echipă. Cu timpul, unele își găsesc un rol social și nu mai sunt preocupate de fotbal.
Jucătoarele sunt eleve, soldate sau angajate la case de pariuri
Noi nu putem vorbi de fotbal profesionist, toate jucătoarele noastre sunt amatoare. Toate au alte ocupații, niciuna nu ar putea să trăiască din fotbal. Avem eleve, avem trei jucătoare care lucrează în cadrul Armatei, unele dintre ele lucrează la case de pariuri... E legal, pentru că jocurile noastre nu sunt la pariuri. La echipa noastră e vorba de plăcerea de a face fotbal.
Noi încercăm să ne menținem în Liga 2, la un nivel cât mai bun. Dacă putem, vrem să jucăm fotbal de calitate, să creștem jucătoare. De exemplu, portărița Diana Moșanu are convocări la lotul național U17, iar mai nou a fost chemată și la lotul U19 al României.
Ce le transmit celor care reproșau că avem același drept de vot ca echipele din Liga ? Nu pot să le transmit nimic, doar lucruri pozitive. Așteptăm ca echipele de fotbal masculin să întoarcă privirea și către cluburile de fotbal feminin.
Noi nu avem resentimente față de nimeni, suntem deschiși la protocoale de colaborare și să ne sprijine să dezvoltăm și mai mult fotbalul feminin. Deocamdată, nu avem protocol de colaborare cu niciun club masculin, pentru că avem un singur club din zona Moldovei în Liga 1, FC Botoșani, care are o echipă feminină, așa cum prevede regulamentul", a declarat Adelin Tălmășel pentru Sport.ro.
Foto - Gabriel Chirea
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News