GALERIE FOTO Din toamnă, Dinamo va juca pe un nou stadion! Poartă numele unui fotbalist genial al "câinilor"

Din toamnă, Dinamo va juca pe un nou stadion! Poartă numele unui fotbalist genial al câinilor Fotbal intern

MAI a început lucrările de renovare a unui nou stadion, pentru că arena principală din Ștefan cel Mare va fi demolată, începând cu luna noiembrie. 

Demolarea stadionului principal din Complexul Sportiv "Dinamo" va începe în noiembrie 2022 și se va încheia la începutul anului viitor, procesul urmând să fie ușurat de faptul că nu mai trebuie escavată o cantitate uriașă de pâmânt și moloz. Noua arenă dinamovistă va avea două niveluri de parcare subterană, așa că își va pierde supranumele de "Groapa", deoarece punctul zero al noii construcții va fi adus la același nivel cu Calea Floreasca și Șoseaua Ștefan cel Mare. 

"Vom juca pe vechiul stadion, și noi, și FC Dinamo din Liga 2, până se va intra în faza de demolare. Cred că în luna noiembrie ne vom muta pe Terenul 'Piți Varga'. Au început lucrările acolo, de aceea s-a pus și instalația de nocturnă. Va fi un stadion micuț, dar cochet, perfect pentru situația noastră de acum", a declarat antrenorul Daniel Iftodi pentru Sport.ro, la finalul meciului cu AFC Iazu.

  • Din Toamna Dinamo Va Juca Pe Un Nou Stadion Poarta Numele Unui Fotbalist Genial Al Cainilor

Se renovează un teren din Complexul Sportiv "Dinamo" pentru echipa din Liga 3

În anticiparea începerii lucrărilor de peste patru luni, oficialii CS Dinamo au decis ca echipa de fotbal din subordinea MAI, care tocmai a reușit promovarea în Liga 3, să beneficieze, până la inaugurarea arenei moderne de 25.000 de locuri, de un nou teren pe care să-și desfășoare antrenamentele și meciurile de pe teren propriu. Elevii lui Daniel Iftodi urmează să se mute, imediat după startul noului campionat, pe Terenul "Piți Varga", situat la doar 100 de metri de arena principală de fotbal din Complexul Sportiv "Dinamo". 

La terenul folosit acum pentru antrenamentele echipei de seniori, dar și a juniorilor din Academia de Fotbal, au început lucrări de modernizare, care vor ține cel puțin trei luni de zile. Până la finalul acestei săptămâni, terenul va beneficia de o instalație de nocturnă, care va permite ca antrenamentele să fie mutate după ora înserării, iar anumite meciuri să se dispute la orele mai târzii ale zilei, dacă temperaturile vor fi ridicate. 

Urmează și alte lucrări importante de renovare

De asemenea, gazonul va fi reînsămânțat, va fi refăcută instalația de irigare a ierbii, vor fi cosmetizate gardul de plasă și vegetația din vecinătate, iar pe latura dinspre Velodrom va fi ridicată o tribună metalică cu o capacitate de cel puțin 200 de locuri. Cel mai probabil, oficialii clubului vor hotărî ca, în viitorul apropiat, arena să fie mărită, până la o capacitate de 1.000 de locuri, cu o tribună, asamblată pe amplasamentul vechilor sere, și o peluză, în spatele porții dinspre vestiare, pentru ca echipa să poată evolua aici și în cazul promovării în Liga 2. 

Este de așteptat ca actuala "Cabană" a grupelor de juniori și fosta cazarmă a militarilor în termen repartizați în trecut la Unitatea Militară Dinamo pentru efectuarea stagiului militar, o clădire abandonată de peste 10 ani, dar încă foarte solidă, să fie și ele modernizate și transformate în vestiare, birouri, cantine și spații tehnice. Rămâne de văzut dacă renovarea va aduce terenul la standardele Ligii 2 și FC Dinamo 1948 va putea juca aici, dar, cel mai probabil, divizionara secundă va fi nevoită să se mute la Centrele Naționale de Fotbal de la Mogoșoaia sau Buftea, după începerea lucrărilor. 

Terenul poartă numele unuia dintre cei mai talentați fotbaliști din istoria lui Dinamo

Terenul, care e limitrof străzii Comandor Eugen Botez, poartă numele fostului mare fotbalist dinamovist Iosif "Piți" Varga, considerat unul dintre cei mai tehnici jucători din istoria "câinilor roșii" și a fotbalului românesc. Născut pe 4 decembrie 1941 în cartierul Vitan, el a ajuns la Dinamo la vârsta de 10 ani, a trecut prin toate grupele de juniori și a debutat la echipa de seniori în 1958, la 17 ani. A evoluat pentru echipa MAI în două perioade, 1958-1964 și 1965-1969, mai fiind legitimat la Dinamo Pitești (1964, viitoarea FC Argeș) și Wuppertaler SV (1969-1970). 

Cu Dinamo a câștigat 4 titluri de campion și 3 cupe, bifând 120 de prezențe în Divizia A și 29 de goluri. Cu trei selecții la echipa națională, Varga a fost considerat un talent uriaș, dar care nu și-a atins întregul potențial din cauza unei vieți extrasportive boeme. Ulterior, el a devenit antrenor la grupele de juniori ale lui Dinamo, unde i-a descoperit, printre alții, pe Florin Răducioiu, Ionuț Lupescu, Florin Tene, Bogdan Bucur sau Florin Bratu. A decedat în 1992 și foarte mulți ani clubul a organizat anual "Memorialul Piți Varga", o prestigioasă competiție rezervată grupelor de copii și juniori.

Pe terenul care îi poartă numele din anii '90 s-au pregătit majoritatea juniorilor dinamoviști, printre care absolvenți cunoscuți ai Centrului de Copii și Juniori de la Dinamo - Mihai Tararache, Florentin Petre, Cătălin Hîldan, Marius Niculae, Nicolae Mitea, Radu Ștefan, Ciprian Marica, Iulian Tameș, Ianis Zicu, Adrian Scarlatache sau Ionuț Nedelcearu.  

Există planuri mari și pentru istoricul Velodrom Dinamo

După ce se vor începe efectiv lucrările de demolare și reconstrucție a arenei principale de fotbal, oficialii CS Dinamo vor să se ocupe și de ultimul mare proiect de infrastructură din cadrul complexului sportiv. P\n[ acum au fost construite sala polivalentă, bazinul de înot acoperit și sălile de gimnastică și lupte, a fost consolidate pavilionul central cu birourile și căminul și bazinul descoperit de înot, iar rețea de termoficare și cea electrică au fost modernizate, urmează ca ultimele obiective din complex să fie aduse în pas cu vremurile. 

Conducerea clubului vrea să găsească finanțare pentru refacerea poligonului de tir, a sălii de box, recondiționarea terenurilor de tenis și să găsească cea mai eficientă soluție pentru duplexul Stadionul Victoria - vechiul Velodrom de ciclism. Deocamdată, se ia în considerare reconstrucția tribunelor la arena de rugby, care ar duce la o revitalizare a secției, campioană de 16 ori a României, ultima dată în 2008.

Pentru înlocuirea Velodromului se poate opta pentru construcția unui nou velodrom de ciclism, de care țara noastră are foarte mare nevoie, un stadion de atletism, pentru că pista de tartan din jurul vechii arene de fotbal va fi înlăturată, sau un patinoar artificial, care ar urma să fie singurul din Capitala României. Echipa de hochei a CS Dinamo este de 6 ori campioană și de 9 ori vicecampioană a României, iar pentru "roș-albi" au evoluat legendarii Eduard Pană, Doru Tureanu și Gheorghe Huțanu. În urma finalizării acestor lucrări, Dinamo ar avea cea mai modernă și completă bază sportivă din România.  

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!