INTERVIU Duckadam: „Prin îndepărtarea lui Boloni, tot fotbalul românesc a pierdut!”. Ce părere are despre Edi Iordănescu și ce spune despre Mihăilă și Ionuț Radu
În prima parte a interviului cu Helmut Duckadam, acesta a vorbit despre lupta la titlu, despre gafele lui Andrei Vlad și despre dilema „FCSB este sau nu este Steaua”.
de Florin Caramavrov
În partea a doua, pe care o redăm mai jos, „Eroul de la Sevilla” își spune părerea despre negocierile eșuate dintre fostul său coleg de echipă Laszlo Boloni și Federația Română de Fotbal și ne dezvăluie amănunte din cartea „Der Tormann” (Portarul), al cărei personaj principal este.
V-a părut rău că nu a fost numit selecționer prietenul dumneavoastră Boloni?
Eu sunt prieten cu Boloni cum sunt și cu Edi Iordănescu. E drept că Boloni mi-a fost și coleg. Cu siguranță, cred că fotbalul românesc a pierdut. Cred că Federația l-a dorit la început, dar apoi a renunțat, când a văzut cât de tipicar este. Probabil că Loți nu avea aceeași viziune ca oamenii de acolo. N-ai cum să-i pui unui antrenor de 68 de ani, care a lucrat atât de mult în fotbalul vest-european, o clauză prin care să-l poți da afară după câteva meciuri. Loți n-avea cum să accepte. Nu cred că a fost problemă de bani. Poate că au fost probleme de staff. E normal ca Edi Iordănescu să fi acceptat toate aceste cereri ale federației, e un antrenor tânăr, e șansa lui. Iar dacă refuza, cât timp erau domnul Burleanu, domnul Stoichiță, cu siguranță nu-l mai luau în considerare.
Păi doar nu sunt ranchiunoși...
Nu ranchiunoși, dar se știe. S-a văzut și în relația cu Victor Pițurcă. E cel mai bun exemplu.
Aveam mai multe șanse de calificare cu Boloni decât cu Iordănescu?
Nu știu dacă aveam mai multe șanse, pentru că lotul, în mare, e același. Dar eu cred că Boloni putea să revigoreze un pic strategia fotbalului românesc. Putea face lucruri interesante. Oricine vine la ora actuală are același lot de jucători. Nu știu dacă poți să-i înveți să joace fotbal mai bine decât au făcut-o până acum. Ok, poți să mai schimbi tactica, să mai aduci câțiva jucători noi, dar fondul generala ăsta e. Eu cred că Loți putea să construiască ceva. Dar noi schimbăm antrenori pe bandă rulantă, în timp ce în fotbalul mare aceștia stau câte 10-20 de ani la aceeași echipă. Wenger a stat la Arsenal cât a stat și nu mai obținuse un trofeu de nu mai țin minte. E altă concepție în țările dezvoltate. Edi este obligat acum să câștige, nu să construiască sau să încerce ceva. Dacă nu, probabil va pleca după 6 luni.
Stoichiță ar fi fost trecut pe linie moartă
Din ce spuneți dumneavoastră, Boloni ar fi trebuit să preia din atribuțiie lui Stoichiță, l-ar fi scos pe acesta pe linie moartă...
Cu siguranță. Victor Pițurcă a spus că stătea de vorbă cu un singur om când era selecționerul primei reprezentative, și anume cu președintele Federației. Ceilalți nu mai erau importanți. Probabil că același lucru s-ar fi întâmplat și cu Boloni. Și de-aici, clar o reticență din partea celorlalți.
Sunteți de aceeași părere cu Boloni că nu avem fotbaliști talentați?
A fost o declarație nereușită. Avem fotbaliști talentați. El a revenit și a explicat ce a vrut să spună. E clar că el s-a gândit la valoare, s-a și referit la Chivu și Mutu. Dar chiar nu mai avem jucători de valoare. Cine mai joacă la Ajax, la Chelsea...? Și jucau titulari la acele echipe. Acum avem fotbaliștiu care joacă și nu joacă. Mihăilă s-a transferat acum la Atalanta, dar trebuie să joci titular acolo ca să ai o valoare. Să nu mai spunem de Man, care nu reușește să intre la Parma, e echipă din Liga a doua, pe la mijlocul clasamentului. Și ceilalți fotbaliști de afară mai mult nu joacă decât joacă.
Chiricheș, Răzvan Marin, Drăgușin sunt titulari în Serie A...
Dar la ce echipe? Hai să fim serioși! Nu mai avem jucători la echipe care se bat la titlu în Anglia, Italia, Olanda... Și-am avut pe vremuri.
„Mă așteptam la mai mult de la Ionuț Radu, de la Pușcaș...”
Octavian Popescu, Ianis Stoica, Petrila nu sunt fotbaliști talentați?
Da. Mie mi s-a părut talentat tot lotul de tineret care a făcut acea semifinală cu Rădoi. M-am așteptat la mai mult de la Ionuț Radu, de la Pușcaș. Se vede însă că este o mare diferență între a juca la lotul de tineret și a juca la echipa mare. Când întâlnești fotbaliști de valoare, cu experiență, e altceva. Și foarte puțini au reușit să facă pasul spre un fotbal performant.
Când vă apare romanul în limba română?
Cartea a apărut în România, dar este în limba germană. În română, e mai greu. Am dat-o la editură, aștept un răspuns. Apoi trebuie tradusă. Eu sper să fie gata la sfârșitul anului.
Erou de roman și magazin cu brandul Duckadam
Ceva interesant din carte?
E un roman istoric, nu o autobiografie. Se vorbește mai mult despre viața mea, viața din alte timpuri. Nu e o carte ușoară, dar care poate fi citită și peste 10 ani, și peste 20 de ani, de tineri care doresc să vadă cum am trăit noi înainte de 1990, și nu numai, și pot vedea că totul este posibil în viață dacă ai ambiție și puțină șansă.
Ați stat mult de vorbă cu autorul (n.r. - Milan Radin)?
Da, mult. Autorul îmi e prieten, a fost la mine la țară, în carte este vorba și despre originea mea, despre tot ce s-a întâmplat în comuna în care m-am născut și am crescut, sunt multe lucruri interesante, care nu se știau sau se știau foarte puțin.
V-ați deschis și un magazin online cu marca Duckadam. Cum merge?
Când merge, când nu merge. A fost făcut cu scopul de a lăsa ceva în urmă, un brand românesc. Nu este neapărat o afacere care să-ți aducă mulți bani. Am vrut să nu trec prin viață ca gâsca prin apă și să las ceva în urmă. Cum nu m-am gândit nici la carte ca la ceva care să-mi aducă bani.
Păi oricum ați lăsat ceva în urmă...
Da, dar și copiii mei pot continua, și cu mănușile, și cu mingile cu brandul Helmut Duckadam.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News