EUROmania 2020 | Idee perfecta sau pericol de rusine? Ce trebuie sa se intample pentru ca momentul sa fie cu adevarat istoric
Romania va organiza 4 meciuri la turneul final din 2020! E insa o idee buna avand in vedere ce se intampla pe stadioane la noi?
UEFA anuntat tarile ce vor organiza turneul final din 2020. Romania urmand sa organizeze 3 meciuri din faza grupelor si unul din optimile de finala ale competitieij. Cum vor reactiona insa suporterii Romaniei la acest eveniment?
Au trecut 7 etape de la inceputul acestui sezon, iar suporterii nu par deloc tentati sa mai vina la stadion. O singura echipa din prima divizie a vandut peste 50% din biletele puse la dispozitie suporterilor la meciurile din acest sezon - Targu Mures, echipa care joaca insa pe Stadionul Trans-Sil cu o capacitate de doar 8.000 de locuri. In conditiile in care in oras locuiesc peste 130.000 de oameni! Doar 4.333 de suporteri au mers in medie la meciurile echipei. Cea mai mare medie o are CSU Craiova cu 9.375 de suporteri la meciuri - asa in conditiile in care capacitatea stadionului Ion Oblemenco este de peste 25.000 de locuri! Numai 37% din bilete au fost vandute la meciurile CraiOlgutei.
Per total, in Liga 1 exista o medie extrem de slaba - putin peste 32%. Este insa afectata aceasta medie si de faptul ca Steaua a jucat fara suporteri in primele 2 meciuri, ros-albastrii fiind lideri in clasamentul suporterilor in sezonul trecut cu o medie de 9.549 de spectatori la meci. Iar Steaua ocupa acum penultumul loc in clasament.
Cele mai urmarite meciuri din acest sezon au fost cele ale lui CSU cu Pandurii si Petrolul, cate 14.000 de suporteri. Un numar foarte scazut in conditiile in care Romania ar putea organiza meciuri de la un turneu final
Nici nu putem lua in calcul Premier League sau Bundesliga. In prima liga engleza, media generala este peste 95%, iar un Bundesliga situatia este identica. Mai grav este ca nu ne putem compara nici macar cu ligile secunde din cele 2 tari - Norwich, de exemplu, a vandut 96% din biletele la meciuri din acest sezon dupa retrogradarea in Championship, avand in medie 26.000 de oameni la partidele disputate pe Carrow Road! Cel mai mic numar de suporteri il are Bournemouth, 9.667, in conditiile in care acestia au un stadion de 12.000 de locuri, vanzand 81% din bilete! Practic, CSU Craiova ar fi pe ultimul loc in Championship la acest capitol si s-ar lupta la retrogradare din II Bundesliga, doar 5 echipe avand in medie mai putin suporteri. Insa toate cele 5 in cauza au vandut peste 50% din bilete la meciurile de pe teren propriu!
Abia cand ajungem la League One, al 3-lea esalon fotbalistic din Anglia, putem sa ne simtim mai confortabil. Totusi, Sheffield United reuseste sa stranga peste 19.000 de suporteri la fiecare meci! CSU Craiova ar fi in clasament in jurul locurilor 6-7. Exact aceeasi situatie este si in III Bundesliga. Dynamo Dresda strange in medie peste 22.000 de suporteri, reusind sa vanda 70% din bilete la fiecare meci. Duisburg e urmatoarea cu 11.800 de suporteri, desi capacitatea stadionului Schauinsland-Reisen este de 31.500 de locuri.
Cum putem sa aducem lumea la stadioane pentru Euro 2020 cand in comparatie cu Anglia sau Germania nu putem sa emitem pretentii nici macar comparandu-ne cu ligile secunde din aceste tari? Iar daca ne uitam peste Spania si Italia, stam ceva mai bine - suntem la nivelul Serie B si Liga Adelante!
(fanii lui Nottingham Forest la partida cu Sheffield Wednesday)
Exista insa si sperante. Da, Liga 1 nu atrage suporterii la meciuri. Insa nationala o face. Insa si aici, conteaza numele adversarei - cu adversari precum Argentina, Grecia sau Turcia, pe National Arena au venit peste 45.000 de suporteri. Cu Estonia insa, meci oficial din preliminariile pentru Mondialul trecut, au venit doar 18.852 de oameni la meci! Iar cu Slovacia, partida amicala din august 2013, numai 6.738 de oameni au ajuns pe un stadion cu 53.000 de locuri!
Daca Romania va organiza meciuri de la Campionatul European din 2020, exista riscul ca stadioanele sa nu se umple. Mai mult, sa fie o imagine dezolanta cu multe locuri goale. Pentru a evita asta, trebuie ca echipa nationala sa fie implicata in acel meci. Din fericire, si la acel turneu final vor fi prezente 24 de echipe astfel ca numai o cadere si mai mare a fotbalului romanesc ar putea sa ne impiedice sa ajungem acolo.
Ce se intampla insa daca Romania nu e implicata in meciul care va avea loc pe National Arena, de exemplu? In acest caz, un nume mare ar putea salva situatia - Spania, Olanda, Franta sau Anglia ar atrage oamenii la stadion, fani neutri care sa li se alature suporterilor veniti din acele tari. Daca insa are loc un meci precum Elvetia - Bosnia, doua nationale puternice care au fost prezente la Mondialul din Brazilia, dar care nu atrag precum numele mari, atunci putem avea o situatie in care UEFA sa regrete ca ne-a acordat dreptul de a organiza meciuri la Euro 2020.
Din pacate, verdictul e destul de dur in ceea ce priveste suporterii in Romania - fotbalul romanesc nu are credibilitate, nationala Romaniei atrage, insa de multe ori conteaza miza si numele adversarei pentru ca fanii sa se mobilize. Exista niste conditii care, daca sunt indeplinite, Euro 2020 va reprezenta pentru Romania un succes major. Exista insa si multe premize ingrijoratoare care arata ca daca in urmatorii 6 ani nu se schimba multe atat in fotbalul intern, cat si la nivel de nationala, bucuria de acum se poate transforma intr-o situatie rusinoasa. Scenariu la care nimeni nu vrea sa se gandeasca
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News