FOTO: Asa ar putea arata stadionul national din 2011!
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, dupa vizita la stadionul din Frankfurt, ca doreste incheierea unui parteneriat public-privat cu firma care administreaza aceasta arena, pentru managementul Stadionului National "Lia Manoliu".
"Exista multe similitudini. Stadionul National este facut dupa modelul celui din Frankfurt, are acelasi proiectant, arhitect si la constructie participa unul din constructorii stadionului din Frankfurt. Acesta este motivul pentru care ar fi ideal sa aduc la Bucuresti, printr-un parteneriat public-privat, firma care asigura managementul stadionului din Frankfurt", a spus Sorin Oprescu.
Vizita la stadionul Commerzbank-Arena a avut loc joi dimineata si face parte din programul primarului Capitalei, prezent la Frankfurt intr-o delegatie de doua zile. Printre subiectele care vor fi abordate, Oprescu s-a referit si la varianta ca firma care administreaza stadionul din Frankfurt sa incheie un parteneriat public-privat cu Primaria Municipiului Bucuresti, pentru administrarea Stadionului National.
"Este civilizat, este vorba de o alta conceptie, ar fi ideal ca acest parteneriat public-privat sa fie incheiat inainte de finalizarea lucrarilor (la Stadionul National - n.r.), mai ales pentru a evita problemele intampinate de partea germana atunci cand au implementat acest proiect de management", a mai spus Oprescu.
Potrivit primarului Capitalei, este de remarcat faptul ca stadionul din Frankfurt are o activitate de "365 de zile pe an", care nu numai ca ajuta la autointretinerea acestuia, dar aduce si bani municipalitatii.
De asemenea, primarul general al Bucurestiului a purtat discutii vizavi de modalitatea de transport a cetatenilor catre si de la stadion. In Frankfurt este practicat un model prin care in pretul biletului perceput pentru evenimente este inclus si costul calatoriei cu mijloace de transport in comun.
"Am discutat si despre modul in care municipalitatea pune la dispozitia cetatenilor mijloace de transport in comun suficiente, astfel incat cetatenii sa vina si sa plece cu acestea. Stadionul din Frankfurt are un numar de 6.000 de locuri de parcare raportat la cele aproximativ 50.000 de locuri pe acest stadion", a spus Oprescu.
In acest sens, reprezentantul firmei de management care administreaza stadionul din Frankfurt, Henning Enste, a declarat ca pe perioada a patru ani de functionare au fost organizate pe stadion peste 100 de evenimente, care au adus un profit de cinci milioane de euro, fiind vorba nu numai de evenimente sportive.
Acesta a precizat ca, pe langa activitatile sportive, pe stadion au fost organizate manifestari culturale, concerte si diverse targuri, printre care si Targul de Craciun al orasului, evenimente ale unor societati private, dar si festivitati inedite, precum cereri in casatorie sau oficieri de mariaje.
Stadionul din Frankfurt, denumit Commerzbank-Arena, are o capacitate de aproximativ 50.000 de locuri, a fost construit in 1996 si restaurat in 2006 la standarde europene.
Potrivit lui Henning Enste, nu exista niciun stadion in Germania care sa fie intretinut din punct de vedere al managementului similar cu acest stadion. Valoarea cifrei de afaceri a stadionului este de 13 milioane de euro pe an, din care sase milioane reprezinta costurile necesare functionarii, iar 7 milioane de euro sunt banii pe care municipalitatea ii primeste, Primaria din Frankfurt fiind proprietara terenului pe care a fost construit stadionul.
Potrivit reprezentantilor firmei de management, cele sapte milioane de euro pe care Primaria din Frankfurt ii primeste se reintorc in proportie foarte mare in investitii facute in stadion.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News