Gest superb făcut de FCSB pentru Steaua! Mesajul postat la 38 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni
Pe 7 mai 1986, Steaua București reușea ce mai importantă performanță din istoria fotbalului românesc.
Ros-albastrii au cucerit, pe 7 mai 1986, Cupa Campionilor Europeni, intr-un meci disputat pe stadionul 'Ramon Sanchez Pizjuan' din Sevilla. Steaua a trecut in finala, cu 2-0 dupa loviturile de departajare, de Barcelona.
La 38 de ani de la acea performanță, fotbalul nostru este departe de vremurile în care echipele românești reușeau să ajungă în fazele superioare ale competițiilor europene, așa cum s-a întâmplat și cu Universitatea Craiova, Dinamo sau Rapid.
În cazul Stelei a avut loc un amplu proces pentru palmares, câștigat de Clubul Sportiv al Armatei în fața echipei lui Gigi Becali, FCSB. Astfel, trupa din Ghencea își asumă acum toate performanțele reușite din 1947 până în 1998. Adică și Cupa Campionilor Europeni!
Ce a postat FCSB pe 7 mai: ”Cea mai glorioasă zi”
Ultima decizie în acest caz a avut loc anul trecut, la Curtea de Apel București. Cu toate acestea, FCSB a postat un mesaj pe 7 mai 2024, pentru a celebra 38 de ani de la marea performanță reușită de echipa lui Emerich Ienei.
„Marți, 7 mai, se împlinesc 38 de ani de la cea mai glorioasă zi a fotbalului românesc.
În acea zi, pe Ramón Sánchez Pizjuán Stadium, Steaua București intra în istoria fotbalului, devenind prima echipă din Estul Europei care cucerea cel mai râvnit trofeu din fotbal, Cupa Campionilor Europeni (actuala UEFA Champions League), într-o finală disputată împotriva celor de la FC Barcelona.
Helmut Duckadam intra în Cartea Recordurilor după ce apăra patru lovituri de departajare consecutive, iar trofeul ajungea la București.
Pentru această uriașă performanță, clubul nostru le aduce un omagiu și le mulțumește acelor mari fotbaliști pentru contribuția extraordinară adusă la dezvoltarea fotbalului românesc!”, se arată pe pagina de Facebook a celor de la FCSB.
În ultimii ani, Tribunalul București și Curtea de Apel (de două ori) au stabilit că Steaua nu și-a înstrăinat niciodată palmaresul.
După ce prima și cea mai importantă parte a procesului dintre cele două entități s-a încheiat (cea mai sus amintită), FCSB și Steaua se judecă în alte două procese. A rămas ”în aer” palmaresul deținut de AFC Steaua în perioada 1998-2003 (două titluri, o Cupă a României și o Supercupă), iar în plus ar urma să se judece și procesul legat de anumite mărci, unde Steaua a avut câștig de cauză în primă fază, dar recursul făcut de FCSB amână lucrurile.
Dacă CSA Steaua ar urma să aibă din nou câștig de cauză, atunci un alt proces ar putea fi deblocat, cel pentru prejudiciul de 37 de milioane de euro pe care ”militarii” i-l cer lui Gigi Becali pentru folosirea ilegală a mărcii în perioada 2003-2013.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News