INTERVIU Hadnagy Attila: „Nu există niciun conflict între români și maghiari. Am prieteni de naționalitate maghiară cu neveste românce, și invers. Trăim foarte bine unii lângă alții!”
Sport.ro vă prezintă a doua parte a interviului cu Hadnagy Attilla, oficialul formației Sepsi.
- Redăm azi partea a doua a interviului cu Hadnagy Attila, directorul general al clubului Sepsi Sfântu Gheorghe, în care atingem subiectul sensibil al conflictului dintre români și maghiari și al așa-zisului Ținut Secuiesc.
- În prima parte a dialogului, pe care am publicat-o ieri, oficialul covăsnenilor a explicat de ce clubul pe care-l conduce nu se poate bate la titlu și de ce nu a făcut niciun transfer în această iarnă.
În general, când mergeți în deplasări aveți probleme cu scandările xenofobe la adresa clubului dumneavoastră. La Rapid a fost ceva de gen?
N-am avut nicio problemă în Giulești. Și nici aici, acasă, n-am avut probleme cu Rapidul. Au scandat numai pentru echipa lor. De-aia și merge bine Rapidul, stadionul plin, toată lumea încurajează echipa. E foate frumos. Acolo trebuie doa să joace fotbaliștii. Sunt încurajați din primul minut până în ultimul.
Scandările acestea xenofobe cum le priviți când jucați pe alte stadioane? Vă deranjează, faceți ceva?
Am făcut multe demersuri. Au primit cluburile respective amenzi de 50 de milioane sau 100 de milioane și atât. Din păcate, tot persistă, persistă, dar nimeni nu face nimic să stopeze.
Ce credeți că ar trebui făcut?
Nu e treaba noastră, dar abitrii și observatorii nu prea bagă în seamă astfel de manifestări. Când am jucat acasă cu „U” Cluj, de trei ori s-au dus jucătorii noștri la arbitru pentru scandările xenofobe ale galeriei oaspeților. Nimic, nimic, nimic. El a spus că se concentrează la joc și că nu aude ce se strigă din tribune.
Prostii, fiindcă sunt sigur că aude. Problema este că nu vrea să audă. Dacă ar fi oprit meciul o dată, de două ori, de trei ori, poate că suporterii lui „U” ar fi încetat. Dacă nu oprește, aceștia continuă și nu se mai termină odată cu prostiile astea. Sunt unii în tribune care nu au nici școlă, nici nimic și vin la meciuri numai pentru scandal.
Parcă anul trecut, la Cluj, s-a oprit meciul...
Da, acolo s-a oprit o dată. Dar au continuat apoi. E mare păcat că se întâmplă asta. Sportul trebuie să se joace pe teren. Fotbalul trebuie să fie un spectacol, nu să vii la înjurături sau pentru scandal. Trebuie să privești ca și cum vii la teatru, să aplauzi, să vezi un meci bun și după aia să pleci acasă, ori bucuros, ori trist, dar măcar ai fost la un eveniment frumos.
„S-au întors cu spatele câțiva ultrași veniți din Ungaria”
Dar și unii dintre fanii dumneavoastră s-au întors cu spatele când s-a intonat imnul României la finala Cupei. Știți, nu?
Credeți-mă că nu au fost suporterii noștri. Au venit câțiva din Ungaria, și vreo 4-5 s-au întos cu spatele. După aia, eu nu am mai auzit de așa ceva pe stadionul nostru și nici nu cred că vor mai veni.
Mai mult vă fac rău ca imagine...
Clar, clar. E adevărat că ne-au făcut o imagine proastă, dar apoi suporterii noștri s-au comportat exemplar la Supercupă. Noi nu suntem o echipă de tradiție, înființată acum 50 sau 100 de ani. Noi avem o istorie mai scurtă, dar oricine vine pe stadionul nostru vede că aici este un spectacol, un eveniment la care oamenii beau bere înainte de meci la stadion, încurajează echipa și după aceea pleacă acasă.
Explicațiile unor gesturi considerate naziste de UEFA
E foarte bine dacă se întâmplă așa, dar ați avut o problemă la Ljubljana, în Conference League, din cauza căreia ați fost sancționați de UEFA...
Da, da, au fost niște neînțelegeri. Suporterii noștri au ridicat mâna dreaptă dinspre inimă spre cer, ca și cum ar spune: „Inima mea bate pentru Sfântu Gheorghe”.
UEFA a interpretat ca fiind un gest nazist...
S-a interpretat greșit. Noi am trimis o motivare la UEFA, dar nu s-a mai revenit. După aceea, am vorbit cu suporterii noștri și le-am spus să nu mai facă aceste gesturi și au înțeles, n-au mai fost probleme.
Sunt și suporteri de naționalitate română la Sfântu Gheorghe?
Oooo! Avem! Foarte mulți. Și în galerie, și în tribune, cu abonamente. Noi aici trăim împeună, suntem vecini, am un prieten care are nevastă româncă. Sunt femei de naționalitate maghiară care au soți români. N-avem nicio problemă. Astea-s prostii de afară. Cine a fost la noi poate să spună, știu foarte bine cum suntem.
Conflictul româno-maghiar, „umflat de unii de afară”
Deci spuneți că acest conflict româno-maghiar este artificial?
Este umflat de unii. Sunt prostii. Noi trăim foarte bine unii lângă alții. N-avem treabă. În primul rând, suntem oameni. Iar apoi de naționalități diferite.
Păi se tot vorbește de Ținutul Secuiesc, de autonomie...
Cum am zis, și cu asta termin, noi trăim foarte bine împreună. Alte pretenții nu avem. Trăim foarte bine și cu românii, și cu englezii, cu orice naționalitate. Repet, în primul rând suntem oameni.
Dar românii din galeria lui Sepsi cântă și ei cântecele alea în limba maghiară?
Da, da, da. Pot să zic că la noi, la Sfântu Gheorghe, majoritatea românilor știu ungurește. Noi toți știm românește, așa că au învățat și ei ce se cântă.
Cântece în română nu are galeria?
Cântece în română, nu prea.
Păi să-i învățați și un cântec în română.
Sincer, noi vrem să încurajeze echipa. Și dacă vor cânta în engleză, nu contează. În ultimul timp, nu prea au mai venit la stadion, nu știu de ce sunt supărați, fiidcă echipa asta merită să aibă mai mulți susținută cu stadionul plin. Chiar am rămas cu un gust amar la ultima etapă din anul trecut, cu Voluntari, când au fost maxim 2500 de spectatori.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News