ZIUA REGELUI HAGI 59 | Cum au explicat englezii porecla ”Maradona din Carpați” + Descrierea fabuloasă pentru ”Rege”

HAGI 59 | Cum au explicat englezii porecla ”Maradona din Carpați” + Descrierea fabuloasă pentru ”Rege” Fotbal intern

Gică Hagi a împlinit luni, 5 februarie 2024, 59 de ani, dar și 22 de ani și jumătate de când și-a agățat ghetele în cui.

Ultimul club căruia Gică Hagi i-a purtat echipamentul a fost Galatasaray. Și acum turcii se dau în vânt după dribbling-urile ”Regelui”. Lipea balonul de piciorul stâng, progresa în careu și îi executa pe toții portarii. Niciunul nu i-a scăpat. În fapt, turcii nici acum nu au trecut peste golul lui Hagi din meciul cu Athletic Bilbao, din septembrie 1998, care le-a tăiat respirația comentatorilor. ”Hagi! Hagi! Hagi!”, exclamau aceștia.

HAGI 59 | Cum au explicat englezii porecla ”Maradona din Carpați” + Descrierea fabuloasă pentru ”Rege”

”Maradona din Carpați” nu e o poreclă sporadică, așa cum relatează englezii de la GOAL. Magician pe teren, Hagi s-a luptat și s-a antrenat zilnic pentru a beneficia de asemănarea cu Diego Armando Maradona, fotbalistul emblematic al Argentinei decedat în urmă cu trei ani. ”Un geniu. A fost unic și va rămâne întotdeauna în inimile noastre”, spunea Hagi după moartea sud-americanului.

Fie că e vorba de reușita de excepție împotriva columbienilor de la Mondialul din '94, fie de lovitura de pedeapsă executată violent în '91, împotriva Scoției, din preliminariile CE, când l-a lăsat mască pe Andy Goram, britanicii sunt cerți de un singur lucru: ”Hagi i-a năvălit dintotdeauna pe goalkeeperi cu una dintre cele mai talentate ghete stângi din fotbal”.

”Pentru mult timp, porecla se simțea ca o hiperbolă. Dar într-o vară glorioasă, Hagi a arătat la fel ca Maradona: România - Argentina a fost unul dintre cele mai tari meciuri din istoria Campionatului Mondial. Globul pământesc s-a îndrăgostit pe loc de ce numea Hagi ulterior 'stilul fantastic al fotbalului nostru'”, au punctat englezii.


România - Argentina 3-2

  • 3 iulie 1994, în Pasadena, pe ”Rose Bowl”. Tricolorii aveau să pună în practică cel mai tare meci din istorie. Cu o maximă de 28 de grade Celsius, Anghel Iordănescu și-a condus fără emoții elevii de pe bancă. România a învins-o pe Argentina, grație ”dublei” lui Ilie Dumitrescu și torpilei lui Gică Hagi din partea secundă a meciului, moment în care a țâșnit spre mingea trimisă de Dumitrescu în interiorul careului și a lovit precis, din prima, fără să stea pe gânduri, direct în plasă.

”La Galatasaray și-a dobândit statutul de legendă, în timpul unei renașteri remarcabile. Influența sa asupra istoriei fotbalului nu e cuantificabilă. Pentru pasionați, Hagi reprezintă o libertate de exprimare care s-a pierdut de mult. E un jucător dintr-o epocă trecută: la bine și la rău, un adevărat decar. Și unul dintre ultimii de acest gen. Cu siguranță nu vom mai vedea pe nimeni la fel”, au mai scris cei de la GOAL.

Cariera impresionantă a lui Gică Hagi

Impresionanta carieră a lui Gică Hagi a început la Farul Constanța, în 1982. ”Regele” ajungea în București în 1983, la Sportul Studențesc, iar trei ani mai târziu prindea transferul carierei, la Steaua, proaspăta campioană a Europei, cu care a și câștigat Supercupa Europei în fața celor de la Dinamo Kiev (Hagi marca atunci golul victoriei).

În 1990, Real Madrid îl cumpăra pentru 4,3 milioane de euro, iar Hagi devenea primul și singurul român care a jucat în tricoul formației de pe ”Bernabeu”!. Au urmat ”Brescia Romena” condusă de Mircea Lucescu, Barcelona și Galatasaray.

În Turcia, Gică Hagi a avut cele mai mari performanțe din cariera de fotbalist. A câștigat, alături de Galatasaray, de patru ori consecutiv titlul în Super Lig, dar și o Cupă, două Supercupe, Cupa UEFA și Supercupa Europei.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!