Helmut Duckadam, supranumit "Eroul de la Sevilla", s-a stins din viață luni, 2 decembrie, la Spitalul Militar din București, la doar 65 de ani.
Fostul portar, cunoscut pentru performanța istorică din finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, a fost răpus de complicații de sănătate.
Ilie Dumitrescu, devastat: „Fotbalul românesc l-a pierdut”
La aflarea veștii tragice, Ilie Dumitrescu, fostul mare atacant al Stelei și prieten apropiat al lui Duckadam, a rămas șocat.
”Sunt, realmente, șocat. Nu-mi vine să cred! Fotbalul românesc și noi, toți, l-am pierdut pe Eroul de la Sevilla. Vorbesc și încă nu pot să cred că este adevărat! A fost o persoană sinceră și onestă, alături de care eu am petrecut foarte multe momente frumoase la Steaua (n.r - FCSB). Întotdeauna era sincer, chiar dacă mulți se puteau supăra. Nu va ieși din inimile noastre, va rămâne mereu Eroul de la Sevilla, locul în care s-a produs cea mai importantă performanță a fotbalului românesc”, a spus Ilie Dumitrescu, conform Digi Sport.
Fostul portar se internase cu dureri de spate cu o săptămână înainte de deces, iar acestea păreau inițial să nu aibă legătură cu operația pe cord deschis efectuată în septembrie.
Duckadam, care trecuse cu bine prin intervenția de înlocuire a unei valve cardiace, a murit luni, în jurul orei 11:30, la Spitalul Militar din București.
Cariera unui erou
Helmuth Duckadam și-a construit cariera într-o perioadă în care fotbalul era mai mult decât un sport, devenind un simbol național. Cu Steaua București, a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986, într-un meci de poveste împotriva Barcelonei. Performanța sa de a apăra patru lovituri de la 11 metri a rămas unică în istoria competiției.
Duckadam a fost desemnat cel mai bun jucător al anului în 1986, iar în palmaresul său se regăsesc și două titluri de campion al României și o Cupă a României, toate cucerite cu Steaua.
Cariera sa a fost curmată de o boală rară de sânge, care l-a ținut departe de teren pentru o lungă perioadă. A revenit în fotbal la Vagonul Arad, în eșalonul secund, însă s-a retras definitiv în 1991.