UPDATE ORA 14:30 Ion Țiriac a venit și el la ”Arena Națională”. Deja sunt mii de suporteri care au adus un ultim omagiu legendei Helmut Duckadam!
UPDATE ORA 14:15 PRO TV a depus o coroană lângă sicriul legendarului portar. Și-au făcut apariția și actualii jucători de la FCSB (vezi galeria foto). Coroana campioanei României este purtată de portarul Ștefan Târnovanu.
UPDATE ORA 14:00 Din partea Federației Române de Fotbal au depus o coroană Miodrag Belodedici și membri ai staff-ului tehnic de la echipele naționale de seniori și de tineret. A ajuns și Viorel Moldovan, acum președinte la Rapid. S-a deschis și accesul pentru public! Accesul în stadion se va face pe la intrările din Bd. Basarabia, str. Maior Coravu şi str. Pierre de Coubertin.
UPDATE ORA 13:30 Au venit Laszlo Boloni, primul coechipier prezent la ”Arena Națională” din generația Steaua '86, dar și campioana olimpică Alina Dumitru.
UPDATE ORA 13:00 Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Helmut Duckadam a fost depus la Arena Națională. Este prezentă și mama legendarului portar (vezi galeria foto). CITEȘTE AICI cum i-au schimbat comuniștii numele lui Helmut Duckadam, șvab după tată și maghiar după mamă.
Știrea inițială
Helmut Duckadam, legenda Stelei care a apărat patru lovituri de departajare în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, a decedat luni la vârsta de 65 de ani.
Duckadam este al treilea fotbalist stelist din "Echipa de Aur" care nu mai este în viață, după Lucian Bălan și Ilie Bărbulescu.
Legendarul portar intrat în Cartea Recordurilor va fi omagiat astăzi, începînd cu ora 14:00, pe Arena Națională, unde va fi depus trupul neînsuflețit, după care va fi incinerat, conform dorinței sale testamentare.
La Arena Națională urmează să-și facă apariția și jucătorii campioanei FCSB.
Colegii de la Steaua, reacții sfâșietoare
Foștii colegi sunt în stare de șoc după dispariția lui Helmut Duckadam.
"Eu nu credeam, l-am sunat de vreo trei ori pe el, pe Duckadam. Nu credeam că se întâmplă la un munte de om”, a spus Adrian Bumbescu, completat de Marius Lăcătuș: "Am făcut isprăvi și minuni împreună”.
Iar Laszlo Boloni a subliniat și el pentru PRO TV: ”Era prea tânăr și Dumnezeu l-a chemat la el. Pentru noi a fost și va rămâne un prieten și un om mare. Acum când dispare îți dai seama că era mult mai mare decât îl credeam”.
Helmut Duckadam, o carieră distrusă de accidentări din care a lipsit naționala României, dar cu magicul 1986!
Născut pe 1 aprilie 1959 la Semlac, judeţul Arad, Helmuth Duckadam a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 cu Steaua şi a fost de două ori campion al României, în 1985 şi 1986.
El a făcut primii paşi în fotbal la echipa Semlecana, iar în 1974 a ajuns la Şcoala Sportivă Gloria Arad. Trei ani mai târziu, a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C, pentru ca peste un an să fie transferat de UTA, echipă la care şi-a făcut apariţa în prima divizie pe 17 septembrie 1978, într-un meci pierdut în deplasare cu CS Târgovişte, scrie news.ro.
După patru sezoane la UTA, Duckadam a fost transferat de Steaua Bucureşti. A fost supranumit "Eroul de la Sevilla", după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alexanco, Pedrazza, Alonso şi Marcos. Performanţa reuşită de Helmuth Duckadam pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor.
În acelaşi an în care a câştigat Cupa Campionilor, Duckadam a suferit o operaţie la braţul drept care l-a forţat practic să se retragă din activitate, la vârsta de 27 de ani, chiar dacă portarul de legendă a continuat să apere în ligile inferioare în anii '90, la Vagonul Arad (Divizia C).
În total, are 133 de apariţii în Divizia A, 13 în Cupa României şi nouă în Cupa Campionilor Europeni. La echipa naţională a României a avut doar două selecţii.
1986 a fost de fapt sfârșitul! Unde a jucat în anii '90 Helmut Duckadam, legenda fotbalului românesc
În acelaşi an în care a câştigat Cupa Campionilor, Duckadam a suferit o operaţie la braţul drept care l-a forţat practic să se retragă din activitate, la vârsta de 27 de ani, chiar dacă portarul de legendă a continuat să apere în ligile inferioare în anii '90.
Legăturile cu Aradul de la începutul și sfârșitul carierei sunt detaliate de publicația Sport Arad:
”Duckadam a jucat la patru echipe din Arad, inclusiv la UTA între 1978 și 1982
Helmuth Duckadam s-a născut pe 1 aprilie 1959, în comuna arădeană Semlac. A făcut junioratul la Semlecana Semlac și la Gloria Arad, iar ca senior a fost legitimat la: Constructorul Arad (1977-1978), UTA (’78-’82), Steaua (ianuarie ’83-’86), Vagonul Arad (’89-’91) și CPL Arad (’93-’94).
A debutat în Divizia A pe 17 septembrie 1978, în partida CS Târgoviște – UTA 2-0, adunând în total 133 de partide pe scena primului eșalon. A disputat ultima partidă în Divizia A pe 14 iunie 1986, Steaua – SC Bacău 2-1. Duckadam a jucat și 11 meciuri în cupele europene, în care a luat doar 6 goluri.
În palmares, arădeanul are o Cupă a Campionilor Europeni (’86), două titluri de campion (’85, ’86) și o Cupă a României (’85), toate cu Steaua. Helmuth Duckadam are și două selecții în naționala de seniori, în amicalele cu Danemarca (scor 1-0) și în RDG – România 4-1, când a fost pe teren în ultimele trei minute”.
Helmut Duckadam, fotbalistul complet! A înscris un gol în Cupa României imediat după cele 4 penalty-uri apărate la Sevilla
Imediat după prestația legendară din finala CCE, Duckadam a marcat din penalty pentru Steaua într-un 5-1 cu Progresul din Cupa României!
Site-ul oficial al clubului Steaua București rememorează momentul istoric, sub titlul ”FILĂ DE POVESTE | DUCKADAM – GOL DIN PENALTY LA PRIMUL MECI DUPĂ SEVILLA”:
”Se știe, finala Cupei Campionilor Europeni a fost câștigată de Steaua pe data de 7 mai 1986, la loviturile de departajare, la Sevilla, în fața celor de la FC Barcelona. Portarul stelist de atunci, Helmuth Duckadam, reușea o performanță demnă de Cartea Recordurilor, prin apărarea celor patru penalty-uri consecutive, executate de mari fotbaliști spanioli cum ar fi Alexanco, Pedraza, Pichi Alonso și Marcos.
Echipa a revenit acasă și, după ce a savurat triumful inegalabil, s-a reintegrat în competițiile interne, care se aflau și ele în linie dreaptă. În campionat, următoarea etapă fusese programată pe 10 mai 1986, numai că ”viteziștii” jucaseră acel meci, o deplasare câștigată cu 4-0 pe terenul celor de la Chimia Rm. Vâlcea, în devans, pe 30 aprilie 1986.
Prima apariție oficială a roș-albaștrilor, în calitate de campioană europeană între echipele de club, a însemnat un sfert de finală de Cupa României. Sesizând potențialul momentului, conducerea clubului militar a elaborat rapid o strategie de marketing. Partida cu divizionara secundă Progresul Vulcan București s-a disputat pe cea mai mare arenă a țării de la acel moment, Stadionul ”23 August” din București, pe 15 mai 1986, pe teren neutru.
Jocul a început cu prezentarea Cupei Campionilor Europeni, steliștii făcând un simbolic tur de onoare, apoi o sumedenie de fotografii cu trofeul, în cercul median. Partida contra progresiștilor a fost, evident, o formalitate, diferența de valoare fiind categorică.
Steaua s-a impus cu scorul de 5-1, însă lucrul pentru care acest meci a rămas în istorie este… lista marcatorilor. Acolo a figurat, în premieră și fapt unicat, portarul Helmuth Duckadam. În prima repriză, în minutul 32, când tabela de marcaj indica deja 2-0, pentru steliști s-a acordat o lovitură de la 11 metri. Spontan, publicul, peste 70 000 de spectatori, a scandat numele lui Duckadam. Staff-ul tehnic a prins din zbor ideea și, cu toate că o astfel de ipoteză nu fusese luată în calcul, antrenorul principal, Emerich Jenei, i-a solicitat cerberului să meargă să execute penalty-ul. Duckadam a traversat terenul și a ajuns în celălalt careu, unde și-a potrivit nonșalant mingea pe punctul cu var. El, care apărase patru lovituri de pedeapsă în urmă cu o săptămână, nu s-a sfiit să îl învingă pe omologul său din poarta progresistă, pe nume Buzoianu. Șutul în sine nu este unul de kinogramă. Duckadam a trimis exact pe centrul porții, însă cerberul advers deja plecase, în plonjon, spre colțul din stânga sa. Așa a marcat Duckadam singurul gol al carierei sale, într-un moment încărcat de simbolistică pentru el însuși, dar și pentru clubul militar. Golul lui Duckadam a pulverizat orice urmă de îndoială cu privire la echipa care avea să meargă mai departe, în semifinalele Cupei României.
Iată care a fost garnitura stelistă aliniată la meciul cu Progresul:
Duckadam – Bărbulescu, Belodedici, Bumbescu, Weissenbacher – Tudorel Stoica, Majearu, Boloni, Balint (min. 46 Bălan) – Lăcătuș, Pițurcă (min. 46 Radu II).
Au marcat: Pițurcă min. 7, Boloni min. 21, Duckadam min 32 din lovitură de pedeapsă, Lăcătuș min. 74 și 89. Meciul dintre Steaua și Progresul Vulcan a fost transmis integral la postul public de radio”.
Unde au ajuns mănușile cu care Helmut Duckadam a apărat cele 4 penalty-uri din finala CCE de la Sevilla
Mănușile cu care Duckadam cu care a apărat cele patru penalty-uri în finala Cupei Campionilor Europeni au ajuns anul trecut din nou în România, fiind expuse pentru câteva luni la Muzeul Fotbalului din București.
„Suntem onorați și bucuroși pentru că am putut oferi această șansă extraordinară pentru mai multe generații de români. Începând din 28 aprilie (n.r. - 2023), mănușile de poveste ale lui Helmut Duckadam sunt readuse în țară de Muzeul Fotbalului pentru mai multe luni.
Sperăm ca proiectul nostru să inspire și să aducă modelele fotbalului aproape de suporteri prin simboluri excepționale precum acesta. După mai bine de două decenii mănușile lui Duckadam, aflate în proprietatea unui român stabilit în Canada, reintră în viața românilor!”, explicau atunci cei de la Muzeul Fotbalului.
Proprietarul mănușilor este chiar un arădean pe nume Voicu, stabilit în Canada, care le-a achiziționat în anul 2002 pentru suma de 3.000 de dolari chiar de la Duckadam, care le scosese la vânzare!