Campionatul românesc se apropie de pauza de iarnă, ultima etapă din 2024, cea cu numărul 21, urmând să se joace în weekendul de 20-22 decembrie. Apoi, prima rundă din 2025 e programată pentru weekendul de 17-19 ianuarie.
Acum, când s-au scurs 17 din cele 30 de etape din sezonul regulat, deja putem trage niște concluzii și să facem o evaluare corectă a echipelor din Superliga. Iar aceste concluzii ies în evidență, când punem clasamentul de acum lângă cel de anul trecut, tot după 17 etape.
Top 6 în Superliga acum, după 17 etape
1. Universitatea Cluj 30 de puncte
2. CFR Cluj 28p
3. Dinamo 28p
4. FCSB 27p
5. Petrolul 26p
6. Universitatea Craiova 25*
*are un meci mai puțin disputat
Top 6 în Superliga anul trecut, tot după 17 etape
1. FCSB 37 de puncte
2. CFR Cluj 32p
3. Rapid 30p
4. Universitatea Craiova 29p
5. Hermannstadt 25p
6. Petrolul 25p
Kopic a făcut minuni la Dinamo
Când facem o comparație între cele două ierarhii de mai sus, cele mai importante observații ar fi următoarele:
*Universitatea Cluj și Dinamo sunt surprizele plăcute ale sezonului actual, în condițiile în care sunt pe locurile de play-off, postură în care nu se aflau în stagiunea precedentă. Ce-i drept, Universitatea Cluj era, totuși, în „buza“ play-off-ului și anul trecut, după 17 runde. Atunci, ardelenii ocupau locul 7, la doar două puncte de poziția a 6-a. Ulterior însă, după terminarea sezonului regulat, Universitatea Cluj a rămas tot pe 7, la un punct de Farul care a prins play-off-ul, și a mers în play-out.
*Dinamo e de departe cea mai spectaculoasă revelație din acest campionat! Anul trecut, pe vremea asta, formația din Ștefan cel Mare ocupa locul 15 din 16, cu doar 10 puncte și cu un golaveraj catastrofal: -19. Acum, Dinamo are aproape de trei ori mai multe puncte și +8 la golaveraj (26-18). Aici, se vede mâna croatului Zeljko Kopic (foto), un adevărat „magician“. Pentru că schimbarea pe care a produs-o la Dinamo, în decurs de un an, poate fi catalogată drept un miracol fotbalistic.
*La capitolul de decepții pot fi trecute Hermannstadt și Rapid. Adică, echipele care, anul trecut, după 17 etape erau pe locuri de play-off. Dacă giuleștenii pot spera și acum la o clasare între primele 6, în condițiile în care sunt pe 8 acum, la doar un punct de play-off, în schimb, sibienii nu mai nicio șansă, realist vorbind, la un asemenea obiectiv. Echipa lui Măldărășanu, chiar dacă tocmai a învins liderul Universitatea Cluj, se zbate în subsolul clasamentului, fiind pe locul 15 din 16, la nouă puncte de play-off.
*Se impune și o observație în cazul FCSB-ului. Deși merge bine pe două fronturi, în campionat și în Liga Europa, totuși, parcursul european a avut un impact negativ asupra rezultatelor pe plan intern. Pentru că, anul trecut, după 17 etape, FCSB era lider în campionat, cu 37 de puncte. Acum, bucureștenii sunt „doar“ pe 4 și au 10 puncte în minus, comparativ cu anul trecut.