OPINIE | Pentru Dinamo urmează trei ani previzibili, dar foarte complicați. Două falimente și o promovare surpriză?
În proporție de 99%, echipa retrogradată din Liga 1 nu va mai apuca să evolueze pe noul stadion din Ștefan cel Mare.
Ca să înțelegem ce o așteaptă pe Dinamo, după prima retrogradare a echipei din istorie, trebuie să ne întoarcem în timp. Secția de fotbal a clubului Dinamo, înființată în 11 mai 1948, prin fuziunea a două echipe bucureștene, Unirea Tricolor (1914) și Maccabi (Ciocanul / 1919), a rămas sub controlul Ministerul Afacerilor Interne aproape 50 de ani, în cea mai glorioasă perioadă a existenței sale. Clubul a fost aproape de desființare, la începutul anului 1990, după ce apropiați ai premierului Petre Roman au cerut demilitarizarea celor mai importante două echipe românești, dar s-au lovit de opoziția FRF și a altor oameni politici.
Ulterior, scoaterea de sub tutela MAI și MApN a cluburilor Dinamo și Steaua a fost dusă la capăt, în 1994 și 1998, sub comanda ministrului Victor Babiuc. Motivându-se o directivă a UEFA, care ulterior s-a dovedit că a fost înțeleasă și transpusă într-un mod radical de către FRF, Dinamo a început să fie administrată prin intermediul Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo București, o societate non-profit cu Nicolae Badea în poziția de președinte al Consiliului Director, în care MAI a contribuit cu baza sportivă, marca "Dinamo", locul din Divizia A și lotul inițial de jucători, iar investitorii privați au promis să injecteze sume consistente în transferuri și pentru plata salariilor.
În 2001, clubul a fost privatizat și a apărut SC Dinamo 1948 SA, acționari fiind ACS FC Dinamo și un grup de afaceriști. Presa a descoperit că, începând cu 2005, pe SC Dinamo 1948 SA se obținea licența de la FRF și au fost trecute beneficiile, în timp ce pe ACS FC Dinamo au rămas datoriile, ajunse între timp la peste 10 milioane de euro. ACS FC Dinamo se află în insolvență din 2010, iar o echipa de fotbal a acestei societăți activează în Liga 4 București.
În martie 2013, Ionuț Negoiță a preluat clubul din Liga 1, prin societatea Lotus Perfect Products SRL, care controla pachetul majoritar al SC Dinamo 1948 SA. Clubul a intrat în insolvență, în iunie 2014, și a încheiat procedura, în septembrie 2015, trecând apoi în posesia lui George Drăghia, soțul angajatei lui Negoiță de la Hotelul RIN, iar în ultimii ani a fost cedat spaniolului Pablo Cortacero, pentru ca în prezent Dorin Șerdean, un politician și afacerist obscur din județul Alba, să dețină acțiunile. Dinamo a reintrat în insolvență, în mai 2021, iar Iuliu Mureșan a devenit administrator special și Răzvan Zăvăleanu este administrator judiciar. La jumătate acestei luni, Șerdean a câștigat procesul deschis, după ce a fost destituit din funcția de președinte al grupării din Ștefan cel Mare, și trebuie să fie repus în funcția.
Cam atât cu istoria, să revenim în prezent. Anul trecut, CS Dinamo a înființat o echipă de fotbal, înscrisă în Liga 4 București, după ce deschisese și o academie de juniori, unde au fost cooptați Ionel Dănciulescu, Marius Niculae sau Dănuț Lupu. Deși inițial s-a crezut că aceasta a fost înscrisă în campionat doar pentru a justifica construirea noului stadion, formația antrenată de Daniel Iftodi a devenit campioană municipală și va juca contra celei mai bune echipe din Călărași pentru promovarea în Liga 3. Echipa a strâns deja jucători cu experiență la nivelul Ligilor 2 și 3, printre care și Alex Iordănescu, fiul lui Anghel Iordănescu, și are șanse să urce în eșalonul superior. La sărbătoarea prilejuită de împlinirea a 74 de ani de la înființarea clubului dinamovist au fost prezenți mai mulți politicieni cu greutate și oameni de afaceri, semn că echipa din Liga 4 se bucură de un sprijin superior celei recent retrogradate din Liga 1 și finanțarea la nivelul diviziei a treia nu va fi o problemă. Chiar Mircea Lucescu și-a oferit sprijinul pentru clubul MAI.
Pe de altă parte, societatea controlată de Nicolae Badea, aflată în insolvență de mai mult de un deceniu și cu datorii imense, va recupera marca "Dinamo" și palmaresul, pentru că echipa lui Negoiță - Drăghia - Cortacero - Șerdean le putea menține doar dacă echipa rămânea în Liga 1. "Dinamo Badea" a pierdut procesul și angajații săi au fost evacuați din Ștefan cel Mare, decizie care a deblocat demolarea și reconstrucția noului stadion de 25.000 de locuri. Fără nicio perspectivă de redresare financiară, cu MAI ca adversar într-un război total și la un singur pas de declararea falimentului, e aproape imposibil ca societatea să evite dizolvarea, în următorii ani, fără o infuzie de mai multe milioane de euro.
În sfârșit, echipa retrogradată din Liga 1 se află într-o situație dezolantă. După pierderea barajului cu "U" Cluj, echipa se va despărți de antrenorul Dușan Uhrin, dar și de toți jucătorii importanți din lot. Fără stadion propriu și fără o infuzie de 2-3 milioane de euro, pentru a putea ataca promovarea, echipa e sortită să rămână în jumătatea rușinoasă a Ligii 2. Cu societatea aflată în insolvență, oficialilor le va fi aproape imposibil să evite falimentul, după ce una dintre principalele surse de venit, drepturile tv pentru Liga 1, a dispărut.
O altă finanțare e și ea în aer, după ce programului DDB a arătat că implicarea activă a liderilor galeriei a dinamitat administrarea clubului, care a schimbat în acest sezon patru antrenori și a folosit peste 50 de jucători. Entuziasmul a dispărut și înscrierile în program au încetinit, mulți fani fiind nemulțumiți din cauză că donatorii de rând nu au avut niciun cuvând de spus în activitatea clubului. De asemenea, formația trebuia să renunțe la sigla și denumirea "FC Dinamo", după ce clubul a fost somat de societatea lui Nicolae Badea să le schimbe, iar acum le-a pierdut oficial, după retrogradare, conform unei clauze din actul constitutiv din 2001.
Sunt șanse foarte mari ca inaugurarea noul stadion Dinamo, programată pentru finalul anului 2024 sau începutul anului 2025, să găsească SC Dinamo 1948 SA și ACS FC Dinamo în faliment, iar CS Dinamo să-și recupereze marca, palmaresul și arena, iar echipa să ajungă cel puțin în Liga 2. Însă, spre deosebirea de situația de la CSA Steaua, care a pierdut șansa de a juca barajul de promovare în Liga 1, din cauză că MApN nu a cesionat la timp activitatea unui club de drept privat, în anturajul clubul dinamovist se află un grup de oameni de afaceri importanți, printre care Marian Iuhasz sau Alexandru Erbașu, care au ajutat, prin sponsorizările lor, echipa de handbal să ajungă în grupele Champions League. Pentru Dinamo urmează un trei ani previzibili, dar foarte complicați, care poate aduce două falimente și o promovare surpriză.
Text și foto - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News