OPINIE | "Regele" poate fi contrazis 

OPINIE | Regele poate fi contrazis  Fotbal intern

Da, Hagi poate fi contrazis,  dacă ai argumente, și nu numai el, dar și sistemul actual de pregătire a tinerilor, ba chiar al copiilor.

de Dan Chilom

La ce mă refer? La pregătirea fizică a viitorilor noștri fotbaliști. De ce nu  acordăm mai mult timp pregătirii fizice încă de pe timpul junioratului, și insistăm atât de mult cu “mingicarii”? 

  • Opinie 1

De ce credem noi, la unison, că identitatea noastră de joc este una bazată pe tehnicitate și posesia balonului, pe dribling și scoaterea a unui om din joc, doi, sau chiar trei.

Pai credem asta  pentru că ne raportăm la Hagi, la Dobrin sau chiar la Mutu. Fotbalul s-a schimbat, de fapt fotbalul este mereu în mișcare, “ un perpetuum mobile”  de aceea este și atât de îndrăgit și de urmărit pe întreaga noastră planetă.  De unde reiese contradicția? Pai hai să ne uităm la ce produc academiile din străinătate, ce tip de jucători, adevărate mașini de fotbal, tineri  cu o pregătire atletică de necrezut.

Sportul este bazat acum în principal pe pregătirea fizică. Da, ore întregi de stat în sala de mușchi, ore întregi petrecute cu preparatorul fizic. La marile cluburi europene , copiii sunt aleși pentru performanță după criteriile atletice, ulterior fiind aplicat bagajul tehnic! Selectarea acestor puști se face pe criterii științifice , și sub  îndrumarea specialiștilor care se ocupă  de formarea lor atletică, deci ca prim exemplu de urmat, atunci când discutăm de performanță,  ar fi rolul extrem  de important al preparatorului  fizic.

Ne uităm cum romanii nu mai pot câștiga dueluri “unu contra unu” cu aproape nimeni în fotbalul european actual. Da, ăsta este adevarul! Nu mai putem domina aproape nici o națiune din punct de vedere fizic, atletic. Nu am învățat nimic din experiențele tinerilor noștri ajunși în campionate puternice, acolo unde ori nu au reușit deloc , ori nu i-am recunoscut după câteva luni de pregătire, devenind alți oameni.

Ianis Hagi poate fi primul în capul listei. Un copil cu calități reale, care a reușit să se impună în fotbalul european doar după ani buni de fortificare  fizică la cel mai înalt nivel. Hai să ne aducem aminte cum arăta Dragușin înainte să place în Italia, și cum se prezintă  după un an la Juventus. De nerecunoscut! Exemplele sunt multe. Plutoane de fotbaliști care în România au “rupt norii”, iar în campionatele puternice din vest nu s-au impus din cauza lipsei de pregătire.

Vorbeam la un moment dat cu Marius Niculae, și îmi  spunea că antrenamentele de la Mainz conduse de Jurgen Klopp ar fi fost adevărate cosmaruri pentru fotbaliștii din Liga 1, el recunoscând că lîn Germania a fost supus unor teste  fizice incredibile, dar le-a trecut, știut fie faptul că “Săgeată” a excelat mereu la nivelul pregătirii atletice, ăsta fiind și atuul lui atunci când  a pășit în fotbalul mare. 

Ne uităm săptămână  de săptămână la meciurile din campionatele puternice si regăsim  la tot pasul, jucători care excelează în pregătirea fizică. Haaland este primul exemplu care îmi vine în minte, dar și Cristiano Ronaldo care prin pregătirea fizică barbară pe care o face  zi de zi, reușește să rămână în top la aproape 37 de ani. Exemple sunt foarte multe. Mentalitatea din vest pare una neverosimilă: antrenamente dure încă de la vârste fragede, alimentație , medicație, preventie, refacere, și de la capăt. Si iar și iar și iar!

Fotbalul a devenit de mult o industrie. Fotbalul actual este “atletism cu mingea la picior”! Viitorul fotbalului românesc poate atârna de această perceptie învechită de a forma  tinerii în stilul fotbalului boem care se jucă acum  treizeci  sau poate și mai mult de ani. Trebuie să ne revenim repede pentru că celelalte  națiuni au făcut-o deja, si au înțeles cât de mult contează pregătirea fizică în dezvoltarea unui tânăr  pentru fotbalul actual. 

Si, da, asta poate pleca chiar de la “Rege”!

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!