Ovidiu Burcă, salvatorul lui Dinamo. Caramavrov scrie despre antrenorul momentului în fotbalul românesc
Când a fost instalat Burcă la Dinamo, în vara anului trecut, cred că era singurul nebun care mai credea într-o renaștere a echipei.
Știa că șansele sunt mici, că lotul e modest, că sunt probleme cu banii, dar a dat cu toate astea de pământ și a zis: „Eu muncesc, eu vreau, eu pot”.
Și le-a transmis aceste gânduri jucătorilor, transformându-le cu timpul în „Noi muncim, noi vrem, noi reușim.”
A fost dificil să-i trezească pe băieții din lot la viață și la fotbal. Începutul a fost catastrofal. Specialiștii o dădeau pe Dinamo ca și retrogradată în Liga a treia. După 7 etape, „roș-albii” aveau doar șase puncte! Dar Burcă muncea, gândea, încerca. Și „câinii” au început să mârâie. Au urmat 9 meciuri cu un singur eșec! Dinamo visa.
A venit iarna și apoi greva jucătorilor, după care antrenorul a făcut o conferință de presă bombastică, în care a înșirat un noian de fraze studiate dinainte și n-a răspuns la nicio întrebare a jurnaliștilor. Ca imagine, n-a dat chiar bine, dar Burcă a transmis un mesaj: „Vreți să mergeți mai departe cu mine? Vreți să încercăm imposibilul? Atunci, aveți încredere în mine!”
Au căzut atunci câteva capete și chiar tehnicianul recunoștea de curând că a fost momentul în care cei rămași s-au unit. Dinamo devenea o echipă.
Și-a dat masteratul in antrenorat
În 2023, au fost multe meciuri bune și rezultate pe măsură, dar și vreo trei-patru sincope. Apoi, victoriile de final cu Oțelul și CSA Steaua, eșecul cu Iași și calificarea în barajul pentru promovare.
Iar la acest meci de baraj, Burcă și-a dat masteratul în antrenorat. A așezat atât de bine echipa, a fost într-un permanent dialog cu jucătorii lui, a contracarat mutările din tabăra adversă, care a intrat cu doi atacanți centrali, a îndemnat permanent spre atac, indiferent că era 1-0, 2-0 sau 5-1, și a obținut un rezultat fantastic pentru Dinamo.
Ei, așa vreau să-i văd lucrând și manifestându-se pe toți antrenorii români. Burcă le dă clasă prin comportament, ținută și inteligență unor antrenori mai celebri, gen Dan Petrescu, Eugen Neagoe, Mircea Rednic. Cu tact, cu calm, cu încredere, știind ce are de făcut și comunicând cu jucătorii pe teren și cu fanii lui Dinamo prin interviurile pe care le dă și prin mesajele transmise în conferințele de presă.
Burcă a redemonstrat că rolul antrenorului e esențial într-o echipă care vrea performanță. Și că atunci când ai mintea ascuțită, când crezi în ceea ce faci, când crezi în propriii jucători și în munca pe care o depui, poți transforma niște băieți pe care mulți îi vedeau în Liga a treia într-o trupă care să promoveze în Liga 1.
Felicitări, Ovidiu Burcă!
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News