Pierde Romania organizarea EURO 2020? Problema sigurantei pe National Arena se adauga unor alte nereusite ale autoritatilor
National Arena si-a inchis portile, cel putin pentru o perioada, din cauza lipsei autorizatiilor si a avizelor de siguranta. Steaua, echipa care isi disputa meciurile de acasa pe stadionul national, a fost nevoita sa se relocheze in aceasta etapa, pentru meciul cu Botosani, tocmai la Cluj, la 500 de kilometri distanta (DETALII AICI).
Problema sigurantei pe National Arena este ultima pe o lista mai lunga a problemelor cu care Romania se confrunta. Desemnata sa organizeze partide de la "Pan-Europeanul" din 2020, contand pentru grupe, dar si pentru optimile de finala, tara noastra nu a reusit pana acum de se tina de cuvant in niciun aspect.
Romania ar trebui sa se pregateasca pentru demararea unui mega proiect care presupune dezvoltarea infrastructurii si a stadioanelor de fotbal in vederea gazduirii unor meciuri de la Campionatul European din 2020, insa lucrurile stau pe loc. Din acest motiv, spune Mircea Sandu, UEFA se poate razgandi.
Bucurestiul a fost desemnat oras gazda la turneul final al Campionatului European din 2020 in urma cu o buna bucata de vreme, iar bucuria de la acea vreme a autoritatilor, dar si a fanilor a fost una mare.
UEFA a atribuit capitalei Romaniei dreptul de a fi gazda mai multor partide din faza grupelor Europeanului din 2020, insa cu o conditie: aceea a demararii unor ample proiecte de dezvoltare a infrastructurii si a modernizarii mai multor arene din capitala si din imprejurimi, incluzand celelalte trei mari stadioane ale Bucurestiului - Ghencea, Giulesti si Stefan cel Mare.
Romania s-a angajat la acest lucru, dar realitatea din teren nu este ca cea de pe hartie.
Mircea Sandu, fost presedinte al FRF si membru al Comitetului Executiv al UEFA, spunea nu mai departe de acum cateva zile ca Romania ar putea pierde dreptul de a mai organiza cel mai mare eveniment sportiv din istoria tarii. Sandu a vorbit pe seama acestui subiect, explicand faptul ca investitiile promise in dosarul depus la UEFA intarzie sa fie pornite, in timp ce autoritatile fac stadioane in alte orase.
"Au trecut un an si doua luni de cand am aprobat in Comitetul Executiv la UEFA si nu vad sa se fi intamplat ceva acolo. Dosarul ala are niste obligatii foarte clare, pe care statul roman prin guvernul Romaniei si le-a asumat si nu am vazut nimic intr-un an si doua luni de zile. Noi facem stadion la Targu Jiu... Hai sa va spun: erau 5 orase mari desemnate de Guvern sa fie fan-zone: Timisoara, Craiova, Iasi, Cluj, Constanta. Te obliga dosarul de candidatura sa ai 5 orase care sa fie fan-zone in care sa dezvolti, sa promovezi, sa faci niste investitii", spunea Mircea Sandu.
Acesta a precizat si care erau investitiile prioritare pentru Romania, in vederea organizarii Euro 2020.
"In primul rand, cele 4 stadioane din Bucuresti care trebuiau sa gazduiasca antrenamentele pentru cele 4 meciuri trebuie sa fie la 4 stele. Noi am desemnat stadioanele Steaua, Dinamo, Rapid si Tineretului (Arcul de Triumf - n.red.). Trebuie sa aiba tribunele acoperite.
In plus, in Bucuresti trebuie facut metroul de la aeroport pana in centru, pana in 2019. Trebuie facuta autostrada Bucuresti - Nadlac", a mai spus fostul sef al FRF.
Problemelor legate de intarzierea demararii proiectelor de infrastructura li se adauga acum si cele de siguranta. Avem unul dintre cele mai moderne stadioane din estul Europei, dar si o mare problema - National Arena nu are niciun fel de aviz de siguranta. Asta in timp ce Dumitru Dragomir, fostul sef al LPF, face afirmatii socante: "In caz de incendiu, mor oamenii pe National Arena ca sobolanii".
Bucurestiul a obtinut, in septembrie 2014, dreptul de a organiza patru meciuri la Campionatul European din 2020, trei din faza grupelor si unul din optimile de finala.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News