Nicolae Rainea a fost inmormantat cu onoruri militare. Porumboiu, Alexandru Tudor, Chivorchian si Argaseala, prezenti

Cel mai titrat arbitru roman din toate timpurile, Nicolae Rainea, a fost inmormantat, sambata, la cimitirul Eternitatea din Galati, cu onoruri militare, la ceremonia religioasa fiind prezenti, alaturi de familie, cativa fosti si actuali oameni din sport, oficialitati locale, dar si simpli galateni.

Ceremonia religioasa de inmormantare a celui mare arbitru roman, Nicolae Rainea, a inceput sambata dimineata la Capela Sfanta Sofia din Galati, unde au fost prezente, alaturi de familia indoliata, oficialitati locale, printre care si prefectul judetului Galati, Dorin Otrocol, dar si cativa dintre fosti si actuali oameni din sport, cum ar fi Adrian Porumboiu, Alexandru Tudor, Cristian Munteanu, Gheorghe Chivorchian si Valeriu Argaseala, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dupa slujba de la capela, in fata careia a asteptat o garda militara, in aplauzele celor aproximativ 70 de galateni veniti sa-i aduca un ultim omagiu lui Nicolae Rainea, sicriul cu trupul neinsufletit al acestuia a fost purtat pe brate de patru militari la masina mortuara. Unul dintre cei mai afectati de trecerea in nefiinta a lui Nicolae Rainea a fost arbitrul Alexandru Tudor.

"Nea Nicu a fost ca si bunicul meu. Nu pot sa mai spun nimic, ma iertati", a afirmat Tudor care cu greu isi putea gasi cuvintele.

Convoiul de masini s-a deplasat apoi catre Stadionul Clubului de Fotbal "Otelul" din Galati, unde a facut o scurta oprire.

"A fost un model, un bun profesor, a fost un om de la care am avut ce sa invatam, a fost chiar ceea ce trebuia pentru arbitrajul romanesc. Suntem trecatori, e cursul vietii. Vineri (n.r. - 27 martie) am vorbit cu el si era asa de vioi si povestea diverse intamplari pe care le-am avut impreuna, chiar si bancuri, iar astazi il conducem pe ultimul drum. Asta este viata, trebuie sa ne obisnuim cu asta, sa-i multumim pentru ceea ce a facut pentru ca merita din plin, sa fim alaturi de familie si sa mergem mai departe. in conjunctura in care suntem astazi este foarte greu sa poti sa ajungi la performantele pe care le-a avut si tocmai de aceea cred ca trebuie pastrat ca model si urmat. Nea Nicu a fost o parte din fotbalul romanesc, partea de arbitraj, si cred ca pentru asta a si fost menit sa traiasca pe pamantul asta, sa arate ca se poate face performanta la nivel extraordinar de inalt, si din Romania, chiar si din conditiile, sa nu uitam, pe care le traiam atunci", a declarat, jurnalistilor, Valeriu Argaseala, presedintele CA al FC Steaua.

Convoiul de masini s-a indreptat apoi catre Cimitirul Eternitatea, unde a avut loc ultima parte a ceremoniei religioase de inmormantare, dupa care militarii au tras cu armele trei salve de foc. Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Nicolae Rainea a fost coborat apoi intr-un cavou pe a carui piatra funerara scrie: "Nic. Rainea - Cetatean de onoare, cel mai mare arbitru roman din toate timpurile".

Prezent la sluba de inmormantare, secretarul general al Federatiei Romane de Fotbal, Gheorghe Chivorchian, a spus ca trecerea in nefiinta a lui Nicolae Rainea reprezinta o mare pierdere pentru sportul romanesc si mondial si ca nu crede ca va mai putea cineva sa atinga performantele fostului arbitru.

"L-am cunoscut si e greu cand te desparti de un prieten, de un om adevarat. in acelasi timp, cred ca este o mare pierdere pentru sportul romanesc si pentru sportul mondial pentru ca Nicolae Rainea, in afara ca a fost un mare arbitru, a fost un mare om, iar pe langa copiii lui, cei legitimi, a crescut multi copii in sensul arbitrajului romanesc, in sensul societatii romanesti. E o pierdere imensa, pentru mine, a inseamnat enorm pentru ca intr-un moment greu al vietii mele el a fost langa mine si poate ca si astazi sunt in pozitia asta in fotbalul romanesc cred ca i se datoreaza si lui Nicolae Rainea. incepem sa ne pierdem valorile si cred ca ar fi important sa ne cultivam alte valori, ar fi important sa apara alte valori pe care noi usor-usor sa le cultivam. Din pacate, eu spun ca nu cred, desi mi-as dori, ca cineva vreodata va putea sa egaleze performantele lui Nicolae Rainea", a afirmat Chivorchian, raspunzand intrebarilor jurnalistilor.

Fostul arbitru FIFA Nicolae Rainea, considerat unul dintre cei mai buni arbitri romani, a murit, miercuri, la varsta de 81 de ani. Nascut pe 19 noiembrie 1933, la Braila, Nicolae Rainea si-a inceput cariera ca fotbalist, evoluand pentru Laminorul Braila, Metalul Piatra Neamt si Constructorul Barlad. in 1959, a devenit arbitru, iar dupa trei ani promova in lotul divizionar. A debutat in Liga 1 in 1965, iar dupa doua sezoane primea ecusonul FIFA. Cel mai titrat arbitru roman a condus 400 de meciuri in Romania, a arbitrat 115 meciuri internationale, a participat la trei editii de Campionat Mondial. Dupa ce s-a retras din arbitraj in 1984, a fost observator si, apoi, presedinte al Asociatiei Judetene de Fotbal Galati, de unde a primit functia de presedinte onorific. De asemenea, Nicolae Rainea a fost si presedinte onorific al Comisiei Centrale a Arbitrilor. Fostul mare arbitru international a fost si cetatean de onoare al orasului Barlad si al municipiului Galati.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!